Foto: EPA-EFE/Mats Torbergsen

Neretko su fudbaleri Crvene zvezde nakon negativnog rezultata u gostima, nošeni atmosferom pune "Marakane" u revanšu nastavljali evropski put, čemu se nadaju i protiv Bode Glimta, 28. januara (21.00), za ulazak u Ligu šampiona.

Čak je i veliki Real krpu istoriju eliminisan u Ljutice Bogdana posle trijumfa u Madridu, a srpski tim je znao kako da se domogne velikih pobeda na svom stadionu pred krcatim tribinama i protiv Ujpešta, PAOK, berlinskog Dinama, Bazela, Kajzerslauterna, Krasnodara…

Čak 13 puta su fudbaleri Crvene zvezde uspeli da nadoknade minus iz prvog meča na strani i da kod kuće prođu dalje. Sve je počelo davne 1970. godine i susretom sa Ujpeštom, u prvom kolu Кupa evropskih šampiona. Nakon poraza od 2:0 u Mađarskoj, Zvezda je na punom stadionu slavila sa ubedljivih 4:0, a golove su postizali dvostruki strelac Zoran Filipović, Stevan Ostojić i Dragan Džajić.

Već naredne sezone je indentičan sled događaja viđen u duelu protiv Кarl Cajsa. Nemački tim je došao sa golom prednosti na Marakanu (3:2), ali je u revanšu ispraćen sa četiri lopte u mreži. Ponovo su akteri bili Ostojić i Filipović, koji su se upisali u listu strelaca, kao i Milovan Đorić i Stanislav Кarasi.

PROČITAJTE JOŠ

Posle tri godine su crveno-beli opet morali preokretom da idu dalje. PAOK je u Atini ostvario minimalan trijumf posle kog je u Ljutice Bogdana bilo takođe 1:0, golom Vladimira Petrovića Pižona za produžetak, dok je Dule Savić trasirao put dalje pogotkom za 2:0.

Padao je u Beogradu i veliki Real Madrid, u sezoni 1974/75 na „Santjago Bernabeuu“ bilo je 2:0, a onda spektakl u grotlu Marakane. Džajić je 100.000 navijača bacio u trans u 36. minutu, da bi Petrović Pižon u 55. u potpunosti vratio Zvezdu u revanšu. Usledili su penali i Ognjen Petrović je odbranio šut Santiljni počelo je do tada neviđeno slavlje.

U prvom kolu Кupa UEFA za sezonu 1976/77, crveno-beli su u uvodnoj utakmici poraženi od Lokomotive Plovdiv sa 2:1, pa je u revanšu viđena dominacija i pobeda od 4:1. Čak su Bugari poveli i u Beogradu, ali su se za slavlje pobrinuli dvostruki strelac Zoran Filipović, Vladislav Bogićević i Srboljub Stamenković.

Dve sezone kasnije je viđen jedan od najvećih preokreta u Zvezdinoj istoriji. Dinamo iz Berlina je trijumfovao kod kuće sa čak 5:2, da bi na Marakani bilo velikih 4:1 za prolaz dalje. Junak je bio Zdravko Borovnica sa dva postignuta pogotka, dok su po jednom mrežu gostiju iz Nemačke zatresli Dule Savić i Miloš Šestić.

Žreb je crveno-bele 1980. odveo u Švajcarsku na megdan Bazelu koji je slavio minimalnu pobedu, a u revanšu je 17 minuta bilo dovoljno za golove Srebrenka Repćića i Rajka Janjanina. Već naredne godine je češki Banjik trijumfovao rezulatom 3:1. Ipak, crveno-beli su sa 3:0 preskočili i tu prepreku, kobni po goste bili su Milko Đurovski, Dušan Savić i Vladimir Petrović Pižon.

Dejan Stanković postiže pogodak protiv Kajzerslauterna
Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Usledila je pauza od decenije i po bez preokreta ovog tipa, sve do sezone 1996/97. i čuvenog dvomeča sa Кajzerslauternom. Nemci su zabeležili trijumf od 1:0, da bi u revanšu bilo 4:0 u duelu koji je pred krcatom Marakanom obeležio tada perspektivni Dejan Stanković sa dva gola, uz koga su se u listu strelaca upisali još Zoran Njeguš i Miodrag Pantelić.

Helsinki je u Beograd 1997. godine došao sa zalihom od plus jedan, ali su Zvezde rutinski izašli na kraj sa finskim rivalom u revanšu i trijumfovali sa 3:0. Ponovo je koban po protivnika bio Dejan Stankvoić kao dvostruki strelac uz koga je mrežu na evropskoj sceni opet zatresao i Njeguš.

Narednih 12 godina nije bilo ovakvih drama, sve do 2009. kada je mesto u Zvezdinoj istoriji pronašao Dejan Lekić. Dinamo Tbilisi je pobedio u prvom meču (2:0), a nakon autogola pomenutog napadača u revanšu, činilo se da crveno-bela kola nezadrživo idu nizbrdo. Međutim, tadašnja Zvezdina devetka je zablistala i het-trikom trasirala put do narednog kola, za koje su mrežu gruzijskog kluba i Кadu i Slavko Perović za velikih 5:2 na Marakani.

Novijim generacijama je sigurno u sećanju utakmica protiv Кrasnodara, posle koje se Zvezda vratila u grupnu fazu evropskih takmičenja i započela novu eru. Poraženi su izabranici Vladana Milojevića u Rusiji rezultatom 3:2, dok su u Beogradu pogotkom Nemanje Radonjića otvorili vrata Lige Evrope. Početak drugog poluvremena bio je rezervisan za projektil Gelora Kange za delirijum prepune Marakane i pogodak u trijumfu od 2:1.

Poslednji ovakav susret je zabeležen na leto 2021. kada je Кairat savladao izabranike Dejana Stankovića sa 2:1, što je u revanšu poništeno za ubedljivih 5:0 pogocima Aleksandra Кataija (dva), te Luija Dionija, Filipa Falka i Mirka Ivanića.

U sredu (21.00) na Marakanu stiže Bodo Glimt sa 2:1 iz Norveške i u Ljutice Bogdana se nadaju da će svedočiti još jednom preokretu, ovaj put vrednom ulasku u Ligu šampiona.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare