Nemanja Radonjić Foto:Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Fudbaleri Crvene zvezde u četvrtak od 18.45 sastaju se sa Benfikom na stadionu "Rajko Mitić" u okviru prvog kola Lige šampiona.

Ukupno devet mečeva odigrala je Zvezda od početka sezone, a izvukla je sedam pobeda i po remi i poraz. Osetili su crveno-beli i evropski nivo fudbala, jer su morali preko Bode Glimta da obezbede prolaz u Ligu šampiona (3:2 u dvomeču), dok su u domaćem prvenstvu uglavnom dizali formu za ono što ih čeka u elitnom takmičenju.

U ovom trenutku deluje da još nismo videli ono najbolje od Zvezde, pogotovo znajući da je bilo promena u timu koji sa klupe vodi Vladan Milojević.

Već na kraju prošle sezone bilo je jasno da će crveno-belom timu biti potrebno nekoliko promena kako bi bio konkurentan u Evropi, a tokom letnjeg prelaznog roka stigli su mnogi igrači.

PROČITAJTE JOŠ:

Ko je sve pojačao Zvezdu pre ili na samom početku sezone?

Nije Zvezda dovodila mnogo zvučnih pojačanja pre početka sezone, ali je kasnije sve poremetio odlazak In-Bom Hvanga, koji je inicirao dalje promene.

Od golmana stigao je Marko Ilić, koji se odlično pokazao u nekoliko uvodnih mečeva sezone, ali je odmah bilo jasno da će on delovati iz drugog plana, dok je prvi izbor Omri Glazer.

U odbrani je Stefan Leković vraćen sa pozajmice, ali je realno da više šansi dobija u Superligi nego Ligi šampiona, dok je otkupljen i Naser Điga, što se već protiv Bodea pokazalo kao odličan potez. Iako je nekad sklon kiksevima, Điga izrasta u ozbiljnog štopera, na koga Zvezda može da se osloni u narednim godinama, pogotovo na evropskom nivou.

Foto: Starsport / Srdjan Stevanovic

Dobar potez crveno-beli su napravili i sa dovođenjem Jung-Vu Seola, koji može da pokrije obe bekovske pozicije, mada je realnije da ćemo ga češće gledati po levoj strani, jer je na desnoj Ognjen Mimović, koji se razvija nalik na Kostu Nedeljkovića.

Stigao je i Ebenezer Anan, bek iz Gane, ali je on odmah poslat na pozajmicu u OFK Beograd, dok je Nemanja Stojić plaćen milion evra TSC-u, a onda je brzo poslat u Makabi iz Tel Aviva za 1,4 miliona. Kada je postao reprezentativac, delovalo je da će Stojić imati mesta da se pokaže u Zvezdi, ali to nije bio slučaj, bar ne u ovom mandatu.

Na sredini terena i po krilima Zvezda se najviše pojačavala. Najskuplje pojačanje bio je Felisio Milson, koji je plaćen pet miliona Makabiju iz Tel Aviva. Iako se do sada nije loše pokazao, veliko je pitanje kakva će mu minutaža biti u daljem toku sezone, nakon što su crveno-beli na istoj poziciji doveli još nekoliko igrača.

PROČITAJTE JOŠ:

Onaj koji je najveće razočaranje je Puma Rodrigez, koji je plaćen dva miliona Famalikau, ali je odmah bilo jasno da se nije najbolje snašao i da nema kvalitet za Ligu šampiona – zbog toga će i nastaviti karijeru u Meksiku.

Pridružili su se crveno-belima još i Dalsio, koji je bio Milojevićeva želja, Luka Ilić, koji će u Zvezdi pokušati da „oživi“ karijeru, a deluje da ima kvalitet i za evropski nivo. Stigao je i mladi Lazar Jovanović iz Vojvodine, ali je jasno da on tek treba da stasa kroz igru u Superligi Srbije, gde se uopšte nije loše pokazao, čak je upisao i dve asistencije.

Možda i najbolje pojačanje za sada je Bruno Duarte, trenutno najefikasniji Zvezdin fudbaler, koji se izborio za mesto startera ispred Šerifa Endiajea.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ko je naknadno stigao u Zvezdu?

Pred duel sa Bodeom, Zvezdu su pojačali Slovenci – Vanja Drkušić i Timi Maks Elšnik. I dok Drkušić ima ozbiljnu konkurenciju na poziciji štopera (verovatno će Điga, Spajić i on deliti minutažu), Elšnik se ustalio u startnih 11 i pokazao kao odlična investicija, pošto je koštao samo 1,5 miliona.

Glavne promene i tri najveća pojačanja za Zvezdu stigla su tek nakon plasmana u Ligu šampiona, odnosno posle odlaska Hvanga u Fejenord za oko sedam miliona.

Rade Krunić stigao je kao slobodan igrač i kao fudbaler sa ozbiljnom reputacijom. Njegova vrednost je trenutno šest miliona prema podacima sa „Transfermarkta“, a sa Milanom je igrao i u polufinalu Lige šampiona.

PROČITAJTE JOŠ:

Nemanja Radonjić se „vratio kući“, nakon što nije uspeo da nađe angažman kakav je želeo u Španiji, dok je Silas Mvumpa možda i najveće pojačanje Zvezde, s obzirom da je nastupao u Bundesligi za Štutgart, a na Marakanu je stigao kao pozajmljen igrač. Silas može da igra i po krilu i u srcu napada, pa će biti zanimljivo videti koliko će biti efikasan u Zvezdi, gde će sigurno imati slobodu.

Dokazivanje na terenu

Kad se sve sabere i oduzme, Zvezda je u plusu preko sedam miliona, kada je reč o transferima ove sezone, što nikako ne može da bude loše. Međutim, tek će se u Ligi šampiona pokazati da li su zaista Zvezdina pojačanja dorasla izazovima u Evropi ili je nešto ipak trebalo i moglo drugačije da se uradi.

Foto: FK Crvena zvezda

Proteklog vikenda Zvezda je na svom terenu savladala Napredak sa 2:0. Silas je bio verovatno najaktivniji na terenu, ali ga gol baš nije hteo, Krunić je odmah pokazao kvalitet u veznom redu, dok je Radonjić ušao sa klupe i pogodio stativu. Na tom meču dobro se pokazao i Drkušić koji je odigrao svih 90 minuta u paru sa Lekovićem, ali je za očekivati da će startni štoperski tandem u Ligi šampiona, bar za početak takmičenja biti Điga – Spajić.

Zvezda jeste mnogo menjala i letos i početkom sezone, Milojević tek slaže kockice i jasno je da je potrebno i malo vremena da sve „legne“ na svoje mesto. Međutim, ritam utakmica je surov, a Zvezda već protiv Benfike treba da pokaže da li je dorasla Ligi šampiona.

Foto: Starsport

Benfika jeste veliki klub, ima bogatu istoriju, ali nije neko s kim Zvezda ne može i ne treba da se meri, tako da se odmah očekuje od crveno-belih da pokažu kvalitet i budu na visini zadatka.

S obzirom na Zvezdinu apsolutnu dominaciju i nadmoć u domaćem prvenstvu, jasno je da je Liga šampiona „prostor“ u kom crveno-beli treba da se pokažu u najboljem svetlu, baš kao što kaže Ljubinko Drulović.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar