Foto:USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia/ Seskimphoto / Avalon / Profimedia/Ivan Dinić/Nova.rs

SNS zloupotrebvljava najbolje srpske sportiste za kampanju.

Da je SNS kamarila spremna na sve kako bi zadržala vlast nije nikakva novost. Laži, pretnje, ucene, batinaši i brojne druge prljave metode, postale su deo političkog folklora u predizbornim trkama bilo da se radi o borbi za parlament ili mesto predsednika mesne zajednice.

Ovoga puta su otišli i korak dalje i za potrebe kampanje (zlo)upotrebili velika sportska imena iz sveta košarke.

PROČITAJTE JOŠ

Kao po komandi, svi mediji bliski aktuelnoj vlasti Aleksandra Vučiča krenuli su sinhronizovano da po principu copy/paste objavljuju vest da su košarkaške legende podržale aktuelnog predsednika, samo nekoliko dana pred izbore.

Međutim, kada pokušate da pronađete informaciju, javni nastup, govor ili obraćanje u kojem su Nikola Jokić, Vasilije, Micić, Željko Rebrača i Boban Marjanović podržali predsedničku kampanju Vučića i SNS-a, nailazite na ćorsokak.

„Zvanično najbolji košarkaš sveta, MVP NBA lige i ovogodišnji kandidat za istu prestižnu titulu Nikola Jokić nalazi se među onima koji su prepoznali rezultate i energiju predsednika Vučića i njegove stranke“, samo je jedna od rečenica koja u neizmenjenoj formi stoji u svim tekstovima na brojnim portalima, kao da je preuzeto stranačko saopštenje, a ne vest da se najbolji košarkaš planete u minut do 12 uključio u izbornu kampanju.

Kada pokušate da otkrijete gde i kada je tu podršku izrazio, možete pronaći samo pomenuti tekst koji se za kratko proširio po pomenutim provladinim portalima.

Nikola Jokić je pre pet godina došao na inauguraciju Aleksandra Vučića koji je ubedljivo pobedio na prošlim izborima i bio jedan od velikog broja javnih ličnosti koji je bio na ceremoniji.

Međutim, ni tada a ni u narednih pet godina Nikola Jokić nije javno stao iza politike aktuelnog predsednika.

Još bizarniji je slučaj aktuelnog MVP-ija Evrolige Vasilija Micića koji se ne pominje ni u kontekstu pomenute inauguracije, a sada je odjednom iskočio u prvi plan.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu

Boban Marjanović je svojevremeno bio potpisnik liste javnih ličnosti koji su podržali listu SNS-a na beogradskim izborima, ali se u postojećoj kampanji nije oglašavao.

Ni legendarni Željko Rebrača nikada nije dovođen u vezu sa Aleksandrom Vučićem, niti se javno oglašavao sa bilo kakvom podrškom kampanji SNS-a i aktuelnog predsednika.

Moguće je da je pomenuta četvorka košarkaških velikana zaista stala iza lika i dela predsednika Srbije, ali se onda postavlja otvoreno pitanje zašto ćute i zašto se ne oglašavaju javno nego u njihovo ime bez navođenja izvora rade brojni portali sa identičnim, prepisanim tekstom.

Da li ih je sramota da to kažu javno, ili je u pitanju klasičan falsifikat i upotreba imena za koje se veruje da se neće oglašavati niti uopšte mešati i da to tako može da prođe.

Zanimljivo je i da vest dolazi nekoliko dana nakon što je podršku opoziciji dao Miroslav Berić, a direktno u kampanju ušao Duško Vujošević, legendarni trener čiji je uticaj među navijačima Partizan ogroman do te mere, da se mnogi“grobari“ zbog njega pozivaju na glasanje kako bi se smenila vlast.

Na kraju krajeva, nije sporno da neko nekoga podržava. Sportisti kao i bilo koji građani ove zemlje mogu da stanu iza bilo koje od ponuđenih opcija.

To je jedna od najvećih tekovina demokratije – sloboda izbora.

Pitanje je samo, zašto tu slobodu u nečije ime zloupotrebljavaju drugi i zašto se sami košarkaši ne oglase i poruče bez ustručavanja „predsedniče, mi smo uz vas“, kao što su bez pardona svoju podršku opoziciji ukazali Berić i Vujošević?

Možda je sloboda u „srpskoj demokratiji“, samo stvar percepcije i nešto o čemu odlučuje samo jedan čovek.

BONUS VIDEO Vujošević Vlast formirala novu grupu, zadržala kontrolu nad delom tribine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare