Foto: EPA/ALEJANDRO GARCIA

Prvi potez novog trenera Barselone, Ćavija Ernandeza, bio je vraćanje legendarnog desnog beka Danija Alveša koji će braniti boje katalonskog kluba za simboličnu platu.

Ćavi i Dani Alveš ponovo zajedno u Barseloni, kao u vreme slavnih, trofejnih dana. Samo, uz jednu veliku promenu. Čuveni španski vezista sada će kao trener predvoditi Barsu, dok će brazilski bek i sa 38 godina opet špartati desnom stranom.

Mladi stručnjak je po dolasku iz Katara na užarenu klupu insistirao na dovođenju iskusnog defanzivca, koji ogromnim iskustvom može odmah da pomogne posrnuloj ekipi kojoj posle odlaska Ronalda Kumana treba dobro da se prodrma.

PROČITAJTE JOŠ

Alveš se vratio u Barselonu kao slobodan igrač, dogovor je postignut na godinu dana, a najzanimljivije u celoj priči je da će prema ugovoru zarađivati samo evro nedeljno. Potpuno nesvakidašnji ugovor u savremenom svetu fudbala, u kojem je novac odavno preuzeo glavnu ulogu. Ono što je svakidašnje je mogućnost produžetka saradnje do juna 2023. godine.

Dakle, Alveš će prihodovati 52 evra za godinu, što je nešto više od 6.000 dinara. Jasno je da je u usled zarade od više stotina miliona evra tokom bogate karijere pristao na ovakvu platu, ali je svakako jedinstven potez legendarnog fudbalera na koji se sigurno mnogi drugi ne bi odlučili.

Dani Alveš je, inače, najtrofejniji fudbaler sveta sa čak 43 trofeja u svim takmičenjima, i na klupskom i na reprezentativnom nivou, od čega je više od polovine (23) osvojio u dresu Barselone. Poslednje tri godine igrao je u domovini za Sao Paolo, u Barselonu je prvi put došao 2008. iz Sevilje i ostao sve do 2016. godine. Po odlaska sa Kampa Noua igrao je još za Juventus i Pari Sen Žermen.

Najblistavije trenutke u karijeri doživeo je upravo u Barsi, za koju je odigrao 391 utakmicu, postigao 21 gol i namestio još 101.

Ćavi i Dani; Foto: LLUIS GENE / AFP / Profimedia

„Pet godina sam se borio kao ludak za ovaj trenutak. Nisam znao da će mi trebati tako dugo, nisam znao da će biti ovako teško, ali u srcu i duši znao sam da će ovaj dan doći. Vraćam se kući iz koje nikada nisam ni otišao i kao što sam rekao kada sam odlazio: ‘Ja sam jedan od vas’. Ne znam koliko će ovaj san trajati, ali neka bude večan. Vidimo se uskoro s istim zanosom kao i prvi put i s istom željom da pomognem da obnovim najbolji klub na svetu. Vratio sam se kući“, poručio je Alveš po povratku u Barselonu.

Šest puta je bio prvak Španije i tri puta je osvojio Ligu šampiona, što su mu i najznačajniji klupski uspesi uz tri titule svetskog klupskog šampiona. Bio je i šampion Italije sa Juventusom 2017. godine, odnosno dvostruki prvak Francuske 2018. i 2019. dok je branio boje Pari Sen Žermena.

Za reprezentaciju Brazila ukupno je odigrao 119 utakmica i nacionalni tim je letos predvodio do olimpijskog zlata u Tokiju.

BONUS VIDEO Najzanimljiviji detalji sa utakmice Portugal – Srbija koju ćemo zauvek pamtiti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar