Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Ako bi nekoga navijači Partizana hteli na klupi protiv Crvene zvezde, onda je to definitivno aktuelni trener Aleksandar Stanojević, koji ima čak pet pobeda i po jedan remi i poraz na ukupno sedam večitih derbija.

Crno-beli se nalaze u seriji od 19 pobeda, od čega je 17 zabeleženo u domaćem prvenstvu. I upravo u 30. kolu Superlige gostuju Zvezdi, u sredu od 18 sati.

PROČITAJTE JOŠ

Večiti derbi, 164. po redu, izvesno će i odlučiti šampionsku trku. Partizan ima devet bodova manje od lidera iz komšiluka, pa bi trijumfom na Marakani mogao da ugrozi večitom rivalu odbranu trona.

Pravi čovek za tako nešto je definitivno Aleksandar Stanojević.

Pored toga što je neverovatno preporodio ekipu iz Humske i zahvaljujući 17 trijumfa zaredom održao korak za Zvezdom, odlično zna kako do slavlja na Marakani.

Stanojević je vodio Partizan na ukupno sedam večitih derbija, od čega tri na stadionu „Rajko Mitić“ – na dva gostovanja je pobedio, 2:0 i 1:0, i jedno je završeno bezbolnim porazom, pa se svaki put radovao na Zvezdinom terenu.

Gledajući svih sedam derbija, trener Partizana ima učinak od čak pet pobeda, remi i poraz.

Taj jedini izgubljen derbi rezultatom 1:0 na Marakani bio je u revanšu polufinala Kupa Srbije, nakon trijumfa od 2:0 u prvom susretu, pa je i posle tog poraza imao razloga da se raduje.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Jedini remi zabeležio je prošle jeseni, u prvom delu tekuće sezone, kada je bilo 1:1 u Humskoj.

Posebno je impresivan učinak u prvom mandatu na crno-beloj klupi – četiri prvenstvena derbija i sve četiri pobede bez primljenog pogotka, uz gol-razliku 5:0. Opet, gledajući oba mandata, njegova ekipa je samo dvaput matirana od strane večitog rivala.

Jasan pokazatelj da Stanojević zna kako se igra sa najvećim rivalom, kako se pobeđuje kada je najvažnije, i to na Marakani. Partizan ni nema mnogo izbora, jer sve osim trijumfa na crveno-beloj strani Topčiderskog brda znači i oproštaj od šampionske trke.

Što se tiče sastava, Stanojević ima daleko manje dilema oko startnih 11 od kolege Dejana Stankovića. Na raspolaganju ima petoricu stranaca, od kojih četvorica prema propisima mogu da budu u protokolu i 99 odsto će višak biti Maki Banjak, štoper koji tokom drugog dela sezone nije u prvom planu.

Nemanja Jović, jedna od opcija za bonus igrača Partizana; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Stanojević će tako računati na Žan-Kristofa Bajbeka, Takumu Asana, Bibarsa Natha i Sejdubu Sumu, i veruje se da neće sva četvorica početi 164. derbi.

Što se tiče dvojice obaveznih bonus igrača (mlađih od 21 godine) u startnih 11, jedno mesto rezervisano je za Svetozara Markovića, koji odlično funkcioniše u štoperskom tandemu sa Vujačićem.

Takođe, sigurno će među stativama biti i kapiten Vladimir Stojković, pa će na klupi mladi golman Aleksandar Popović (takođe bonus opcija), pa će se u startnih 11 shodno formi verovatno još naći Nemanja Jović (četiri gola ovog proleća), pre nego Filip Stevanović koji je kuburio s povredama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar