Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Superliga sačinjena od najboljih i najbogatijih klubova Evrope spremna je za formiranje, možda već u nedelju, javlja Atletik.

Klubovi poput Real Madrida, Liverpula, Mančester junajteda i Juventusa, dogovorili su se u principu u vezi sa planom koji uključuje strukturu i ekonomske aspekte takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ:

Time bi naglavce mogli da okrenu postojeći sistem koji već dugo vremena održava svetski fudbal, piše Atletik.

Real Madrid i Barselona u Španiji, Mančester siti, Junajted, Liverpul, Čelsi u Engleskoj i Milan i Juventus u Italiji možda će već u nedelju objaviti svoje nove planove.

Bar 12 timova je već potpisalo dogovor, ili bar izrazilo interesovanje za formiranje Superlige, a reč je o šest ekipa iz Premijer lige, tri iz La Lige, isto toliko iz Serije A.

Vodeće evropske fudbalske institucije i lige su već probale da stopiraju ovaj plan, a Premijer liga je već upozorila svojih 20 klubova da ne pokušavaju da učestvuju u takmičenju kakvo je Superliga.

UEFA je tu zamisao ocenila kao „cinični projekat“, ali je ovu pretnju shvatila vrlo ozbiljno.

Pre svega jer bi to upropastilo postojeći koncept Lige šampiona i Lige Evrope. Najbogatiji klubovi imaju računicu da na nedeljnoj bazi igraju jedni protiv drugih kako bi više zarađivali, a pojedince procene govorile su u prilog Superlige nadaleko ispred Lige šampiona.

Liverpul vs Real Madrid Liverpool FC vs Real Madrid
Liverpul vs Real Madrid Foto:Tanjug/AP Photo/Jon Super

Lideri UEFA su se tokom vikenda sastajali diskutujući kako da stopiraju ovaj plan, a sankcije bi, prema najavama, mogle da budu drakonske.

Klubovi koji bi želeli da igraju Superligu, dolaze u opasnost od toga da budu proterani iz nacionalnih šampionata.

Uz to, razmišlja se i o tome da se njihovim igračima zabrani igranje za nacionalne timove na takmičenjima poput Svetskog prvenstva.

Foto: EPA-EFE/Andy Rain/NMC/Pool

To znači da bi potencijalno i nekim srpskim igračima bilo onemogućeno da igraju za Srbiju. Luki Joviću na primer. On je trenutno u Ajntrahtu, ali je igrač Real Madrida.

Pored UEFA, ni FIFA ne gleda blagonaklono na Superligu Evrope, tako da je uputila sličnu pretnju kao i evropska kuća fudbala dok razmatra svoje opcije kako da sve zaustavi i održi „status kvo“.

Što se tiče mogućih učesnika, tu su spomenuti Siti, Junajted, Liverpul, Čelsi, Totenhem i Arsenal iz Engleske, Milan, Juventus i verovatno Inter kao treći iz Italije.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Iz Španije se Barseloni i Real Madridu priključuje Atletiko Madrid. Ipak, nisu baš svi bili oduševljeni projektom.

Jedan od takvih klubova je Bajern Minhen. Zagovornici Superlige Evrope probali su i sa Borusijom Dortmund, Pari Sen Žermenom, ali su svuda dobili crveno svetlo.

Bar za sada. Naser El Kelaifi kao čelni čovek PSŽ-a sedi i u odboru UEFA, a njegova BeIN medijska grupa plaća milione dolara da bi prenosila utakmice Lige šampiona.

Foto: EPA-EFE/Lluis Gene

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar