Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Fudbalske reprezentacije Francuske i Belgije postale su treća i četvrta evropska selekcija koje su izborile mesto na Svetskom prvenstvu koje će krajem 2022. godine biti održano u Kataru.

Francuzi su u pretposlednje kolo kvalifikacija ušli sa četiri boda viška od Finske, ali je nakon sjajne partije koju su Skandinavci pružili protiv Bosne i Hercegovine postalo jasno da je neophodna još jedna pobeda, s obzirom na to da je razlika na tabeli bila samo jedan bod.

PROČITAJTE JOŠ...

Želeli su Francuzi da izbegnu bespotrebnu dramu, i u tome su i uspeli. Tri gola Kilijana Mbapea u prvom poluvremenu bila su dovoljna da pitanje pobednika na meču sa Kazahstanom i brige o plasmanu na Mondijal budu prebrinute, nakon čega je u drugom delu usledila prava rapsodija.

Još pet golova u mreži Kazahstanaca – dva Benzeme, po jedan Adrijena Rabioa i Antoana Grizmana, te „šlag na torti“ u vidu četvrtog pogotka Klijana Mbapea – velikih 8:0 i „overen“ put u Katar.

Za drugo mesto u grupi D boriće se Finska, koju očekuje gostovanje Francuzima, i Ukrajina, koja će takmičenje završiti utakmicom protiv selekcije BiH.

Na putu za Katar pridružila im se i Belgija, koja je rutinski „preskočila“ nejaku Estoniju (3:1) i zadržala pet bodova viška u odnosu na Vels, koji je sa 5:1 bio bolji od Belorusije.

Velšani se nalaze na drugoj poziciji sa 14 bodova, ali ih u poslednjem kolu očekuje meč protiv „crvenih đavola“, dok će Češka, inače trećeplasirana, igrati protiv Estonije za čudo.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2022. godine

Grupa D

Bosna i Hercegovina – Finska 1:3 (0:1)

(Menalo 69 – Fors 29, Lod 51, O’Šonesi 73, ck. Raitala 37)

Francuska – Kazahstan 8:0 (3:0)

(Mbape 6, 12, 32, 87, Benzema 55, 59, Rabio 75, Grizman 84)

Grupa E

Belgija – Estonija 3:1 (1:0)

(Bentake 11, Karasko 53, Azar 74 – Sorga 70)

Vels – Belorusija 5:1 (2:0)

(Remzi 3, pen 50, Vilijams 20, Dejvis 77, Roberts 90 – Kontsevoj 87)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: Dragan Stojković i Dušan Tadić na konferenciji za medije u Lisabonu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar