Foto: EPA-EFE/Alberto Estevez

Nedelja, 24. oktobar bila je obeležena kao dan derbija u kalendaru svakog fudbalskog fana. Oni su se igrali širom Starog kontinenta, od Rusije do Engleske. Derbiji su uglavnom doneli "kišu golova", ali uzbuđenja i neizvesnosti je bilo manje nego što se očekivalo.

PONIŽAVANJE JUNAJTEDA

Najviše pažnje privukao je jedan od najvećih derbija u engleskom fudbalu, u kom su igrali Mančester junajted i Liverpul.

PROČITAJTE JOŠ

Ekipa sa Enfilda je veoma lako i ubedljivo savladala najvećeg rivala sa 5:0, golovima Mohameda Salaha, koji je bio trostruki strelac, Nabija Keite i Dioga Žote.

Junajtedovi navijači su u velikom broju počeli su da napuštaju stadion mnogo pre kraja utakmice, Kristijano Ronaldo je iz nemoći počeo da šutira Kurtisa Džounsa dok je bio na zemlji, Kavani je promašio prazan gol, a sve to je sa strane sa veoma zabrinutim izrazom lica pratio trener „crvenih đavola“ Ole Gunar Solskjer.

Odbrana Mančestera bila je potpuno rasulo, a znajući da je od početka sezone zabeležila samo jedan „klin šit“, izvesno je da nešto mora da se menja.

FOTO: EPA-EFE/PETER POWELL

Promene bi po mnogima trebalo da krenu od mesta trenera, a ako upitate navijače dani Solskjera su odbrojani. Ipak, Norvežanin je mnogo puta do sada bio nadomak otkaza, ali do njega još uvek nije došlo, što ne znači da neće i to veoma brzo.

Glavni kandidati za naslednika su Antonio Konte i Zinedin Zidan, koji je već imao iskustva u radu sa jednim od najboljih fudbalera svih vremena, Kristijanom Ronaldom.

NASTAVAK BARSELONINE AGONIJE

Fudbaleri Real Madrida uspeli su da pobede Barselonu sa 2:1 u 280. El Klasiku. Golove su postigli David Alaba i Lukas Vaskez, dok je jedini gol za Katalonce bio delo Serhija Aguera.

Iako to rezultat ne govori, Madriđani su skoro pa rutinski odradili posao na „Kamp nou“. Poveli su već u prvom poluvremenu, a sve konce držali su u svojim rukama sve do samog kraja utakmice.

Možda bi sve bilo drugačije da je Seržinjo Dest pogodio mrežu iz stopostotne šanse na 0:0, ali kako se to nije desilo, Alaba je brzo režirao kaznu.

Ovo je bila četvrta uzastopna pobeda Reala u duelima protiv Barselone i to im je pošlo za rukom prvi put nakon 55 godina. Ovo je ujedno bio prvi El Klasiko bez Kristijana Ronalda i Lionela Mesija nakon 16 godina.

Istina, Barselona se nalazi u teškoj finansijskoj situaiciju i pokušava da iznedri nove mlade nade svetskog fudbala, ali to sve nikako ne može biti izgovor za neushepe ove sezone.

Kumanova stolica se odavno klima, a Barselona je trenutno na devetoj poziciji u prvenstvu sa pet bodova manje i odnosu na drugoplasirane Madriđane.

Foto: EPA-EFE/Alberto Estevez

FRANCUSKI DERBI ZA ZABORAV

Olimpik iz Marseja i Pari Sen Žermen odigrali su pravi derbi za zaborav. Rezultat je bio 0:0, a od zanimljivih trenutaka viđena su dva poništena gola, crveni karton Hakimija i nemile scene na tribinama.

Parižani su u 14. minutu stigli do mreže Marseja, ali je gol poništen zbog ofsajda. Iz istog razloga je poništen gol i na drugoj strani, a glavni akter bio je Arkadijuš Milik.

Hakimi je početkom drugog dela igre zaradio crveni karton, ali fudbaleri Marseja brojačanu prednost na terenu nisu uspeli da pretoče u gol i pobedu.

Navijači na tribinama u Francuskoj već duže vreme prave probleme, a ni na ovom meču nije prošlo bez nezgoda. Jake policijske snage morale su da stanu tik uz teren kako bi sačuvale Nejmara prilikom izvođenja kornera, a razni predmeti su uletali na teren tokom utakmice.

Trojac Mesi-Nejmar-Mbape ponovo se vratio kući bez gola, ali i tri boda. Na njihovu sreću ni ostale ekipe u francuskoj Ligi 1 ne blistaju, pa su Parižani i dalje prvi sa čak sedam bodova prednosti u odnosu na Lans, koji je neočekivano prvi pratilac u borbi za titulu.

FOTO: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

NEEFIKASNA ITALIJA

Dva derbija u italijanskoj Seriji A su nam donela ukupno samo dva gola, a akteri su bili Roma i Napoli, odnosno Inter i Juventus.

Roma i Napoli odigrali su meč u Rimu bez golova, a jedina stvar koja će se pamtiti je crveni karton Žozea Murinja, koji nije mogao da ne pokaže svoje preterano nezadovoljstvo pored terena.

Ovaj „kiks“ Napolitanaca iskoristio je Milan, koji je pobedio Bolonju, koju trenira Siniša Mihajlović, rezultatom 4:2. Tom pobedom Milan se izjednačio sa Napolijem na čelu tabele sa 25 osvojenih bodova.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Inter i Juventus su takođe remizirali, ali rezultatom 1:1. „Nero-azuri“ su poveli u 17. minutu preko Edina Džeka i bili su veoma blizu pobede.

Ipak, sudija je u 89. minutu svirao penal za Juventus, koji je u gol pretvorio Paolo Dibala. Trener Intera, Simone Inzagi, burno je reagovao povodom cele te situacije, pa je isključen pred sam kraj utakmice.

Inter sada zaostaje sedam poena za vodećim dvojcem, dok se „stara dama“ pridigla nakon veoma lošeg starta i sada se nalazi na šestoj poziciji.

PROČITAJTE JOŠ:

MAJSTORIJE TADIĆA I NOKAUTIRANJE PSV-a

Fudbaleri Ajaksa deklasirali su najvećeg rivala PSV sa 5:0 u desetom kolu holandske lige. Ovom pobedom „kopljanici“ su se osamili na čelu tabele i sada beže PSV-u četiri poena.

Dušan Tadić bio je najzapaženiji pojedinac pošto je postigao gol i upisao dve asistencije. Svoju golgetersku seriju nastavio je i Sebastijan Ale, koji je vodeći strelac holandskog šampionata sa sedam golova (ima i tri asistencije).

Podsetimo, on je za sada najbolji strelac i Lige šampiona, pošto je u najelitnijem evropskom takmičenju mrežu rivala pogađao šest puta u ovoj sezoni.

Dušan Tadić
Foto: Printscreen Sport Klub/Video

UBEDLJIVI ZENIT GRABI KA TITULI

Zenit je na svom terenu pobedio Spartak Moskvu sa 7:1, a sve dileme oko pobednika rešene su već u prvom poluvremenu.

Fudbaleri tima iz Sankt Petersburga postigli su četiri gola u prvom delu, pa je drugo poluvreme bilo samo produžavanje Spartakove agonije.

Moskovljani su uspeli na kratko da smanje, golom Kvinsija Promeša, ali su Mostovoj, Artem Dzjuba i Erokin postigli još po gol za konačnih 7:1.

Spartaku će sigurno biti potrebno vreme da se oporavi od ovog poraza, dok sa druge strane Zenit ima 26 bodova i prvo mesto na tabeli i za sada sigurno korača ka novoj tituli, ukupno devetoj u klupskoj istoriji.

OLIMPIJAKOS BOLJI OD ŽIVKOVIĆEVOG PAOKA

Olimpijakos je na svom terenu pobedio PAOK sa 2:1, a igra na terenu crveno-belih je bila dosta ubedljivija od rezultata.

Andrija Živković odigrao je svih 90 minuta za PAOK, ali bez zapažene uloge na meču.

BEŠIKTAŠ SE DIŽE IZ PONORA

U jednom od najvećih derbija Turske, Bešiktaš je u ponedeljak na svom stadionu savladao Galatasaraj sa 2:1.

Junak pobede crno-belih bio je Larin, koji je postigao dva gola.

Meč je bio veoma neizvestan i interesantan, a Galatasaraj je pred sam kraj utakmice promašio i penal za izjednačenje. Treba napomenuti da su gosti poveli, a da je Bešiktaš potom preokrenuo.

Ovo je bila bitna pobeda za crno-bele, koji su bili u nokdaunu nakon vezanih poraza u Ligi šampiona i samo jednom pobedom na poslednja četiri meča u ligi.

Bešiktaš je sada treći i zaostaje četiri boda za Trabzonsporom koji je prvi, dok je Galatasaraj na osmoj poziciji.

Bonus video: Majstorije Dušana Tadića protiv PSV

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar