Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Crvena zvezda je pobedom protiv Kairata u revanšu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona na spektakularan način zatvorila usta kritičarima (5:0, prvi meč 1:2).

Pet golova u mreži šampiona Kazahstana, igra za pamćenje i na desetine hiljada dečijih osmeha na tribinama oprali su gorak ukus ustima zbog lošeg početka sezone.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon bledih izdanja na startu sezone, mnogi su sumnjali da bi ekipa Dejana Stankovića mogla da se izdigne i u tako kratkom vremenskom periodu podigne nivo forme, kako bi eliminisala neugodnog prvaka Kazahstana.

Kada je bilo najpotrebnije, Dejan Stanković je uspeo da pronađe formulu sa kojom je uspeo da trgne ekipu i posloži kockice na na terenu u dobitnu formaciju koja je na dominantan način razbila Kairat.

Posle početnog lutanja sa napadačima i ofanzivnim delom ekipe, Stanković je odlučio da na teren od starta pošalje Dionija kojem je pridodao i Italijana Filipa Falka. Stanković je bez previše sentimentalnosti preselio Bena na klupu, jer je najbolji stranac u istoriji Zvezde potpuno van forme. Pokušaji sa Krstovićem i Pavkovom su bili neuspešni eksperiment, jer ni jedan ni drugi u ovom trenutku nemaju pravu formu da Zvezdu kroz komplikovane kvalifikacije odvedu daleko u Evropi.

Treća značajna promenu koju je Stanković napravio, bila je odluka da umesto dva defanzivna vezna igrača stavi Gelora Kangu u paru sa Seku Sanogom kako bi dobio na kreativnosti jer je evidentno da će Krstičiću trebati još vremena za uigravanje.

To je omogućilo Kataiju i Ivaniću više prostora, jer je ekipa dobila dodatne opcije, pa fokus odbrana nije mogao da bude na njima. Dvojica majstora su na najbolji način to koristila i pravila nered u odbrani Kairata. Katai je sa dve majstorije sa distance do poluvremena dotukao rivala pokazujući da kad on igra i Zvezda pleše po terenu.

Mnogi su posle prvi tri utakmice u sezoni u kojoj je Zvezda postigla samo jedan gol iz igre, upirali prstom u Stankovića zbog odluke da Falko i Dioni budu na klupi, ali je trener crveno-belih prepoznao trenutak i bio dovoljno strpljiv da ih ubaci u vatru u pravo vreme, a oni pokazali da će biti ozbiljan faktor u napadu na treće učešće u grupnoj fazi Lige šampiona.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Zvezdu u narednoj rundi čeka Šerif, još jedna ekipa sa prostora bivšeg Sovjetskog saveza koja je prava legija stranaca. Šampion Moldavije je u revanš meču izašao na teren bez ijednog Moldavca, ako ne računamo naturalizovanog Enrikea, a glavne zvezde su brojni igrači iz Južne Amerike. Ono što bi za spspkog šampiona trebalao da bude olakšavajuća stvar jeste činjenica da je Šerif je poput Zvezde tek krenuo u takmičarsku sezonu, a uz razliku u kvalitetu i pronađenu formu, crveno-beli imaju veliku šansu da se plasiraju u plej-of fazu.

Tamo ih čekaju ozbiljne prepreke, a žreb bi mogao da donese i duel sa Dinamom iz Zagreba koji pre toga mora da eliminše poljsku Legiju. Potencijalni rivali u plej-ofu su i Salcburg kao i pobednici duela Slavija Prag -Ferencvaroš i Olimpijakos – Ludogorec.

Plasmanom u treće kolo, srpski šampion je obezbedio i jesen u Evropi jer bi eventualnim ispadanjem od Šerifa igrali grupnu fazu Lige konferencija, a plasman donosi grupnu fazu Lige Evrope.

Ipak, posle sjajne predstave protiv Kairata, svi razmišljaju samo o glavnoj nagradi – Ligi šampiona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram