Foto: EPA-EFE/Adam Warzawa

Fudbaleri Viljareala osvojili su Ligu Evrope pobedom nad Mančester junajtednom 11:10 nakon boljeg izvođenja penala. Nakon 90 minuta rezultat je bio 1:1.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako je Junajted u meč ušao znatno bolje i u uvodnim minutima stvorio nekoliko šansi, pre svega preko Markusa Rašforda i Luka Šoa, lopta nije pronašla put ka mreži Rulija. Sa druge strane, minut pre isteka pola sata igre Pareho je izveo slobodan udarac, odbrana Junajteda zaspala, a Moreno iskoristio prostor i poslao loptu pored De Hee u gol za 1:0.

Od tog trenutka Junajted je krenuo ofanzivnije, ali nisu uspevali da ugroze gol rivala, niti da stvore veću šansu, pa je prvi deo završen 1:0.

U istom stilu Junajted je krenuo i u drugom poluvremenu, a do poravnanja su stigli u 55. minutu, kada je Kavani nakon šuta Šoa sa distance i par odbitaka došao do lopte i sa peterca je ubacio u mrežu.

To je bilo ujedno i poslednje veće uzbuđenje, s obzirom na to da Viljareal nije uspeo da stvori nijednu veću priliku do isteka 90. minuta, a Junajted nije iskoristio svoje prilike, pre svega šut Pogbe u poslednjim trenucima regularnog dela.

Kada je počeo produžetak Junajted je prepustio rivalu inicijativu, što Viljareal nije uspeo da iskoristi, iako su nekoliko puta bili u situaciju da mogu da stvore solidnu šansu. Ipak, nijedna ekipa nije ozbiljnije pripretila, pa je nakon 120 minuta igre ostalo 1:1, te su pobednika rešili penali.

Pri udarcima sa bele tačke igrači španskog tima su bili sigurni, a presudna je bila 11. serija. Golman Ruli je prvo fantastičnim udarcem pogodio mrežu Junajteda, a potom „pročitao“ šut De Hee i doneo svom timu trofej.

Foto: EPA-EFE/Adam Warzawa

PENALI

1:0 Moreno precizan, Viljareal vodi

1:1 Mata precizan

2:1 Raba po sredini gola, 2:1

2:2 Teljes pogađa

3:2 Alakser siguran

3:3 Fernandeš pogađa

4:3 Viljareal vodi, Moreno pogađa

4:4 Rašford precizan

5:4 Pareho siguran sa penala

5:5 Kavani pogađa, šesta serija!

6:5 Moi Gomez za prednost Španaca

6:6 Fred pogađa, 6:6!

7:6 Albiol pogodio

7:7 Džejms poravnao

8:7 Kokelan

8:8 Luk Šo

9:8 Gaspar, Viljareal vodi

9:9 Taunzebe poravnao rezultat

10:9 Pau Tores pogađa

10:10 Lindelof, 10:10

11:10 Ruli, Viljareal vodi

11:10 Promašaj De Hee, kraj!

Finale Lige Evrope

Viljareal – Mančester junajted 1:1 (1:0) (11:10 nakon penala)

(Moreno 29 – Kavani 55)

Stadion: Polas plus arena, Gdanjsk; Publika: do 9500; Sudija: Klemon Turpan

Viljareal: Ruli – Fojt, Albiol, Tores, Alfonso Peraza – Pareho, Kapu, Trigeros (od 77. Moi Gomez) – Moreno, Baka (od 60. Kokelan), Pino (od 77. Alkaser).

Mančester junajted: De Hea – Van-Bisaka, Lindelof, Baji (od 116. Tuanzebe), Šo – Pogba (od 116. Džejms), Mektomini – Grinvud (od 100. Fred), Fernandes, Rašford – Kavani.

Kraj!

Šutiraće se penali za titulu, po četvrti put otkako se u drugorazrednom evropskom takmičenju finale igra na jednoj utakmici. Prethodno, „lutriju“ su jednom u svoju korist pretočili igrači Galatasaraja 2000. godine u pobedi nad Arsenalom, te Sevilje 2007. i 2014. protiv Espanjola i Benfike.

Izmene u oba tima

120′ Mektomini je izašao, umesto njega je na terenu Teles, dok je Van Bisaku zamenio Mata. U Viljarealu Kapua je zamenio Raba.

116′ Dve izmene u Junajtedu

Pogba i Baji su izašli, na terenu su Džejms i Tuanzebe

113′ Nema penala za Viljareal

Šutirao je Džerar, pogodio Freda u nogu, kog je potom lopta pogodila u ruku, ali nakon provere VAR sistema nije bilo jedanaesterca.

105′ Kraj prvog produžetka

Golova nije bilo, rezultat je 1:1, ukoliko ne bude golova, pobednika će odlučiti udarci sa bele tačke.

103′ Viljareal konkretniji

Junajted je diktirao dešavanja tokom 90 minuta, ali prvih 13 u produžetku pripadaju Viljarealu. Ponovo su pripretili nakon centaršuta, De Hea je izbacio loptu u korner, ali nisu ga ugrozili sunarodnici nakon udarca iz ugla.

100′ Prva izmena u Junajtedu

Tačno stotinu minuta čekao je Solskjer pre nego što je napravio prvu izmenu. Fred je zamenio Grinvuda.

98′ Vreme teče, šanse nema

Od početka prvog produžetka, šanse da gotovo nema. Najbolju je imao Alberto Moreno u osmom minutu, kada je šutirao sa oko 15 metara, ali je lopta otišla visoko preko gola. Moglo je da bude opasno i minut kasnije, kada je Pako Alkaser neočekivano stigao do lopte, šutirao praktično iz prve, ali je to uradio veoma loše.

Počeo je prvi produžetak

Još 30 minuta nade za oba tima da mogu da izbegnu „penal lutriju“.

Kraj!

Nema pobednika, 1:1, pobednika će odlučiti produžeci, ili, ukoliko ne bude pobednika do 120. minuta, penali.

89′ Pogba neprecizan, ostalo je 1:1

Probao je Francuz glavom nakon centaršuta Šoa, lopta je otišla visoko preko gola.

88′ Izmene u Viljarealu

Fojt i Pedraza su izašli, na terenu su Gaspar i Moreno.

85′ Junajted sve više napada, ali…

Ponovo to Junajtedovo „ali“. Markus Rašford je propustio dve odlične šanse za „crvene đavole“, jednu nakon šuta sa poludistance, potom i nakon „skraćenog kornera“ usled faula Huana Fojta nad Šoom.

80′ Zvanična statistika

Junajted ima loptu 59 posto lopte u nogama, Viljareal 41.

79′ Atraktivan pokušaj Kavanija

Centaršut sa desnog boka, probao je Kavani da loptu zahvati petom, ali nije uspeo u tome, pa je ostalo 1:1.

Foto: EPA-EFE/Adam Warzawa

77′ Izmene u Viljarealu

Igru su napusitli Pino i Trigeros, umesto njih na terenu su Alkaser i Moi Gomez.

76′ Vezani korneri Viljareala

Imali su dve šanse iz ugla, ali nisu uspeli da

75′ Junajted je pet puta „okretao“

U dosadašnjem toku sezone igrači Mančestera su pet puta uspevali da dođu do pobede nakon preokreta. Imaju još (najmanje) 15 minuta da dođu i do šestog.

70′ Velika šansa za Junajted!

Dobar pas ka Rašfordu, sjajno je utrčao fudbaler Junajteda, šutirao, matirao Rulija, ali je lopta završila pored gola. Nakon izbijene lopte do nje je stigao Šo, ušao u kazneni prostor, driblingom se izborio za prostor za šut, ali to nije izveo dovoljno dobro. Srećom po njega, na pravom mestu se našao Kavani, koji je glavom loptu usmerio ka golu, i nema dileme da bi bilo 2:1 za Junajted da Pau Tores nije bio tako postavljen da ga je lopta pogodila direktno u čelo i otišla u polje.

Foto: EPA-EFE/Aleksandra Szmigiel

Kavani treći u istoriji engleskog fudbala sa preko 34 godine i golom u finalu evrokupa

Prethodno, strelci su bili Gari Mekalister iz Liverpula u finalu UEFA kupa 2001. godine, te Didije Drogba, koji je zatresao mrežu u dresu Čelsija u sezoni 2011/2012 u finalu Lige šampiona.

60′ Prva izmena u Viljarealu

Baka je napustio igru, napadača je zamenio vezista Kokelan.

Foto: EPA-EFE/Michael Sohn

55′ Kavani, 1:1!

Centaršut sa desnog boka nakon kornera, šutirao je Šo sa oko 30 metara nakon što su Španci izbacili loptu, njegov udarac je izblokiran, lopta je stigla do Mektominija nakon par odbitaka, potom i do Kavanija, koji je bez većih problema pogodio gol. Usledila je VAR konsutlacija, Turpan je potvrdio, nakon 55 minuta – vraćamo se na početak!

Moreno u istoriji Viljareala

Golom protiv Junajteda postao je prvi fudbaler sa 30 i više golova još od Đuzepea Rosija, koji je u sezoni 2010/2011 da se upiše u listu strelaca

47′ Gužva u kaznenom prostoru Junajteda

Prekid je ponovo mogao da bude koban, loše reaguje odbrana Junajteda, ali nisu igrači Viljareala uspeli da se snađu i ubace je u gol.

Počeo je drugi deo igre

„Sezona će biti neuspešna uprkos ulasku u Ligu šampiona ukoliko ne osvojimo trofej“, rekao je Ole Gunar Solskjer pred utakmicu. Sudeći prema njegovim rečima, očekuje nas Mančesterovo „sve ili ništa“ u drugom poluvremenu.

Poluvreme

Rezultat je 1:0 za Viljareal posle prvih 45 minuta, mada je Junajted ostavio bolji utisak. No, iako su imali loptu i uputili nekoliko udaraca, najbolji je došao u poslednjim trenucima poluvremena, i to nakon centaršuta Grinvuda i nespretne reakcije Albiola. Premalo za napad na evropski trofej.

45′ Junajted propustio šansu da poravna

Centaršut Grinvuda sa desnog boka, Albiola lopta pogodila u stomak i krenula ka golu. Srećom, Ruli je bio tako postavljen da mu je ona upala praktično u ruke. Da nije, na semaforu bi stajalo 1:1.

Foto: EPA-EFE/Michael Sohn

43′ Moglo je da bude 2:0…

Sjurio se Pino ka golu Junajteda, ali je problem bio taj što je neshvatljivo ostao sam na polovini Junajteda, pa je defanzivnoj četvorci Junajteda bilo lako da osvoji loptu.

38′ Viljareal u defanzivi

Povukli su se izabranici Unaja Emerija, čekaju da se otvori prostor za kontru. Junajted napada, ali jalovo.

33′ Junajted ima inicijativu, ali…

Ne uspevaju „crveni đavoli“ da to i pretvore u nešto konkretno. Imaju loptu, pokušavaju, no Viljareal uspeva da otkloni sve opasnosti bez previše poteškoća. Čak i kad dođu blizu gola, igrači tima sa Old Traforda se spetljaju, pa Španci bez problema čuvaju gol prednosti.

27′ Šok za Junajted, Viljareal vodi!

Centrirao je Pareho nakon slobodnog udarca, Moreno uspešno pobegao čuvarima i sjajno skrenuo loptu u mrežu za 1:0. Ofsajda nije bilo, gol je priznat, Španci vode.

Foto: EPA-EFE/Adam Warzawa

22′ Junajted ređa napade

Udarac Šoa sa oko 20 metara, ali je lopta otišla pored gola. Iz narednog napada „žuta podmornica“ je izborila korner, ali je šut Pina izblokiran, potom ni Pau Tores nije mogao da ugrozi De Heu. Brzo su igrači Junajteda krenuli napred, ali Kavani nije uspeo da iskontroliše dugu loptu koju su uspešno izbacili odbrambeni fudbaleri, ali je ona stigla do Rašforda koji je pokušao iz daljine. Ruli je bio dobro postavljen i sprečio pogodak.

16′ Trigeros „nebu pod oblake“

Kreativna akcija nakon kornera, pokušao je Trigeros na drugoj stativi, ali je lopta otišla visoko i preko i pored gola.

Krvavo lice Huana Fojta

Zbog velike želje da se vrati u igru Fojt je dobio poređenje sa Vidićem, uz veliko poštovanje navijača:

12′ Loš početak Viljareala

Ne uspevaju gosti iz Španije da se oslobode. Junajted diktira dešavanja na terenu. Kao da igrače Viljareala drma ozbiljna trema.

9′ Prekid u Gdanjsku

Ovo je izgledalo baš gadno… Huan Fojt je bio u duelu sa Markusom Rašfordom kada je stao na loptu pri pokušaju intervencije, tom prilikom je iskrivio zglob. Dok je padao na travu, na njega je kolenom slučajno naleteo Pogba, pa je mladi Argentinac morao da napusti igru. Vratio se ubrzo, ali sa čalmom oko glave.

7′ Prva šansa na meču, Mektomini neprecizan

Probao je Mektomini sa dvadesetak metara, šutirao snažno, ali je lopta otišla pored leve stative Rulijevog gola.

Dobro došli na prenos finalnog meča Lige Evrope između Mančester junajteda i Viljareala na portalu Nova.rs!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare