Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO

Prošle su tačno dve godine od kada je preminuo Dijego Armando Maradona, jedan od najboljih fudbalera u istoriji i legendarni Argentinac, koji je svoj narod mnogo puta učinio ponosnim.

„El Pibe“ je ovaj svet napustio 25. novembra 2020. godine, a uzrok smrti je srčani udar, iako do dan-danas nisu razjašnjenje sve dileme oko njegovi smrti, lečenja i doktora koja su za to bili zaduženi.

Maradona je u trenutku smrti imao 60 godina, a kući se oporavljao od operacija mozga. Zbog njegove smrti će osmoro lekara morati na sud, jer im preti kazna od 25 godina, ali to je sada neka druga priča.

Maradona je za Argentince bio i ostao bog fudbala, a danima nakon njegove smrti tugovalo se ulicama širom zemlje, ali i u Napoliju, za koji je svojevremeno nastupao.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom igračke karijere osvojio je dva Skudeta sa Napolijem, Kup i Superkup Italije i Kup Uefa, a klub od tada nije uspeo da ponovi sličan uspeh.

Kao čuvena desetka reprezentacije Argentine bio je poznat po driblingu, lepim golovima, majstorijama, ali i „božjoj ruci“, kada je 22. juna 1986. godine rukom postigao gol protiv Engleske (2:1) u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, na kome je Argentina osvojila titulu. Ujedno to je bila i poslednja titula Argentine na Mundijalu, a ove godine u Kataru važi za jednog od najvećih favorita, iako je poražena u prvom kolu od Saudijske Arabije sa 2:1. Međutim, Argentina sada nema Maradonu ni u igri ni na trenerskom mestu, ali ni na tribinama.

Prema rečima Lotara Mateusa, nemačke legende, ovogodišnji Mundijal je prvi bez Maradone, koji je zauvek ispisao stranice argentinske i svetske fudbalske istorije.

Kako je pisao izveštač Nova.rs iz Dohe, red za slikanje sa Maradoninom statuom na posebnoj izložbi bio je mnogo dugačak, a Argentinci su se pored njega molili da njihovi fudbaleri ponovo podignu čuvenu „boginju“, samo ovoga puta uz pomoć Lionela Mesija.

Maradona će nažalost ostati upamćen i po brojnim skandalima, nakon problema sa alkoholom i drogom, od kojih se lečio.

Odigrao je 257 utakmica za Napoli i postigao 115 golova. Za reprezentaciju Argentine odigrao je 91 utakmicu i postigao 34 gola, ali će u svojoj zemlji zauvek nositi nadimak „D10S“ (dios) – bog.

Tokom karijere igrao je i za Boku Juniors, Barselonu, Argentinos Juniors, Sevilju i Njuels Old Bojs.

Karijeru je završio u Boki 1997. godine. Posle toga bavio se trenerskim poslom, ali nije dostigao fudbalske visine na kojima se zadržao kao igrač.

BONUS VIDEO Argentinci nisu klonuli duhom, bodre se pred Meksiko

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar