Najbolji teniser planete Novak Đoković pobedio je Kaspera Ruda u prvom meču na Završnom mastersu u Torinu sa 7:6 (4) i 6:2.

PROČITAJTE JOŠ

Kvalitetan tenis obojice i prilično jak otpor Ruda videli smo u okršaju u kom je Đoković stvarao prednost tek kad bi „ubacivao u višu brzinu“.

Problema je u njegovoj igri bilo samo dok nije pogađao prve servise, a kada su „proradili“ i riterni, Rud je ostao bez šansi.

Đoković je tako pobedom krenuo po rekord po broju titula sa Završnih mastersa, koji za sada drži Rodžer Federer sa šest pehara.

Norvežanin je sve vreme igrao hrabro, forsirao je drugi servis i to je prolazilo sporadično, ali je rizikovao manje kako su riterni Novaka postajali dublji.

Novak je u prvom gemu veoma loše servirao. Uzeo je prva dva poena i nagovestio da će često izlaziti napred.

Tako je uzeo prva dva poena u meču, ali je pogodio samo jedan od šest prvih servisa i Rud je u poenima uspeo da nametne svoj ritam.

Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Osvojio je tri uzastopna poena, došao do brejk lopte sjajnim forhendima po dijagonali 30:40, a onda vezao i četvrti poen i napravio brejk.

Đoković je u tom poslednjem poenu imao inicijativu, odigrao je dobru paralelu, ali se okliznuo i pao na udarac Ruda.

Nastavio je poen, ali je ubrzo pogrešio i Rud je poveo 1:0. Ubrzo je potvrdio brejk servis vinerom, pa se srpski as rano suočavao sa zaostatkom 0:2.

Novak je u trećem gemu počeo da pogađa prve servise i odmah se upisao na semafor, ali Rud nije popuštao do šestog gema.

VIDEO: Poen kojim je Novak uzeo prvi set protiv Ruda

Tada je napravio duplu grešku na 30:40 za Đokovića i predao mu je brejk, mada je Srbin igrao dublje i sigurnije.

To se videlo i po činjenici da su mu samo 64 sekunde bile potrebne da servisima reši sedmi gem u svoju korist i povede prvi put u meču sa 4:3.

Rud je u osmom imao tri uzastopna asa i poravnao je rezultat, samo što više nije mogao da ugrozi servis Đokovića koji je relativno lako poveo sa 5:4.

Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

Deseti gem je bio i najuzbudljiviji. U njemu je Novak došao do dve set lopte i nije ih iskoristio.

Rud se izvukao sa dva asa, iako je u poenu za drugu set loptu Novak prikazao nadljudsku odbranu i njime bi verovatno „nokautirao“ većinu protivnika.

VIDEO: Ovako protivnika može da „pročita“ samo Novak

Igrači su zadržali svoje servise do kraja i prvi set je rešen u taj-brejku u kom je Novak odigrao dva izvrsna forhenda u dva poslednja poena.

Drugi set je počeo brejkom srpskog igrača. Posle dva uvodna poena Ruda, Đoković je nanizao seriju i terao protivnika na greške do 1:0.

Od tog trenutka je Rud bio potpuno podređen, servisi više nisu prolazili kao što je to bio slučaj do tog trenutka.

Samim tim bilo je jasno da će ovaj deo igre biti daleko manje zanimljiv, a Đoković je u gotovo svim svojim gemovima rešavao pitanje pobednika servisima i na kraju je savladao Ruda.

Drugi set Đoković – Rud 7:6, 6:2

Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

6:2 KRAJ! Pobeda Đokovića!

Rud je uspeo da se upiše na semafor u sedmom gemu, ali nije mogao ništa više od toga. Novak je nastavio da servira vrhunski i dokrstario je kroz poslednja dva gema do pobede.

4:1 Novi brejk Novaka!

Bez mnogo problema uzima brejk srpski igrač. Rud forsira drugi servis, pravi duplu grešku, Đoković jedan od poena dobija vinerom u sam ugao terena, a rival je na 30:40 ostao bez „goriva“ i sreće, pogodio je mrežu koja je pomogla Novaku da duplira prednost u brejkovima.

3:1 Lagano dobija Đoković

Prvi servis u telo Đokovića iznenadio je Ruda koji nije imao odgovor na 30:0. Kasper je jedva bio blizu da zakači lopticu posle trećeg servisa, a u četiri servisa je Novak osvojio lagan gem.

Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

2:1 Novak probao da reši meč, Kasper se izvukao

Uspeo je Norvežanin da odigra veoma dobar forhend i pogodi za 30:30 u nezogdnoj situaciji. Onda je as udarcem došao do prednosti u gemu 40:30. Novak ga je „častio“ greškom iz bekhenda po paraleli za gem. Probao je da napadne i uvede gem u napetiju završnicu, nije pošlo za rukom.

2:0 Đoković potvrdio brejk, Rud u padu

Svaki od prvih servisa je pogodio prvi reket sveta i to nije ostavilo mnogo šanse Rudu. Nije izgubio sa nulom, ali nije mogao da ugrozi Srbina.

1:0 Rani Brejk Novaka!

Dva poena Ruda, pa dva poena Novaka do 30:30. Norvežanin je promašio forhend, a Đoković je podigao ruke uvis sa olakšanjem jer je mnogo takvih lopti pogodio Rud u meču za ovih šezdesetak minuta. U petom poenu, Srbin je naterao protivnika na smeč, a onda je Kasper pogodio mrežu za rani brejk Đokovića.

Prvi set Đoković – Rud 7:6

Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

Odličan bekhend Đokovića posle dobrog servisa za 2:0 na startu 13. gema. Onda je relativno lak slajs poslao u mrežu za 2:1, ali mu je prednost mini-brejka ostala.

Ta prednost se istopila posle čelendža Ruda, koji je pokazao da je njegova loptica bila na liniji posle udarca. Novak je potom promašio forhend za treći uzastopni poen Kaspera i 2:3.

Rud je izbacio lopticu van iz forhend dijagonale za 3:3, ali je poveo 3:4. Nije mu dugo trajao poenterski plus jer je Đoković nanizao dva precizna forhenda za 4:4, a onda servisom poremetio Ruda za 5:4. Od tog trenutka srpski teniser nije propustio šansu i sa dva vinera je potvrdio osvajanje prvog seta.

6:6 Rud izborio taj-brejk

Proklizao je Novak u poenu za 40:15 za Ruda, koji vinerima pravi razliku za sada. Međutim, Đokovićev odgovor je bio sjajan ritern za 40:30. Dalje od toga Beograđanin nije mogao, pa je Rud izborio taj-brejk.

6:5 Novak opet „surov“ na servisu

Još jednom je servis gem završio as udarcima prvi reket planete. Mnogo uzbudljivije je u gemovima Norvežanina, pošto Đoković praktično sada ne gubi poene. Tu i tamo napravi poneku grešku, ali sve brzo „ispegla“.

Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

5:5 Rud je spasao dve set lopte!

Komplikovan polu-volej Ruda posle riterna Đokovića, izašao je srpski as na mrežu i pogodio pasing za 15:15. Rud je promašio forhend po paraleli, iako je prethodno uhvatio Novaka na „krivoj nozi“. Novak je poveo 15:30, ali onda bekhend ritern ne prolazi za 30:30.

Norvežanin je „preživeo“ svoj rizičan forhend koji je milimetrima bio na liniji i u nastavku poena je došao do smeča za 40:30. Novak je došao do „đusa“ strpljivim poenom i forhendima kojima je naterao protivnika na grešku za 40:40. Rud je promašio forhend po paraleli posle sjajne defanzive Đokovića za prvu set loptu.

Pogodio je mrežu i nije je iskoristio, ali je onda u sledećem poenu doveo rivala do ludila. Definitivno najbolji poen u meču dobio je nekolicinom nadljudskih odbrana i Rud je popustio. Ipak, odservirao je dva asa i to mu je pomoglo da se izvuče.

5:4 Novak umalo zakomplikovao život

Sada tri uzastopna poena za Đokovića, pre nego je prebacio osnovnu liniju za 40:15. Ubrzo je odigrao nekontrolisan bekhend koji je otišao i pored i podalje od terena za 40:30. Baš tada se „pojavio“ novi as za gem.

Novak Đoković na terenu u Torinu, Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

4:4 Rud izjednačio sa tri uzastopna asa

Prva dva poena u osmom gemu podeljena su između dvojice igrača, u trećem je Rud imao sreće i pogodio je peti put vrh mreže i četvrti put mu je on pomogao da loptica ne izađe van. Posle ponovljenog servisa je pogodio as, što je uradio i u poenu za 40:15 i za gem. Tri asa zaredom.

4:3 Preokret Novaka, „pali se mašina“

Samo 64 sekunde su mu bile potrebne da uglavnom servisima reši sedmi gem u meču. Rud je prebacivao lopticu preko osnovne linije i Đoković je došao do prve prednosti u meču.

Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

3:3 Vraća Đoković brejk!

Dupla greška Ruda za kraj gema u kom je prvi put bio pod pritiskom. Pre toga je Kasper pogodio jedan dobar udarac posle servisa, ali je ostao na njemu. Pogodio je mrežu, nije pogađao udarce i pretrpeo je brejk.

2:3 Đoković mnogo sigurniji u svojim gemovima

Četiri osvojena poena bez mnogo muke, dobar servis, Novak je gađao linije i dopustio je Rudu da uzme samo jedan poen, ali ne i bilo kakvu šansu za nešto više od toga.

1:3 Konstantan je Rud

Tuče Kasper iz bekhenda pasing šot za 30:15. Đoković je u tom gemu uzeo prvi poen. Rud je imao i sreće kada je pogodio vrh mreže, a loptica je pala u polje srpskog igrača. Novak je stigao da odigra skraćenu dijagonalu, Rud ju je „uhvatio“ i poentirao za 40:15.

Duplom greškom je „začinio“ gem do 40:30. Protivnik ga je častio svojom greškom, poslao je lopticu preko osnovne linije i Kasper je ponovo potvrdio brejk.

1:2 Probudio se Novak!

Umalo je Rud „ukrao“ poen udarcem iz punog trka, ali je njegova loptica završila iza osnovne linije Đokovićevog polja. Novak je izašao na mrežu uzeo još jedan viner, da bi posle novog dobrog prvog servisa osvojio svoj prvi gem u meču.

0:2 Rud je potvrdio brejk

Rud je ušao u meč mirno, osvojio dva prva poena, onda naredna dva izgubio, pogodivši jednom mrežu do 30:30. Izašao je napred i Novak je probao da ga lobuje, Kasper je uhvatio smeč i došao do 40:30. Servisom je potvrdio brejk.

0:1 Loš start Đokovića, brejk Ruda

Novak je odigrao servis-volej, probao da odigra još jedan. Rud je u drugom poenu meča bio primoran da isproba tviner, ali je Novak i tada volejem uzeo poen do 30:0, pre greške za 30:15 i jednog dobrog udarca Ruda za 30:30. Fantastičan forhend Novakovog rivala po dijagonali doneo mu je prvu brejk loptu u meču 30:40. Novak se okliznuo u poslednjem poenu, pogodio mrežu i to je brejk.

BONUS VIDEO Portugal – Srbija, kraj utakmice i veliko slavlje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar