Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Osmina finala Lige Evrope i ispadanje od Rendžersa se arhiviraju, a šta će se pamtiti po lepom?

Crvena zvezda „zaokružila“ je još jednu uspešnu evropsku sezonu, u kojoj je bilo uspona i padova, ali tim sa Marakane može da bude zadovoljan kompletnim utiskom.

PROČITAJTE JOŠ

Jeste Zvezda propustila priliku da igra Ligu šampiona, bila joj je „servirana“ protiv Šerifa iz Tiraspolja, koji je potom došao do elite preko Dinama iz Zagreba.

Zvezda je u Ligu šampiona ulazila protiv Salcburga i Jang Bojsa, daleko težih rivala, ali se ispostavilo da su mnogi potcenili tim iz Moldavije.

Crveno-beli su jeftino primili gol u Beogradu i pali u Tiraspolju, tome je prethodio dvomeč protiv Kairata (poraz od 2:1 i pobeda u revanšu sa 5:0), ali se i Liga Evrope pokazala kao takmičenje „po meri“.

Bilo je i kadrovskih turbulencija jer su jedno vreme „na ledu“ bili Miloš Degenek i Milan Pavkov, koji se pokazao kao spasilac kluba.

Utakmica Crvena Zvezda, Šerif, fudbal
Foto: STARSPORT

Posle kritične forme i raspoloženja nakon Šerifa, Pavkov je dobio šansu protiv Kluža i „proradio“ je za 4:0, golom i asistencijom je otvorio meč.

Iako je revanš bio formalnost, i tu je Pavkov bio heroj pobede od 2:1, dao je gol koji je bio važan i za koeficijent na UEFA rang listi.

Žreb za Ligu Evrope je bio mač sa dve oštrice, Zvezda je dobila ne baš atraktivne, ali ozbiljne takmace i samo je Ludogorec podbacio.

Do kraja je čak trajao rasplet, Zvezda je u poslednjem kolu mogla da bude prva ili treća, ali je uspela da remizira protiv Brage sa 1:1, uz remi Ludogoreca i Midtjilanda, overila je prvo mesto i direktan plasman u osminu finala Lige Evrope.

Foto: www.crvenazvezdafk.com/Starsport

Pobedila je Bragu sa 2:1 i Ludogorec sa 1:0 u oba meča, posebno se izdvaja trijumf u Razgradu.

Bila je to ključna utakmica jer je Zvezda bila „pokošena“ koronom zbog koje su brojni važni igrači odsustvovali, a meč je rešio pogodak Gelora Kange.

Samo je od Midtjilanda izgubila sa 1:0, uz autogol Kange i crveni karton Degeneka u 11. minutu.

Praktično samo taj meč je mrlja u ovoj sezoni, u kojoj je Zvezda dobila i Strahinju Erakovića.

Uz kvalitet Aleksandra Dragovića, mladi štoper stasava i položio je veliki ispit protiv Rendžersa, i to tako da ga čak Stanković uporedi sa italijanskom legendom Alesandrom Nestom.

Foto: FK Crvena zvezda

U krajnjem bilansu, Zvezda je imala sedam pobeda (Kairat, Braga, Rendžers, uz po dva trijumfa nad Ludogorecom i Klužom), remizirala je protiv Šerifa, Brage i Midtjilanda, poražena je od Midtjilanda, Kairata, Šerifa i Rendžersa.

Skupljeni bodovi bili su zlata vredni i pitanje je da li bi ih bilo toliko da je Zvezda ušla u Ligu šampiona – sada tim Dejana Stankovića ima dobru podlogu za napad na elitu, ukoliko odbrani titulu.

Izvesno je da Zvezda dobije ulogu nosioca u svim fazama kvalifikacija za Ligu šampiona, što bi joj otvorilo put ka trećem učešću u postbarijevskoj eri i posle mandata Vladana Milojevića.

Ima Zvezda za čime da žali zbog pehova protiv Rendžersa (naročito jer su Škoti izvukli Bragu, koju je Zvezda nadigrala), ali je činjenica da bi i novi teški evropski dvomeč mogao skupo da je košta jer se bori za titulu, izjednačena je sa Partizanom na tri kola uoči plej-ofa Superlige.

Termini četvrtfinala su 7. i 14. april, Zvezda tada igra protiv TSC-a i Radničkog, odmah sledi plej-of i izvesno je da bi posle revanša mogla čak odmah da igra protiv Partizana.

Foto Wiki

BONUS VIDEO Piksi o Zvezdinom dvomeču sa Glazgov Rendžersom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar