Foto: EPA-EFE/JALAL MORCHIDI

Klarens Sedorf, nekada jedan od najboljih vezista planete, ponovo je načeo temu rasizma u fudbalu.

PROČITAJTE JOŠ...

Sedorf je po završetku više nego uspešne karijere profesionalnog fudbalera odlučio da se posveti trenerskom poslu, ali je gotovo odmah usledio i prvi neuspeh. Iako je sa Milanom beležio solidne rezultate, Sedorf je dobio otkaz nakon smao šest meseci na klupi rosonera, da bi potom radio u Kini kao trener Šenžena 2016, gde je opet potrajao samo pet meseci.

Zatim, usledio je odlazak u Brazil, ali je u Atletiko Paranaenseu ostao samo mesec dana, a od februara do kraja sezone 2017/2018 Holanđanin je sedeo na klupi Deportiva iz la Korunje. Ni tamo nije izdržao duže od nekoliko meseci, napustio je klub pošto je ispao iz lige.

Ipak, nisu loši rezultati razlog što nema posla, već, kako tvrdi, boja kože:

„Žao mi je, jer sam imao dogovor da ostanem u Milanu. Prihvatio sam da počnem ranije, a nisu mi dozvolili da nastavim posao po završetku sezone. Morao sam da prihvatim druge ponude kako bih dokazao koliko vredim, morao sam da rizikujem jer nisam imao previše opcija. Znamo svi razlog“, rekao je Sedorf.

„Igrao sam 12 godina u Italiji, uprkos svemu, niko me nije zvao. Holandija je moja zemlja, pa opet, nula poziva. Koji su kriterijumi za izbor? Zašto veliki šampioni nemaju priliku da se dokažu u Evropi, gde su pisali stranice istorije? Zašto Vijera mora da ide u Njujork, a Tjeri Anri u Kanadu? Za trenere ne posotje jednake prilike – ukoliko pogledamo brojke, nema ljudi crne puti na mestima moći u fudbalu. To je nešto što brine čitavo društvo. Svi, pogotovo oni koji mogu da promene stvari, moraju da sete odgovornost, da stvore svet u kom će biti otvorena vrata za one koji žele da budu odlični, da uspeju. Najbolji rezultati dolaze iz različitosti“, zaključio je Sedorf.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar