Foto: shutterstock; Ibrahim Ezzat / AFP / Profimedia; Oscar J Barroso/Dppi / Zuma Press / Profimedia ;shutterstockHasanZaidi; shutterstock Elena Tolmach

Kapitalistička mantra da neko (ili nešto) vredi onoliko koliko je neko drugi spreman da plati dostigla je fudbalski maksimum. I sada se kao nikad pre kosi sa svim smislom i zdravim razumom.

Karim Benzema je završio svoju eru u Realu posle 14 godina, nije hteo da produži saradnju, već je rešio da uzme arapske milione u smiraj karijere.

„Teško je bilo šta reći, ali hvala Realu i mojim saigračima mnogo. Imao sam tu sreću da ostvarim san o kojem sam maštao još kao klinac. Hvala ti, predsedniče, imao sam samo 21 godinu kada sam došao. Kada sam te prvi put video, rekao sam sebi: ‘Doveo si Zidana i Ronalda, a sada si doveo i mene’. Real je najbolji klub na svetu i u istoriji. Danas je vreme da odem i da pričam o drugoj priči, ali meni je najvažnije šta sam. Ovo je tužan dan za mene, napuštam klub i to me boli. Želeo sam da završim karijeru ovde, ali otvorile su se neke nove prilike za mene“, rekao je Benzema.

Posebnu zahvalnost uputio je treneru Karlu Ančelotiju.

PROČITAJTE JOŠ

„Uvek mi je davao podršku, dizao mi samopouzdanje. To nikad neću zaboraviti, naučio sam mnogo od Ančelotija. Madrid će uvek da bude moja porodica. Hvala i navijačima, iskreno vam hvala na svemu“, zaključio je Benzema.

Sjajni francuski golgeter je kao 35-godišnjak dobio suludu ponudu u okviru koje je mogao da bira sve, ali baš sve.

Možda se radi o jedinstvenom slučaju da je neki fudbaler mogao da bira u koji će klub preći, a da je pre toga dobio platu.

Benzema je zapravo potpisao neku vrstu sporazuma sa državom Saudijskom Arabijom, imao je dogovor sa tamošnjim Ministarstvom sporta da će tamo nastaviti karijeru pod određenim uslovima.

Dobio je ugovor na dve godine i oko 200 miliona evra po sezoni, spominje se sada i nešto manje, bez poreza. Dakle, sredinom četvrte decenije će pozamašno uvećati saldo na računu.

A čije boje će da brani manje je bitno. Na kraju je rešio da se priključi Al Itihadu iz Džede na dve godine (uz mogućnost produženja na još jednu sezonu), jer je mogao da bira i klub, i grad, i sve što bi mu palo na pamet.

Klub će imati 100 odsto prava na slike, kako bi likom i delom Benzeme mogao da manipuliše u željene svrhe, a jedna od potencijalnih je da bude ambasador Svetskog prvenstva 2030. godine.

Naravno, prvo bi Saudijska Arabija trebalo da se izbori za domaćinstvo pomenutog Mundijala, ali… Pare nisu problem, zašto onda tamošnji svet (posle Katara 2022) ne bi dobio dva SP u samo osam godina.

Koliko je današnji fudbal izgubio svaki smisao osim onog da se uzme što više para dokazuje i slučaj Lionela Mesija.

Neslavno se završila njegova misija u Pari Sen Žermenu, prevashodno jer nisu uspeli da osvoje Ligu šampiona. I tu se svaka priča o uspehu završava, pošto biti prvak Francuske i nije neki uspeh kada u timu imate Mesija, Mbapea, Nejmara i ostale asove.

Fudbalski bi bilo da se od igranja oprosti u dresu Barselone, samo što niko nije imun na pare, pa ni oni koji imaju i milijarde na računu.

Zašto na to ne bi dodao još 1,2 milijarde, i u to u rekordnom roku. Toliko mu je navodno ponuđeno da naredne dve sezone provede u Al Hilalu, što nas dovodi do basnoslovnih suma i kada se raspodele.

Kada krenete da delite sumu od 1,2 milijarde na mesečni, nedeljni i dnevni nivo, dolazi se do cifre od skoro 1,6 miliona evra dnevno. Da, dnevno!

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Svaki dan kada se probudi će Leo Mesi biti bogatiji za milion i po, ako dođe do dogovora. Mada, možda ipak dođe do bajkovitog raspleta, onog fudbalskog iz nekog davnijeg vremena…

Jer, koliko god važilo da neko vredi onoliko koliko je neko spreman da plati, nije i ne može da bude normalno da neko zarađuje milione dnevno od fudbala. Makar bio to i Mesi, jedan od najboljih u istoriji, ako ne i najbolji.

Ovako, za Al Nasr već igra Kristijano Ronaldo, Benzema ide u Al Itihad, dok Mesi može u treći veliki klub, Al Hilal, što je veliki plan i sledeći cilj Ministarstva sporta Saudijske Arabije, piše španski „AS“.

Ako bi došao i Mesi, onda bi šanse azijske države za dobijanje pomenutog Mundijala 2030. ili četiri godine kasnije znatno porasle, samostalno ili zajedno sa nekim, pominjali su se ranije Egipat i Grčka.

Ipak, navodno je čarobni Argentinac tražio da se pregovori stopiraju, odnosno odlože za leto 2024.

Razlog je što bi ipak mogao da odigra još jednu sezonu, narednu, u Barseloni, sa kojom je pisao istoriju i osvojio sve što je moglo.

Njegov otac Horhe je već pregovarao oko povratka u Barsu i to bi bila jedna mala pobeda igre nad suludim parama. Naravno da Mesi ne bi igrao za „kikiriki“ u drugom mandatu na Nou Kampu, ali bi bilo i sumanuto da liga Saudijske Arabije bude jedna od najpraćenijih koliko već od jeseni.

BONUS VIDEO Leo Mesi – od trnja do zvezda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare