zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

Prošlo je tačno 30 godina od kada je Crvena zvezda postala šampion sveta. Tog 8. decembra 1991. godine je Zvezda savladala Kolo Kolo sa 3:0 i tako osvojila trofej na Interkontinentalnom kupu.

PROČITAJTE JOŠ

Šest meseci ranije je Zvezda postala šampion Evrope nakon što je bolje izvela jedanaesterce protiv Olimpika iz Marseja u velikom finalu u Bariju (5:3).

Tim je na Nacionalnom stadionu u Tokiju sa klupe predvodio Vladica Popović, a najmlađi na tom susretu Vladimir Jugović odigrao je sjajno.

Postigao je golove u 19. i 58. minutu, a pobedu je golom zaokružio Darko Pančev u 72. minutu.

Crvena zvezda je nastupila u sledećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Zvezda je igrala sa igračem manje u drugom delu igre jer je isključen Savićević, a klub su i pre ovog takmičenja napustili Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović i Dragiša Binić.

Istorijski uspeh ostvarili su: Zvonko Milojević, Duško Radinović, Goran Vasilijević, Vladimir Jugović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Milorad Ratković, Vlada Stošić, Darko Pančev, Dejan Savićević i Siniša Mihajlović.

Do pre nekoliko godina je ovo bilo nezvanično takmičejne, ali je FIFA donela odluku da se Zvezdi pripiše svetska titula.

 

 

BONUS VIDEO Zvezdini klinci grme na Marakani tokom prozivanja ekipe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar