Foto: EPA-EFE/Peter Powell

Evropska asocijacija klubova, skraćeno ECA, oglasila se nakon što je širom fudbalskog sveta prostrujala informacija o formiranju takozvane Superlige.

Superliga je zamišljena kao zatvoreno takmičenje koje bi okupilo najbogatije klubove Evrope i koji bi igrali između sebe, umesto u Ligi šampiona.

Navodno, šest ekipa iz Engleske, uz po tri iz Španije i Italije već je potpisalo načelni sporazum, nakon čega je odreagovala i sama UEFA, koja je najavila drakonske kazne za sve klubove koji bi pristali na tako nešto.

PROČITAJTE JOŠ...

Iz UEFA su najavili da bi fudbaleri iz tih klubova dobili zabranu nastupa na reprezentativnim takmičenjima u organizaciji UEFA i FIFA, a nedugo potom objavljeno je i saopštenje organizacije za koju se sumnjalo da stoji iza najnovijih dešavanja.

U svom obraćanju javnosti ECA je istakla da se protivi ovoj ligi, kao i da je posvećena radu sa UEFA:

„U svetlu današnjih izveštaja o takozvanoj odmetničnoj ligi, EKA kao telo koje predstavlja 246 vodećih klubova širom Evrope podvlači svoju posvećenost radu na razvoju UEFA klupskih takmičenja zajedno sa UEFA za ciklus koji će početi 2024. godine, i ističe da „model zatvorene Superlige“ o kom pišu mediji širom sveta je nešto čemu se ECA protivi.

Podsećamo na svoju poziciju koja je usvojena na sastanku Izvršnog odbora održanom prošlog petka, 16. aprila, na kom je dogovoreno da nastavljamo rad sa UEFA na restruktuiranju i promenama u UEFA klupskim takmičenjima nakon 2024. godine. Uz našu podršu, tražimo od Izvršnog komiteta UEFA da potvrdi saradnju ana sastanku 19. aprila, zajedno sa naporima da bude pronađeno najbolje rešenje za buduću saradnju ECA i UEFA“, navedeno je u saopštenju ove organizacije, uz dodatak da će „pratiti razvoj situacije kako bi bile donete odluke u skladu sa potencijalnim budućim razvojem situacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar