Crvena Zvezda vs Partizan Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde odmeriće snage u ponedeljak 23. septembra od 19 sati na stadionu u Humskoj, u okviru 9. kola Superlige Srbije.

Biće to 174. večiti derbi, u kojem Zvezda važi za velikog favorita, čak i u Humskoj, ali to ne znači da iznenađenje nije moguće.

U ovom trenutku, Zvezda je skuplji tim sa zvučnijim imenima u sastavu, Vladan Milojević je sa momcima imao već priliku da se oproba i u Ligi šampiona, dok su crno-beli ispali iz kvalifikacija za sva tri evropska takmičenja.

Međutim, i jedna i druga ekipa imaju svojih problema pred ovaj derbi.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvezdini problemi – neuigranosti, povrede i Milojevićeve dileme

U Ligi šampiona protiv Benfike (1:2) možda se i najbolje videlo koliko je Zvezda neuigrana i da se neki igrači i dalje traže u ovom sistemu.

Silas je željan gola, ali kao da nije dovoljno strpljiv, Rade Krunić je odigrao veoma loš meč u Ligi šampiona, ali već protiv Partizana treba da pokaže da je to bio samo loš dan, dok je Nemanja Radonjić, prema rečima trenera još uvek nespreman za najviši nivo fudbala.

Ni ostali Zvezdini igrači nisu delovali baš ukomponovano na terenu, te se u proteklim mečevima videlo da će biti potrebno vremena da sve legne na svoje i da fudbaleri počnu bolje da se razumeju na terenu. Protiv Benfike, Zvezda je imala 61 netačan pas, a praktično celu utakmicu je bila bez prave, stopostotne šanse, tačnije jednu je imala i nju iskoristila.

Crvena zvezda-Benfica Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ono što je veliki problem za crveno-bele jesu povrede. Tu se pre svega misli na Ognjena Mimovića, koji će van terena biti 4-6 nedelja, a van terena je i Milan Rodić, pa Milojević na raspolaganju ima samo jednog pravog beka – Jung vu Seola, koji može da igra i levo i desno.

To sugeriše da će Zvezda u derbiju igrati možda i sa trojicom u zadnjoj liniji, ako je Vanja Drkušić zdrav, pošto je i on imao problema pred meč sa Benfikom.

Biće zanimljivo videti i da li će Milojević pružiti šansu Radonjiću. Gotovo je sigurno da Nemanja neće početi utakmicu (mada je Piter Olajinka bio najgori protiv Benfike), ali se očekuje da šansu dobije makar sa klupe. Upravo je to, pored formacije (odnosno zadnje linije), verovatno najveća Milojevićeva dilema pred derbi.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe, neizvesno je i ko će biti u srcu napada, pošto je Bruno Duarte bio bolji i efikasniji od Endiajea od početka sezone, ali Šerif već zna kako je igrati derbi, šta on znači i kako se na njemu daju golovi, a uz to je upisao i asistenciju protiv Benfike. Takođe, veliko je pitanje da li će Milson, nakon gola u Ligi šampiona, dobiti poverenje da počne meč protiv Partizana.

U ovom trenutku deluje da su mesta u startnoj postavi Zvezde zakucana za Glazera, Đigu, Spajića, Seola, Elšnika, Krunića, Silasa i Ivanića.

Partizanovi problemi – rezultatska kriza, atmosfera u klubu i navijači

Crno-beli nemaju pobedu još od 4. avgusta i duela sa Železničarom iz Pančeva. Od tada je Partizan odigrao sedam utakmica, četiri puta je bio poražen i upisao je još tri remija. Od toga, četiri meča su bila u Evropi, a tri u domaćem prvenstvu, pa je jasno da crno-belima nigde „ne cvetaju ruže“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Klub iz Humske ove godine nije uspeo da se dokopa ni Lige konferencija, iako je evropski put započeo još u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali ova rezultatska kriza nije ništa novo za Partizan. Zvezda je već sedam godina uzastopno šampion Srbije, nešto bolje stoji i u Evropi, dok Partizan ove godine nije favorit ni protiv nekih slabijih ekipa u domaćem prvenstvu.

Čak ni Aleksandar Stanojević nije promenio „krvnu sliku“ ovog tima, bar za sada, a činjenica da ni tim nije sastavljen baš kako je želeo i da se neki igrači nisu dobro pokazali čak ni u Superligi.

PROČITAJTE JOŠ:

Ipak, daleko od toga da su trener i igrači glavni krivci za sve ono što se dešava Partizanu poslednjih nekoliko godina. Oni glavni odgovorni sede u foteljama i ne planiraju da odu, pa su i najveći krivci za lošu atmosferu koja vlada u i oko kluba.

Navijači su tokom prethodne noći upali u Humsku na stadion i napravili haos, što je samo jedan od odraza nezadovoljstva radom aktuelne uprave, koja ne pokazuje bilo kakvu vrstu odgovornosti, već pravi samo kozmetične promene, u nadi da će rezultati doći, a navijači odobrovoljiti vremenom.

Kad smo već kod navijača, veliko je pitanje i kakva će atmosfera biti na stadionu u Humskoj u ponedeljak, s obzirom da „grobari“ sa južne tribine ne dolaze na domaće utakmice još od početka prošle sezone.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

To je možda i najbolji opis toga na kom je nivou Partizan u ovom trenutku.

Uprkos svemu tome, Partizan je i prošle sezone pokazao da može da se nosi sa Zvezdom, pa će biti interesantno ispratiti da li nešto slično može da uradi i ove godine.

Često se u derbiju zaboravlja sve ono što je istom prethodilo, postoji samo 90 minuta i u njima se sve odlučuje, a šanse su 50:50, pa neka onaj bolji na terenu pokaže zašto je tako, jer se samo on računa.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar