Kilijan Mbape, Nejmar, FK Pari Sen Žermen
Kilijan Mbape, Nejmar, FK Pari Sen Žermen; Foto: EPA-EFE/Manu Fernandez / POOL

Ovo će zauvek promeniti fudbalsko tržište.

Klubovi će nakon novih pravila moći još manje da pozajmljuju igrače.

PROČITAJTE JOŠ

Bez obzira na to u koliko različitih klubova šalju igrači, klubovi će od 1. jula do 30. juna moći da pozajme najmanje osam fudbalera.

Taj broj će biti dodatno umanjen, pa će od do 2024. godine broj pasti na maksimalno šest igrača na pozajmicama.

Ipak, pravila se neće odnositi na igrače koji su mlađi od 21 godine, koje klubovi i dalje mogu da pozajmljuju bez ikakvih ograničenja.

Dodatna odredba je da više neće biti moguće slati igrače na dvogodišnju pozajmicu sa pravom otkupa (PSŽ je ovako koristio rupe u zakonima i dovodio nekoliko vrhnuskih fudbalera u jednom prelaznom roku), a jedan klub će u toku sezone moći da pozajmi najviše trojicu fudbalera.

Dodatnih restrikcija ima i u pozajmljivanju pozajmljenih igrača. Tačnije igrač koji je pozajmljen jednom klubu, neće moći da bude ustupljen drugom, kao što je do sada to neretko bila praksa.

Biće ovo veliki udarac za najbogatiji koji su tako uspevali da testiraju mnoge mlade igrače. Ovu praksu je prvi sproveo Čelsi koji je neretko imao više od 30 igrača na pozajmicama u raznim ligama, a sada je Mančester siti usvojio slični transfer plan. U Italiji se po ovakvom poslovanju isticao Juventus u poslednjim godinama.

BONUS VIDEO Transfer saga Kilijana Mbapea

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar