Imaće srpski prvak izuzetno težak zadatak da dođe do povoljnog rezultata, na treneru Baraku Baharu je da pokuša da probleme u odbrani koliko-toliko zamaskira kako bi Osman Bukari dobio priliku da još jednom zablista

U utorak od 21 čas u švajcarskom Bernu, na stadionu „Vankdorf“, fudbaleri Crvene zvezde izaći će na teren gde će protiv ekipe Jang Bojsa pokušati da pobedom obezbede treće mesto mesto u grupi G Lige šampiona, a samim tim i u prolećnoj fazi Lige Evrope.

PROČITAJTE JOŠ

Crveno-beli nakon četiri odigrana kola zauzimaju treće mesto na tabeli zahvaljujući boljoj gol-razlici u odnosu na Švajcarce. Na prethodne četiri utakmice oba tima su, uz beogradski remi, zabeležila tri poraza, s tim što su Mančester siti i Lajpcig bili nešto ubedljiviji protiv Švajcaraca, pa Zvezda trenutno ima gol-razliku 5:10, a Jang Bojs 4:11.

Šta to konkretno znači kada je rasplet ove grupe u pitanju?

U slučaju pobede, Zvezda bi definitivno obezbedila plasman u nokaut fazu Lige Evrope. Imala bi ne samo tri boda razlike u odnosu na Jang Bojs, već i bolji međusobni skor pred poslednje kolo, pa bi, nezavisno od rezultata poslednjeg kola protiv Mančester sitija, na tabeli posle šest kola bila ispred Švajcaraca.

Isto važi i u suprotnom slučaju – bilo koji poraz Zvezde znači i eliminaciju iz Evrope za sezonu 2023/2024.

Foto: STARSPORT

Ukoliko, pak, utakmica bude završena nerešeno, na scenu stupaju brojne kombinacije.

U slučaju epske senzacije i trijumfa nad Mančester sitijem u poslednjem kolu, Zvezdi je neophodno da Jang Bojs ne savlada Lajpcig sa tri gola više u odnosu na crveno-bele. Primera radi, ukoliko bi Zvezda u poslednjem kolu bila bolja od aktuelnog prvaka Evrope sa 1:0, gol-razlika bi bila -4, pa bi Jang Bojs morao da pobedi sa 4:0, čime bi svoju gol-razliku sveo na -3 i preskočio Zvezdu.

Ako bi Zvezda napravila čudo i remizirala protiv Sitija, prolaz dalje donosi bilo koji rezultat sem pobede Jang Bojsa nad Lajpcigom, dok je u slučaju poraza protiv Sitija u Ljutice Bogdana Zvezdi potreban i povoljan rezultat iz Nemačke. Ako bi crveno-beli izgubili sa 1:0 ili 2:0, bilo koji poraz Jang Bojsa bi Zvezdu poslao na treće mesto, dok u slučaju ozbiljnijeg minusa (tri illi više golova razlike) bilo potrebno da i Švajcarci budu poraženi bar sa 2:0.

Tako zvuči teorija, a u praksi?

Foto: David Damnjanovic / Starsport

Crveno-beli, iako u seriji pobeda, u Bern odlaze nakon nove loše partije u Superligi Srbije uprkos trijumfu nad Vojvodinom (2:1). Još uvek je prisutna velika kriza u igri, još uvek postoje brojni problemi sa kojima se Barak Bahar susreće, i još uvek odbrana predstavlja nerešivu enigmu za crveno-bele, pogotovo nakon što su primili još jedan gol nakon očajne reakcije poslednje linije.

Ono što je pozitivno za Zvezdu jeste činjenica da ni Jang Bojsu ne cvetaju ruže. Tim iz Berna je u poslednjem kolu domaćeg šampionata odigrao očajnih 90 minuta, ubedljivo je poražen od Ciriha (3:1), pa sada zaostaju u šampionskoj trci za ovim timom. Takođe, imaju i problema sa povredama. Sedrik Iten, strelac gola sa penala iz Beograda, povredio je stopalo, u timu neće biti ni Kastriota Imerija i Malika Demea.

Uprkos tome, crveno-bele, koji će verovatno biti lišeni pomoći Pitera Olanjinke, imaće izuzetno težak zadatak da dođu do povoljnog rezultata. Na Baharu je da pokuša i evidentne probleme u zadnjoj liniji koliko-toliko zamaskira kako bi Osman Bukari dobio priliku da još jednom zablista i crveno-bele odvede ka mestu u nokaut fazi Lige Evrope.

BONUS VIDEO Ore se Zvezdine pesme Mančesterom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar