Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Bundesliga se konačno vraća, a za početak - derbi!

Nemačka Bundesliga startuje u petak od 20 sati i 30 minuta, a na terenu će se prvi naći Ajntraht Frankfurt i Bajern Minhen.

PROČITAJTE JOŠ:

Bavarci su u prelaznom roku ostali bez Roberta Levandovskog, nakon prave transfer sage, ali su njegov odlazak prvo preboleli. Sada je prva zvezda tima Sadio Mane, koji je već u pripremnim utakmicama pokazao zašto spada u vrhunsku klasu igrača.

Deset poslednjih titula u Nemačkoj osvojio je Bajern, pa malo ko veruje da će se nešto promeniti i u narednoj sezoni.

Ipak, minhenskom timu predstoji uigravanje, s obzirom da su u prelaznom roku stigli i Matijas de Liht, Rajan Gravenberh i Nusair Mazraui, koji nisu do sada iskusili Bundesligu. Bajern je tokom prelaznog roka potršio 137.000.000 evra, što predstavlja drugi najjači prelazni rok u istoriji kluba.

Ekipa Ajntrahta je sa druge strane osvojila Ligu Evrope, a tokom leta glavna tema je bio srpski reprezentativac Filip Kostić, koji je trebalo da napusti tim. Kako trenutno stvari stoje Kostić ostaje u Frankfurtu, iako se i dalje šuška da je svakog trenutka moguć transfer u Juventus.

Srpski krilni igrač je na startu sezone u Kupu imao asistenciju, što je obradovalo i Dragoslava Stepanovića, legendarnog trenera Ajntrahta.

“On je motor ovog Ajntrahta, njegova asistencija Japancu Kamadi na startu meča otvorila je put ka ubedljivoj pobedi. Naravno, to je samo jedna utakmica i to protiv drugoligaša, ali opšti utisak je izuzetno pozitivan”, rekao je Stepanović u razgovoru za „Sport klub“.

Frankfurt je u prelaznom roku najviše pojačao napad, pošto su stigli Mario Gece i Lukas Alario. Prošle sezone Kostićev tim imao je lošu sezonu u Bundesligi, na kraju je zauzeto 11. mesto, ali se sada napada sam vrh tabele.

Ne treba zaboraviti da je Bajern osvojio Superkup Nemačke pobedom nad Lajpcigom od 5:3, čime je odmah najavio efikasnu sezonu.

Glavni konkurent Bavarcima za titulu biće ponovo Borusija Dortmund, koja se u prvom kolu sastaje sa Bajerom iz Leverkuzena, još jednim pretendentom za „evropska mesta“.

„Milioneri“ su u prelaznom roku ostali bez Erlinga Holana, za koga su dobili 60 miliona evra, a imali su i peh sa Sebastijanom Aleom, koji je došao kao njegova zamena. Jedan od najboljih strelaca u Evropi prošle godine je saznao da ima tumor testisa, morao je na operaciju, a van terena će biti nekoliko meseci.

Mesto u napadu Borusije rezervisano je za Karima Adejemija, kome je tek 20 godina, a koji je nastupao za Red Bul Salcburg i Lifering. Pored njega oči će biti uprte i u Marka Rojsa, jednog od najvernijih fudbalera današnjice, kao i Džuda Belingema, koji je zablistao prošle sezone.

Što se Leverkuzena tiče, on je pretrpeo samo manje promene, pa je umesto pomenutog Alarija stigao Adam Hložek. Teško je verovati da Bajer može da se umeša u borbu za titulu, pogotovo zato što je u Kupu ispao od trećeligaša.

Mario Gece; Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

O odlasku dvojice sjajnih napadača za Nova.rs govorili su štoper Verdera Miloš Veljković, kao i defanzivac Bohuma Erhan Mašović.

„Nisu oni tipovi igrača koji će da te gaze, da te muče celu utakmicu, nego se samo ušunjaju i daju golove. Naravno da su sjajni napadači, ali je meni najteži bio Bril Embolo iz Menhengladbaha. On je stari tip špica, jak je, stalno se gradi, baš je ostavio utisak“, rekao je Mašović.

Takođe, sličnog stava je i Veljković:

„Jeste, ali su i došli veliki igrači, Bajern je favorit za titulu kao uvek, i Borustija Dortmund se pojačala dosta“, otkrio je nekadašnji štoper Totenhema za Nova.rs.

Ekipa koja potencijalno može da „naškodi“ Bajernu je Lajpcig, samo je pitanje koliko ima široku klupu da odgovori na izazove u Ligi šampiona i domaćem prvenstvu. Prvo kolo Lajpcig igra protiv Štutgarta u gostima (nedelja, 15.30), dok i drugom igra protiv Kelna kod kuće. Sve osim šest bodova iz ta dva meča moglo bi se nazvati iznenađenjem.

Union iz Berlina tokom prelaznog roka pojačao je Srbin Miloš Pantović, koji je prošle sezone imao četiri gola i tri asistencije na 28 utakmica za Bohum u prvenstvu. Srpski internacionalac će sa timom iz Berlina imati priliku da se takmiči i u Ligi Evrope, ali će ekipa biti oslabljena a Taiva Avonidžija, najboljeg strelca u prošloj sezoni.

Pored pomenutih Kostića i Pantovića, srpske boje će u Bundesligi braniti i Erhan Mašović i Miloš Veljković.

Foto: EPA-EFE/MARTIN ROSE

Mašović je bio standardan u Bohumu prošle godine, a ništa značajno ne bi trebalo da se promeni ni ove. Bohum je završio kao 13. na tabeli, nije imao problema sa borbom za opstanak, ali se čini da će ove sezone biti neizvesnije u „donjem domu“.

Što se Veljkovića tiče on je sa Verderom ušao u elitu, a uprava kluba je dovela Olivera Burka kao napadača iz Šefil junajteda. Verder će pokušati da što pre izbori opstanak i pokaže da nije džabe jedan od najcenjenijih klubova u Nemačkoj.

Timovi koji pretenduju za vrh tabele i borbu za Evropu su i Frajburg, Hofenhajm i Borusija Menhengladbah, dok je Volfsburg sa Nikom Kovačem na klupi takođe ozbiljan kandidat.

Keln i Majnc su se prošle godine pomalo neškivano umešali u borbu za Ligu Evrope i Ligu konferencija, pa će biti zanimljivo pratiti da li mogu sličan uspeh da ponove i ove sezone.

Šalke je kao prvak Cvajte izborio povratak u elitu, ali je i dalje daleko od stare slave, pa se pre očekuje borba za opstanak nego pozicija u gornjem delu tabelu. U donjem domu se očekuju i Herta, Štutgart i Augsburg.

Bundesliga:

Petak:

Ajntraht Frankfurt – Bajern Minhen 20.30

Subota:

Augsburg – Frajburg 15.30

Borusija Menhengladbah – Hofenhajm 15.30

Bohum – Majnc 15.30

Union Berlin – Herta 15.30

Volfsburg – Verder Bremen 15.30

Borusija Dortmund – Leverkuzen 18.30

Nedelja:

Štutgart – Lajpcig 15.30

Keln – Šalke 17.30

BONUS VIDEO Gol Kostića protiv Frajburga

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar