Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Prešlo je sve granice

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su duplu krunu drugu godinu zaredom, pobedivši Paritzan u Kupu Srbije sa 2:1.

PROČITAJTE JOŠ:

Meč je sa tribina posmatrao selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, koji se na Marakanu vratio nakon deset godina.

Fudbal je u finalu Kupa bio na zadovoljavajućem nivou, ali atmosfera i poruka koja se poslala sa tribina nije bila za ponos. Navijači Crvene zvezde (ne svi), sa severne tribine, razvili su transparent na kome je pisalo:

„Nikad nije bila tvoja, ti nikad nisi bio njen, decenijskog potopa posle tebe seća se svaki zvezdaš. Sajonara“.

To nije bilo sve. Iznad je stajala šoljica kafe pod oznakom „zabranjeno“.

Poruka je više nego očigledno bila upućena Piksiju, koji se proslavio baš pod crveno-belima bojama. Stojković je za crveno-bele nastupao od 1986. do 1990. godine, upisao je 219 utakmica, 54 gola, podigao je dve šampionske titule, postao peta Zvezdina zvezda i bio ljubimac navijača.

Međutim, sve se okrenulo kada je od 2005. do 2007. bio predsednik kluba. Dotadašnji predsednik bio je Dragan Džajić, koji je tvrdio da je Zvezdu ostavio u „debelom“ plusu kada su finansije u pitanju, ali Piksi je zatekao totalnu drugačiju situaciju.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kada sam čuo da Džajić u medijima govori da je ostavio Zvezdu sa dva miliona evra u plusu, šokirao sam se. Tvrdim da je to laž! To je bruka i sramota – sramota i za medije koji to pišu i za ljude koji u to veruju! Kamen oko vrata bio je kredit od Meridijan banke od 7.050.000 evra koji je Džajić uzeo mesec i po dana pre mog dolaska u klub, u maju 2006. Kamatna stopa iznosila je 17 odsto, što je potpuno van pameti. Postojao je i jedan kratkoročni kredit od milion evra kod Komercijalne banke i priča sa kamatom na taj kredit je ista”, pričao je Stojković 2014. godine.

Zvezda je za dve i po godine Stojkovićevog predsedničkog mandata osvojila dve duple krune, promenila trojicu trenera, igrala u grupnoj fazi Lige UEFA, bila na korak od “evropskog proleća”. Istina je da nije uspela da se domogne Lige šampiona, pošto je u žrebu dobila Milan, koji je bio i šampion te sezone. Godinu dana kasnije Zvezda je nesrećno ispala i od Rendžersa, koji je kasnije zaigrao u finalu Lige Evrope. „Evropsko proleće“ izmaklo je zbog remija sa Strazburom, koji je dao gol u nadoknadi utakmice Kupa UEFA 2005. godine.

Među (pojedinim) navijačima vlada mišljenje da je Piksi ostavio Zvezdu u dugovima od oko 20 miliona, dok on tvrdi da je klub za njegovo vreme spasen od propasti.

Piksi je govorio da je klub preuzeo sa dugom od oko 11 miliona evra, a da ga je napustio u približno sličnom stanju. Na njegovo mesto 2007. godine došao je Toplica Spasojević, nakon kog su u fotelji sedeli i Dobrivoje Tanasijević i Vladan Lukić.

“Priznajem da sam se dosta umorio. Jedno je igrati i biti kapiten tima, a nešto sasvim drugo biti vodeći čovek velikog kluba kao što je Zvezda, jer se na tom mestu pored sportskih rezultata vodi računa i o mnogim drugim stvarima. Nisam primereno reagovao u nekim situacijama, pošto nisam navikao na poraze i smicalice, u moje vreme one nisu bila normalna pojava. Lično, postigao sam ono što sam priželjkivao, a to je da imamo veliku evropsku Crvenu zvezdu. Praktično sam se iscrpeo i došao do zida znajući da sam ispunio ono što je Skupština kluba od mene zahtevala. Uveren sam da je momenat mog odlaska idealan, još letos sam pomišljao da podnesem ostavku, ali sam čekao pravi trenutak za to, kao i podršku moje porodice. Ovo je moja odluka i neka bude jasno da tu nema nikakvih tajni i intriga. Posebno naglašavam da moj odlazak nema veze sa navodnom svađom sa predsednikom FSS Zvezdanom Terzićem, jer smo nas dvojica dugogodišnji prijatelji”, obrazložio je konačnu odluku Dragan Stojković pri odlasku sa Marakane.

U finansijskoj analizi, koja je rađena nakon Lukićevog odlaska 2012. godine, a koju je sproveo između ostalih i Nebojša Čović, Piksijeva vladavina ocenjena je najvišom mogućom ocenom. Interesantno je da su mnogi igrači koji su prodati u eri Piksija imali 50/50 ugovore, pa je Zvezda dobila samo polovinu novca od ukupnih transfera.

Ne treba zaboraviti ni Stojkovićev sukob sa navijačima, koji su ga pre deset godina oterali iz kafića, pa su u finalu Kupa „zabranjenom šoljicom kafe“ poslali više nego jasnu poruku da selektor nikako nije dobrodošao.

Na društvenim mrežama oglasili su se mnogi navijači crveno-belih, koji su istakli da je Piksi uvek bio i ostao njihov bez obzira na pisanje navijača sa „severa“.

„Najbolji koga sam gledao uživo, poslednji pravi majstor u dresu Zvezde, originalna Zvezdina zvezda, zauvek moj – Piksi“, stajalo je u jednoj od mnogobrojnih objava povodom ovog slučaja.

Poslednjih meseci traje sukob između direktora Crvene zvezde, Zvezdana Terzića, i selektora Dragana Stojkovića. Prvi čovek šampiona Srbije, više puta, javno se obrušio na selektora i Fudbalski savez Srbije. Iako Terzić nije birao reči, s druge strane čula se isključivo tišina. Selektor je imao i jasnu reakciju na prve kritike, u dve engleske reči „no koment“, a kasnije ni to.

Terzić je javno više puta zamerio Stojkoviću nedolazak na Marakanu, kao i nepozivanje prvotimaca Zvezde u nacionalni tim. Piksi je optuživan da režira oduzimanje titule Zvezdi (što se nije desilo), a upućeno mu je i bizarno pismo u kom je traženo izuzeće najboljeg srpskog sudije Srđana Jovanovića sa 167. večitog derbija. Verovatno su svi tada postavili pitanje zašto se to traži od Piksija i zašto bi se on bavio delegiranjem sudija?!

Piksi nije želeo da se bavi time, nije imao komentara, a na finale Kupa je došao kako bi pratio kandidate za A selekciju i tim koji će igrati u Ligi nacija u junu, a potom i na Svetskom prvenstvu u Kataru u novembru i decembru.

Čini se da je sukob između najtrofejnijeg srpskog kluba i legendarnog Piksija otišao predaleko, a razmirice se, po svemu sudeći, još bar neko vreme neće rešiti. Zbog toga će trpeti oni navijači koji se ponose Piksijem i onim što je postigao kako u igračkoj tako i u trenerskoj i predsedničkoj karijeri. Uprkos svemu, poruke kakve su viđene na finalu Kupa nisu za ponos, a srpski fudbal dobija samo negativnu notu.

Ostaje nada da će se „vatra“ ugasiti, ratne sekire zakopati, a da će srpska fudbalska scena imati sve manje skandala i sramnih činova, kako na terenu, tako i neposredno pored njega.

BONUS VIDEO Proslava titule i Delije na ulicama Beograda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare