Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport)

Šta treba da se desi da zadržimo mesta u Ligi šampiona i ko ide u druga takmičenja?

Nakon što su Crvena zvezda i Partizan stigli do osmine finala Lige Evrope, odnosno Lige konferencija, postalo je jasno da će Srbija od sezone 2023/2024. imati dva predstavnika u Ligi šampiona. Ipak, uz jedno malo „ali“, koje je teško očekivati da se zaista ne ostvari.

PROČITAJTE JOŠ

Potrebno je da klub koji osvoji Ligu šampiona 2023. obezbedi i učešće u eliti kroz domaći šampionat, što je i te kako očekivano jer se godinama unazad nije desilo da evropski prvak ne uspe da se plasira kroz domaće prvenstvo.

Ako sve bude kako treba, šampion Srbije će direktno ići u grupnu fazu Lige šampiona ukoliko (iduće sezone) osvajač ovog takmičenja obezbedi plasman i direktno kroz nacionalni šampionat. Vicešampion Srbije počeće iz drugog kola kvalifikacija.

Srbija će imati pet predstavnika u Evropi, pa će više nego ikada ranije biti značajni rezultati Vojvodine, Spartaka, Čukaričkog, Radničkog iz Niša… Sada će se koeficijent za pobedu (2.000) delili sa pet (umesto četiri do sada), pa će pobeda donositi „samo“ 0.400. Partizan je trenutno 67. tim u Evropi, a Zvezda se očekuje da dođe i do top 30 jer je napredovala 16 pozicija.

Pozicija 11. na UEFA rang listi donosi još nekoliko benefita. Osvajač Kupa Srbije ide direktno u plej-of za Ligu Evrope (sigurno mesto u grupnoj fazi Lige konferencije ako ne prođe u LE), trećeplasirani iz Superlige će u treće kolo kvalifikacija za Ligu konferencije, dok će četvrti u ligi početi takmičenje od druge runde kvalifikacija.

Ukoliko finale Kupa Srbije budu igrali šampion i vicešampion, sve se pomera za jedno mesto.

To praktično znači da će Srbija imati dva garantovana mesta u grupnoj fazi evropskih takmičenja od sezone 2023/2024.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Naša zemlja je sada na tačno 33.375 bodova sa 0.500 koliko je Zvezda donela trijumfom 2:1 nad Rendžersom u revanšu osmine finala Lige Evrope.

Ove sezone su naši klubovi zabeležili ukupno 18 pobeda, osam remija i 12 poraza, što nam je na UEFA rang listi donelo 9.500 bodova.

Ove sezone je Srbija deveta u Evropi iza Austrije, Portugala, Nemačke, Italije, Španije, Francuske, Engleske i Holandije.

Postoji i opcija po kojoj Srbija može da dođe do mesta u Ligi Evrope već ovog leta. Prvi scenario kaže da je neophodno da ruski klubovi ostanu suspendovani.

Drugi scenario govori da je potrebno da osvajač ovogodišnje Lige konferencije kroz nacionalni šampionat zaradi mesto u Ligi šampiona (kvalifikacije ili grupna faza, nije važno), te da tako oslobodi jedno mesto u Ligi Evrope. Ako Marsej osvoji Ligu konferencija, a u francuskom prvenstvu kao drugi obezbediće mesto u Ligi šampiona, onda će mesto u Ligi Evropi pripasti Srbiji koja je 16. na UEFA rang listi.

BONUS VIDEO Navijači Crvene zvezde i Rendžersa se gađaju stolicama

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar