Foto: Marko Djokovic/Starsportphoto ©

Strast, uzbuđenje, golovi. Trenuci koji dele ekipe od pobede do poraza, od titule do drugog mesta koje nikoga ne zanima. Večiti derbiji su uvek bile utakmice velikog naboja, ogromnih emocija i značaja koji je često bio "veći od života". Zato su se sudijske odluke posmatrale sa posebnom pažnjom i često izazivale polemike i kontroverze o kojima se pričalo mesecima.

PROČITAJTE JOŠ

Mnogi ni posle skoro četvrt veka ne zaboravljaju majstoriju aktuelnog selektora Dragana Stojkovića Piksija kada je u večitom derbiju lobovao golmana Partizana, koji je istrčao van kaznenog prostora da preseče jednu akciju.

Piksi je ispratio čitavu situaciju, natračo na ispucanu loptu i poslao maestralan lob u mrežu za erupciju oduševljenja.

A onda muk.

Sudija poništava gol zbog ofsajda koji ni danas niko nije video niti zna odakle im je palo na pamet da Piksijevo remek-delo ponište.

Jedan od najkontroverznijih momenata smo videli u 158. derbiju kada je gol Boaćija predstavljao predmet analiza, velikih rasprava navijača i prepucavanja klubova.

Vodio je Partizan u tom meču sa 1:0, činilo se da će uspeti i da zabeleži trijumf.

Sve do 73. minuta kada se desio momenat o kojem se i danas priča. Boaći šutira posle centaršuta glavom, Stojković pravi paradu i brani udarac, ali sudija kaže da je lopta prešla gol liniju vazdušnim putem, što izaziva veliki bes među igračima Partizana.

Posle utakmice usledila su brojna saopštenja, crtanja grafika kao dokaza da je lopta prešla, ili nije prešla i velikih rasprava među navijačima.

Bilo je i momenata koji nisu bili sporni, bar ne u kontekstu da je bilo jasno kao dan šta se desilo, ali su sudije donosile drugačije odluke.

Jeda od onih koje će se dugo pamtiti desila se 2008. godine u polufinalu kupa Srbije, jednom od najboljih derbija u novijoj istoriji. Partizan je imao velikih 2:0 golovima Lamina Dijare, ali Zvezda u nastavku uspeva da se vrati u igru golovima Burzanovića i Jestrovića.

I kada je delovalo da će uslediti veliki preokret nakon što Milijaš postiže gol, sudija sudi ofsajd, iako igrač crveno-belih nije bio ni blizu već je postigao regularan pogodak. Partizan koristi poklon sudija i preko Jovetića do kraj utakmice dolazi do pobede i plasmana u finale Kupa Srbije.

Jedan od spornih momenata koji to nije bio jeste i gol Crvene zvezde u 153. večitom derbiju.

Crveno-beli su vodeći pogodak protiv Partizana postigli posle očiglednog gol-auta, koji je promakao, pre svih pomoćnim sudijama meča.

Pre nego što je Ruiz dodao loptu do Boaćija, a ovaj je prosledio strelcu Kangi, Kostarikanac je loptu, koja je izašla izvan terena, vratio u igru, i pokazalo se da su se crno-beli s razlogom bunili kod sudija meča.

Bilo je jasno na usporenim snimcima da je lopta pobegla Ruizu, ali sudijama je to očigledno promaklo. Tako je meč završen rezultatom 1:1 sa greškom sudije koja je direktno uticala na rezultat.

Da crveno-beli nisu baš imali sreća sa dosuđenim nepostojećim ofsajdima govori i poništen gol Bena u 159. večitom derbiju.

Nakon prekida u 23. minutu je Dušan Jovančić vratio loptu u srce kaznenog prostora, a u prvi mah se činilo da se trojica fudbalera Zvezde nalaze u ofsajdu (u nedozvoljenoj poziciji jesu bili Vujadin Savić i Ričmond Boaći). Ipak, usporeni snimak je pokazao da se napadač Zvezde nije nalazio u ofsajdu, za razliku od saigrača. Meč je završen bez pobednika, pa Zvezda ima za čim da žali.

I Partizan pamti jedan derbi kada mu je poništen gol zbog nepostojećeg ofsajda.

Nemanja Mihajlović je dobio loptu u kaznenom prostoru na početku drugog poluvremena, primio je i postigao gol kojim je Partizan trebalo da izjednači, ali je sudija dosudio ofsajd.

Jedan igrač crno-belih je, doduše, bio u nedozvoljenoj poziciji, ali je opšti utisak da on nije uticao na igru dok je Mihajlović iz regularne pozicije postigao gol. Crveno beli su taj meč dobili rezultatom 2:1.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar