Foto: MUSTAFA YALCIN / AFP / Profimedia; pressinphoto / ddp USA / Profimedia; UK Sports Pics Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia; Norbert Scanella / Panoramic / Profimedia

Nije još mnogo slobodnih igrača ostalo na tržištu, ali nekoliko (bivših) zvezda i dalje traži angažman

Prelazni rok u fudbalu približava se kraju, a još uvek ima zanimljivih opcija na tržištu, među koje spadaju fudbaleri koji trenutno nemaju nikakav angažman.

Čak bi i kompletan, ali i kvalitetan tim mogao da se sastavi od slobodnih agenata, koji još uvek čekaju pravu ponudu.

Krenimo od golmana, pošto je David De Hea praktično dobio otkaz u Mančester junajtedu, te ga je zamenio Andre Onana, koji je bio velika želja trenera Erika ten Haga.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema podacima sa sajta „Transfermarkt“ najveća vrednost španskog golmana u karijeri bila je 70 miliona evra, iako su njegovi transferi vredeli mnogo manje.

Situacija u vezi sa novih angažmanom Španca nije toliko dramatična, pošto se Bajern intenzivno interesuje za njegove usluge.

Manuel Nojer je operisan krajem prošle godine, pošto je slomio nogu na skijanju. Nemački mediji navode da je Nojer trebalo da se oporavi do početka nove sezone, ali je golman Bajerna u ponedeljak podvrgnut operaciji uklanjanja metalnih implanta iz noge zbog čega će pauzirati do kraja godine.

Nojera je na golu Bajerna u drugom delu prošle sezone menjao Jan Zomer, koji je nedavno potpisao za Inter. Rukovodstvo Bajerna želi da za narednu sezonu obezbedi kvalitetnog golmana, a izbor je pao na De Heu.

Osim De Hee nema mnogo poznatih golmana koji su trenutno bez kluba.

De Hea
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Kada je reč o odbrambenoj liniji, postoji nekoliko interesantnih imena. Prvi se izdvaja Serhio Ramos, koji je završio epizodu u Pari Sen Žermenu i sada traži klub u kom će verovatno završiti karijeru.

Ramos je legenda Real Madrida, svojevremeno je vredeo više od 50 miliona, ali teško je da će se vratiti među „kraljeviće“. Spominjalo se da bi mogao da završi u Sevilji, ali su iz tog kluba istakli da ne žele Ramosa zbog godina.

Najrealnija opcija za čuvenog Španca je sada put u Saudijsku Arabiju, gde je liga preko leta postala mnogo jača, a možda bi čak mogao da zaigra i u Al Nasru zajedno se Kristijanom Ronaldo, s kojim je proveo divne godine u Realu.

Uz njega je tu i Žerom Boateng, nemački štoper, koji je igrao 10 godina u Bajernu, a ove godine završio je saradnju sa Lionom.

Boateng ima 34 godine i teško je da može da igra na nivou Lige šampiona, a njegova vrednost svojevremeno je bila 45 miliona evra. Još uvek nema naznaka koji će mu biti sledeći angažman.

Na listi slobodnih igrača su i Aksel Tuanzebe i Fil Džouns, koje Ten Hag nije video u sklopu svog dugogodišnjeg projekta na „Old Trafordu“.

Foto: joma / Cordon Press / Profimedia

U veznom redu ima nekoliko zanimljivih opcija, a prema „Transfermartku“ najvredniji bi bili Tom Dejvis (devet miliona) i Džesi Lingard (osam miliona).

Dejvis ima 25 godina, te još uvek može da napravi zapaženu karijeru, ali ako u Evertonu nije uspeo da se izbori za minutažu pitanje je gde će moći.

Lingard je imao slabu sezonu u Notingem Forestu, pre toga je otišao i iz Mančester junajteda, a kratak bljesak imao je u Vest Hemu. Za njega se godinama pričalo da je veliki talenat i nada engleskog fudbala, ali sada sa 30 godina pitanje je gde može da zaigra nakon zaista slabih učinaka u Premijer ligi.

Sa premijerligaškim iskustvom na listi slobodnih igrača nalaze se i Aleks Okslejd-Čemberlejn (interesuje se Bešiktaš) i Roberto Pereira. Veću vrednost na tržištu imao je Čemberlejn (40 miliona), dok je i Pereira bio procenjivan na oko 17 miliona, ali se nije dokazao u Engleskoj.

Donedavno na listi slobodnih vezanjaka bio je i Daiči Kamada, ali je njega ugrabio Lacio kao zamenu za Sergeja Milinkovića-Savića koji je otišao u Al Hilal.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada je reč o napadačkoj liniji i krilnim igračima, tu se javlja i najviše poznatih imena. Eden Azar je tokom mandata u Čelsiju bio jedan od najkreativnijih fudbalera na svetu, njegov transfer u Real bio je vredan 115 miliona evra, ali onda je usledio i veliki pad u karijeri Belgijanca.

Već godinama unazad Azar se muči sa kilažom, njegova neefikasnost iritirala je sve u Madridu, a Belgijanac više nikada nije zasijao ni blizu kao u Engleskoj.

Sada je nejizvesnije da će Azar tražiti angažman u Americi ili Saudijskoj Arabiji, jer za njega više nije fudbal na najvećem evropskom nivou.

Pominjao se i njegov mogući transfer u Inter iz Majamija, gde bi uz Lionela Mesija mogao makar malo da podseti na starog sebe.

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Pored njega, tu je i Aleksis Sančez, čija je vrednost 2018. godine bila čak 70 miliona evra. Sančez je blistao u dresu Arsenala, pre toga je odličan bio i u Barseloni, ali od transfera u Mančester junajted se sve promenilo. Tada je karijera krenula nizbrdo, a ni Inter ni Marsej nisu uspeli u potpunosti da ga „ožive“.

Pošteno je reći da Sančez iza sebe ima veoma dobru sezonu, postoao je 18 golova za Marsej u svim takmičenjima, te će verovatno naći i dobar evropski klub, te unosan ugovor.

Sančez ima 34 godine i privlači pažnju Intera i Al Fateha, ali još uvek nije doneo odluku gde će nastaviti karijeru. Jasno je da mu se fudbal još uvek igra, u sebio ima goriva, ali ključno je da sada napravi dobar potez.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Prem Ftbl (@premftbl)

Na listi slobodnih krila nalazi se Adama Traore, koji je dobio priliku i u Barseloni, ali ga ona nije otkupila od Vulverhemptona. Sada je Traore slobodan u izboru nove sredine, a s obzirom na njegove godine (27) nije nemoguće da bude pojačanje ispod radara za neki od evropskih klubova koji jure trofeje.

Traore je vredeo 40 miliona pre tri godine, ali njegova vrednost je opala. Međutim, on i dalje važi za jednog od najbržih i najjačih igrača na svetu, s tim što u završnici nije baš dobar.

Od slobodnih igrača tu su još i Alfredo Morelos, Santi Mina, Marijano Diaz, dijego Košta, Andre Aju, Odion Igalo…

BONUS VIDEO Leo Mesi – fudbaler koji svakim danom nastavlja da ispisuje istoriju fudbala