Dejan Stanković
Foto: EPA-EFE/MICHELE MARAVIGLIA

Dejan Stanković, trener Sampdorije, govorio je potpuno iskreno o mnogim detaljima teškog perioda.

Stanković još uvek nije upisao pobedu u Seriji A kao trener, a Sampdorija je trenutno pretposlednja ekipa prvenstva sa samo 10 osvojenih bodova.

PROČITAJTE JOŠ

„Za početak im dugujem prvi gol i prvu pobedu kao trener Sampdorije na ovom stadionu. To je najmanje što mogu da im dam. Opstanak? Radimo na pronalaženju rešenja. Neću da plačem već ću ponosno pokušati da odbranim našu tvrđavu i da pobedimo sledeću utakmicu ovde. Pre ili kasnije će da dođu taj gol i pobeda u Seriji A“, počeo je Stanković za „DAZN“.

Ipak, on se ne predaje i veruje da Sampdorija može do opstanka u ligi.

„Postoje oni koji se predaju kada je teško i oni koji urade nešto kada je teško. Ja sam u toj drugoj grupi. Uvek govorim istinu i uvek sam direktan. Ono što sam imao, rekao sam mojim nadređenima i to ostaje među nama. Posle toga izlazim na teren da radim. Umesto da plačem, ja tražim rešenje. Radim naporno da bismo svi zajedno bili srećni. Zajedno slavimo, patimo i pišemo nove stranice. Ne želim da jednog dana zažalim što nisam dao sve od sebe.“

Izuzetno emotivno pristupa poslu i to je bio slučaj u oba kluba u kojima je radio kao trener.

„Spadam u grupu od 10 odsto onih trenera koji ulaze u ovaj posao sa strašću, željom i adrenalinom. Opet sam ’pao’ na isto. Možda će sa godinama i iskustvom da mi dođe ali za sada je ovako. I u Crvenoj zvezdi sam bio baš vezan za igrače. Bili su mi kao mlađa braća. Svaku utakmicu sam preživljavao bolno i govorio sebi: Nadam se da se sledeći put neću ovako vezati za igrače i da ću moći da budem više lucidan. Ali opet sam ponovio isto. Zaljubljen sam u ovaj tim Sampdorije, u ljude koji rade u klubu i koji su mi prirasli za srce za ova četiri meseca.“

Foto: EPA/GIORGIO BENVENUTI

Imao je dirljive reči za Sinišu Mihajlovića koji mu je tokom godina bio mentor.

„Uvek sam pričao sa njim. O svemu. On je bio moja referentna tačka. Govorio mi je da idem polako i da će sve biti u redu. Pravio sam neke izbore zbog kojih me je vukao za uši i delio savete. Grdio me je kada bih pogrešio. Poput starijeg brata. Sada je bol ogroman i svako veče se molim Bogu da pruži snagu njegovoj porodici da nastave dalje. Bio sam deo njegovog života, ponoson sam na to i zauvek ću to držati u sebi. Ponosan sam što je znao koliko sam ga voleo i poštovao. Ima mnogo saveta koje mi je dao, kao naprimer: ’Nikad nemoj da žališ zbog onoga što si uradio već zbog onoga što nisi’. To su Sinišine reči koje možete da koristite u svakom kontekstu. Fudbalskom i životnom“, završio je Stanković.

BONUS VIDEO Kako je pričao Siniša Mihajlović