Liverpul vs Real Madrid Liverpool FC vs Real Madrid
Liverpul vs Real Madrid Foto:EPA-EFE/Peter Powell

Evropska kuća fudbala UEFA spremila je odgovor na najave da će već možda u nedelju biti formirana Superliga Evrope.

Ona je sa Fudbalskim savezima Engleske (FA), Španije (RFEF) i Italije (FIGC), ali i Premijer ligom, La Ligom i Serijom A izdala saopštenje u kom se navodi kakve sankcije prete klubovima koji se odluče da zaigraju u takmičenju zamišljenom kao najelitnijem na evropskom kontinentu.

PROČITAJTE JOŠ:

Superliga Evrope je dogovor najbogatijih klubova koji bi da dobiju više novca od onoga što trenutno dobijaju u Ligi šampiona, ali i domaćim prvenstvima.

„Ako bi se ovo desilo, želimo da istaknemo da mi – UEFA, FA, RFEF, FIGC, Premijer liga, Serija A i LaLiga ali i FIFA i njene članice – ostajemo sjedinjeni u cilju da sprečimo ovaj ciničan projekat, projekat koji se osniva zbog interesa nekolicine klubova u vremenu kada društvu treba solidarnost više nego ikada“, piše na početku saopštenja.

Zatim se navodi kako će UEFA razmotriti dostupne mere na svim nivoima, od onih pravnih do sportskih, da bi se sprečilo formiranje Superlige.

„Fudbal se zasniva na otvorenim takmičenjima i sportskim merilima i ne može da bude drugačije“, kategorični su iz UEFA.

Foto: EPA-EFE/Valentin Flauraud

„Kao što je već najavljeno od strane FIFA i šest federacija, klubovi koji budu uključeni, biće proterani iz svih drugih takmičenja na domaćem, evropskom i svetskom nivou, a njihovim igračima će ostati uskraćena mogućnost da igraju za svoje reprezentacije“, pišu iz UEFA.

Zahvaljuju se i onim klubovima iz Francuske i Nemačke koji su odbili koncept Superlige, a reč je pre svega o Borusiji iz Dortmunda, Bajernu iz Minhena i Pari Sen Žermenu.

„Pozivamo sve ljubitelje fudbala, političare i navijače da nam se pridruže u borbi protiv projekta ako bude objavljen. Ovaj opstajući samointeres nekolicine je već previše tu. Što je mnogo, mnogo je“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare