Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Grupna u Ligi šampiona ove godine donela je neka velika iznenađenja, a postavljen je i jedan rekord u kojem je učestvovao kapiten reprezentacije Srbije Dušan Tadić.

Pored velikog debakla Barselone i eliminacije iz dalje borbe za titulu prvaka Evrope na prilično ponižavajući način, ova sezona je i donela dominaciju tri tima u grupnoj fazi kakvu nismo imali nikada.

Bajern Minhen, Liverpul i Ajaks su završili su takmičenje po grupama sa svih šet pobeda i sa maksimalnim skorom otišli u narednu fazu.

Ajaks je bio dominantan u grupi sa Sportingom, Borusijom iz Dortmunda i Bešiktašom a Srbin je na pet mečeva postigao jedan gol uz jednu asistenciju.

PROČITAJTE JOŠ...

Liverpul je u grupi u kojoj se očekivala velika borba sa pola gasa razbio Atleriko Madrid, Milan i Porto, dok je Bajern bio ubedljiv protiv Barselone, Befike i Dinamo Kijeva.

Iako se na prvi pogled na čini toliko spektakularno, ovaj podatak dobija na značaju kada se prođe kroz istoriju Lige šampiona od kako postoji grupna faza.

Nikada se nije desilo da više od jednog tima u istoj sezoni ostvari sve pobede u grupi, a kada se tome do doda da se takav slučaj uopšte desio samo u osam godina od 1992. pa do danas, onda ova sezona dobija na težini

Pvi tim kojem je pošlo za rukom da ostvari sve pobede bio je Milan 1992. godine. Ipak, na kraju je do titule došao Olimpik iz Marselja.

Dve godine kasnije maksimalan je bio i PSŽ, koji je takođe ostao bez titule te sezone. Godinu posle PSŽ-a maksimalana je bio i Spartak iz Moskve, ali ni ruski tim nije podigao pehar na kraju.

Prošlo je sedam godina od trenutka kada je neki tim bio stopostotan u svojo grupi.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

To je uradila Barselona 2002. godine, ali je i ona ostala praznih šaka.

Još veća pauza je usledila do sledeće sezone u kojoj smo imali maksimalan skor. To je pošlo za rukom Real Madridu u jesen 2011. godine, kada je na kraju šampion bio Čelsi.

Real je postao i prvi tim kojem je uspelo za rukom da to ponovi.

Ekipa iz Madrida je to uradila 2014. godine, kada je na kraju kao šampion Evrope slavila Barselona.

Konačno, poslednji tim koji je uspeo da završi grupu pre ove godine sa maksimalnim učinkom, bio je minhenski Bajern koji u jesen 2019. bio dominantan i postao prvi tim koji je uspeo da na kraju takav učinak pretvori u osvajanje čuvenog „ušatog“ pehara.

Ekipa iz Minhena će tako imati priliku da ponovi ono po čemu je bila jedina u istoriji na kraju ove godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar