Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Mnogi bi voleli da znaju šta u ovom trenutku prolazi kroz glavu Novaka Đokovića. Srpski teniser se nalazi u jako delikatnoj situaciji i o njemu piše cela planeta.

Dok je Novak Đoković u punom treningu, i dok se sa ostalim našim igračima priprema za predstojeće izazove (čak i reprezentativne) mnogo toga mora da razreši u glavi.

PROČITAJTE JOŠ...

I umesto da se govori o teniskim temama, o rekordima i generalno o igri koju bi mogli da gledamo od 1. do 8. novembra u Parizu na mastersu, priča se o vakcini, zdravlju, vizama, dolascima i odsustvima. Ipak, sve ono što se nalazi u drugom delu rečenice u vezi je sa dešavanjima od 17. januara 2022. godine u Melburnu na Australijan openu.

Novak je javno naveo da ne želi da se objašnjava da li je ili nije primio vakcinu (iako će se to u nekom trenutku i saznati), a njegov stav je podržao i Medvedev kome se ta ideja i te kako sviđa. Tu mantru je preuzeo.

„Dopalo mi se šta je Novak rekao o tome. Rekao je da je vakcinacija privatna stvar i da ne bi trebalo da se objavljuje javno, takođe sam i ja odlučio da ne objavljujem medicinske stvari. Naravno, svi igraču mogu da kažu da su povređeni, ali će morati da im se veruje na reč. Neću reći da li sam vakcinisan ili nisam. Želim da igram u Australiji. Pravila su jasna: Ako nisi vakcinisan, moraš da ideš u karantin na dve nedelje“, rekao je Medvedev.

I zaista, izgleda da su ljudi sada zainteresovaniji za zdravstveni karton Đokovića nego za ono zbog čega je i postao popularan. O tenisu je malo reči čak i u momentima kada Novak može da stigne do rekordne 37. masters titule, što nije uspeo nikada.

Pariz je stavljen u drugi plan, a mnogo je bitnije sve ono što se dešava van terena i što se tiče vakcine. Stanje koje je u sportu po pravilu neodrživo i dovešće u jednom trenutku do zvaničnog regulisanja od strane ATP ili WTA kako bi se izbegla nagađanja i lov u mutnom.

I dok Novaka bombarduju različitim pitanjima nije tajna da on i sam mora da razreši neke stvari. Njegov dolazak u Beograd kao da nam govori da ima neke obaveze koje mora da završi (o kojima za sada možemo samo da nagađamo) i tako ponovo vrati svoj pravi fokus. Da li ga okupira akademija, obaveze prema sponzorima, vreme koje žele da provede sa porodicom, šta god to bilo svakako da je Novaku bio potreban mir kako bi sve vratio na svoje mesto.

Nakon emotivnog finala US Opena bilo mu je neophodno nekoliko nedelja medijske ilegale, što je podrazumevalo i odsustvo sa turnira. To je uradio i pored toga što se igrao Indijan Vels.

PROČITAJTE JOŠ..

Koliko je Novaku bio neophodan „reset“?  Naučio je dobro koliko ga je igranje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru koštalo kada je u sezoni 2017 nije uspeo da osvoji nijednu masters titulu. To je jedina godina od 2010. da mu se to desilo. Te 2017. je podigao samo dve titule.

Ipak, ukoliko neko u savremenom sportu poznaje samog sebe i sopstvene mogućnosti to je Đoković. Znao je da mu je pauza preko potrebna, te je odlučio da ona potraje potencijalno duže od dva meseca (zavisi da li će, kao što je i dalje po planu, putovati u Pariz).

Deluje da je mir pronašao tako što se privremeno sklonio od reketa (neko vreme u Beogradu nije trenirao) i što je baterije punio upravo u Srbiji sa povremenim putovanjima van Beograda.

Sve ovo znači da je Novak ponovo pronašao fokus i da bi mogao da bude onaj pravi. Kada se u čitavu priču o ovoj delikatnoj situaciji doda i činjenica da je Novak nakon Tokija poručio da ga muči nekoliko povreda (zbog kojih možda nije bio na 100 odsto u Njujorku) ova odluka postaje i te kako racionalna.

Svi ovi faktori su uticali na to da je Đokoviću bila potrebna pre svega medijska izolacija, sloboda da uživa u običnim stvarima (poput vožnje bicikle pored reke) i toplina porodičnog doma odakle je često crpeo dodatnu energiju.

Nije nikakva tajna da je u ovom trenutku tenisu i te kako neophodan Đoković jer je bez njega sila u „belom sportu“ posebno poljuljana.

BONUS VIDEO Pogledajte dosad neviđene snimke Novakove vile u Sremu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare