Erling Braut Holan
Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant)

Da postoji fudbalski bog koji sastavlja idealnog napadača - verovatno bi za prototip imao Erlinga Brauta Holana. Savršeni napadač koji može da uradi sve što je potrebno i koji ne samo da garantuje golove, već garantuje i trofeje.

Holan je postao treći igrač u istoriji FA Kupa koji je postigao pet golova na meču u pobedi Mančester sitija nad Lutonom sa 6:2 u osmini finala. Trebalo mu je 58 minuta da postigne sve golove, a zanimljivo da je četiri postigao nakon asistencije Kevina de Brujnea. Frenk Roberts je postigao pet 1926, a Bobi Maršal 1930. godine. Od tada je prošao gotovo čitav vek dok se nije pojavio visoki Norvežanin.

PROČITAJTE JOŠ

„Vraćam se u svoju najbolju formu. Konačno se osećam dobro, to je neverovatan osećaj. Dolazimo. Uzbudljiva vremena su pred nama i spremni smo da napadamo“, poručio je Holan koji želi da odbrani trofej u Ligi šampiona, ali i u Premijer ligi.

Nije mu ovo prvi put da je spakovao pet golova na jednom susretu jer je u osmini finala Lige šampiona prošle godine postigao pet golova u pobedi nad Lajpcigom sa 7:0.

Ima ozbiljnu istoriju terorisanja rivala na jednom meču, a najbolje od svih to pamte ljudi iz Hondurasa. Na Svetskom prvenstvu za igrače do 19 godina, Holan je uspeo da spakuje devet golova (!) u pobedi od 12:0 i tako najavio čitavoj planeti da dolazi mladić koji može da uradi šta god želi.

Holan je već sada 20. najbolji strelac u istoriji Lige šampiona sa 40 postignutih golova na 36 susreta. Primera radi manje od njega imaju Edinson Kavani (36 golova na 70), Antoan Grizman (35 na 92), Gerd Miler (34 na 35), Fernando Morijentes (33 na 93), ispod su Samjuel Eto, Vejn Runi, Patrik Klajvert, Luis Suarez, Rivaldo, Ernan Krespo…

Holan je jedan od najbržih igrača planete u ovom trenutku, ali se potcenjuje njegova mogućnost da predviđa situacije na terenu i da se nađe u najboljoj mogućoj poziciji da postigne pogodak. On samostalno izučava odbrane rivala kako bi pronašao slabe tačke, a onda to koristi kada god može.

Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Otuda i ne čudi što rivali često viđaju njegove meditacije na travnatom igralištu jer upravo tako proslavlja golove. Jednostavno češće se govori da jedan tim treba da pobedi Siti tako što će postići više golova od Holana, a ne da uopšte pokuša da ga potpuno zaustavi.

Holan koristi sve svoje prednosti, pa se tako često spušta do veznog reda i onda brzim trkom pravi razliku, a ujedno je sjajan za pozicioni napad jer odlično igra glavom. To ga čini kompletnim napadačem, jednim od retkih u modernom fudbalu, i za mnoge predstavlja poslednju pravu devetku. Iako je, već danas, mnogo više od toga.

BONUS VIDEO Golovi Holana protiv Lutona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar