Tomas Tuhel/Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Od početka 2023. godine Bajern nije bio onaj pravi.

Tada je na 10 mečeva pobedio na samo pet susreta, a prvo mesto u Bundesligi u tim momentima je preuzela Borusija iz Dortmunda.

To je bio signal Nemcima da daju otkaz najtalentovanijem mladom stručnjaku Evrope Julijanu Nagelsmanu, iako su prošle godine kada je osvajao titulu pričali kako će sa njim graditi decenijski tim Bajerna.

PROČITAJTE JOŠ

Umesto njega doveli su Tomas Tuhela, trenera koji je sa Čelsijem u sezoni 2020/21 osvojio Ligi šampiona i nadali su se da će Nemac uspeti da ponovi taj uspeh i sa Bavarcima.

Ipak, ljigavo su se čelnici kluba rastali sa Nagelsmanom pošto niko iz kluba nije skupio hrabrost da mu saopšti odluku, već ju je saznao kao i svi navijači – iz medija.

Sve je to dovelo do veoma loše atmosfere u timu šampiona Nemačke koji su po dolasku Tuhela bili pred velikim iskušenjima.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

„Tek kada neko vreme provedete u inostranstvu i radite tamo, postajete svesni značaja i veličine Bajerna. Svi znamo za klupski DNK. Pobede se podrazumevaju, ali bitan je i način kako se pobeđuje. Bajern ima jednu od najtalentovanijih i najboljih ekipa u Evropi. Zaista se radujem radu sa tim momcima. Kandidati smo za sve trofeje, svi Bajern ocenjuju veoma visokim ocenama. Niko ne želi da igra protiv njega i veličina i snaga ovog kluba su svima dobro poznati“, poručio je Tuhel na predstavljanju.

Nakon reprezentativne pauze igrali su protiv Borusije iz Dortmunda, u meču 26. kola Bundeslige koji je bio direktan okršaj za prvo mesto.

Bavarci su bili ubedljivi i slavili su sa 4:2 i činilo se da će Tuhelov Bajern biti strah i trepet Evrope.

NE PROPUSTITE

To nije bilo tako i Nemac je uspeo da za samo tri nedelje i pet mečeva ispadne iz svakog takmičenja u kome su se Bavarci nalazili.

Prvo je poražen od Frajburga u Kupu Nemačke (2:1), da bi ih i Mančester siti bez većih problema izbacio u četvrtfinalu Lige šampiona (4:1).

Foto: EPA-EFE/Anna Szilagyi

Ni u Bundesligi nisu blistali, pošto su sa Hofenhajmom podelili bodove (1:1), dok su uspeli da se revanširaju Frajburgu u 27. kolu Bundeslige (1:0).

Nakon rezultatskog fijaska i poraza u prvom meču protiv Mančestera usledio je i haos u svlačionici njegove ekipe, pošto je Sadio Mane nakon verbalnog sukoba na terenu i kasnije u svlačionici udario Leroja Sanea šakom u glavu.

Bavarci su nakon toga suspendovali Sanea na jedan meč, dok je Mane dobio najveću novčanu kaznu u istoriji kluba.

Upravo je ta loša atmosfera bila ključna za lošu seriju šampiona Nemačke koji će se do kraja godine boriti sa Borusijom za prvo mesto.

Tomas Tuhel/Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Tuhel u Bajernu ima godišnju zaradu između 10 i 12 miliona evra, otkrio je nemački „Bild“, dok je ugovor potpisao do 30. juna 2025. godine.

U septembru prošle godine dobio je otkaz u Čelsiju, a u londonskom klubu je godišnje zarađivao 15 miliona evra. Pre toga je bio prvi stručnjak Pari sen Žermena, dok je u karijeri trenirao Borusiju Dortmund i Majnc.

Ipak, ako neko zna kako da se izvuče iz loše serije to je Bajern. Iako deluje da je Tuhel svojim dolaskom promenio igru tima, malo je usporio i napravio statičnom, očekuje se da će već naredne godine Bavarci biti jedan od glavnih favorita za osvajanje Lige šampiona.

Nakon završetka sezone uslediće prelazni rok u kome će Nemac imati priliku da dovede „svoje“ igrače, fudbalere koje prijaju njegovom sistemu, te ćemo tek tada oceniti i videti pravi sliku „Tuhelovog“ Bajerna.

BONUS VIDEO Fudbaler pao u nesvest, Ronaldova reakcija će vas iznenaditi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar