Alekandar Mitrović, Mohamed Salah i Erling Haland
Foto: Simon Dael / Shutterstock Editorial / UK Sports Pics Ltd / Alamy / Alamy / Sportimage / Alamy / Alamy / Profimedia

Luda sezona nas čeka u Engleskoj

Početak avgusta je za sve ljubitelje fudbal brza asocijacija i na početak takmičenja u najjačoj ligi sveta – Premijer ligi.

PROČITAJTE JOŠ:

Ove sezone od srpskih fudbalera u Engleskoj gledaćemo (samo) Aleksandra Mitrovića i Luku Milivojevića, koji se sa svojim timovima neće boriti za sam vrh, ali imaju izgledne šanse da opstanu u ligi.

Mitrović je prošle godine u Čempionšipu tresao mreže rivala čak 43 puta, a formu za elitu „brusio“ je i u pripremnom periodu. U listu strelaca se upisao na sve tri prijateljske utakmice, a trenutno ima seriju od pet mečeva na kojima je postigao bar po gol.

Najpre je bio precizan za Srbiju u Ligi nacija protiv Slovenije, a onda je bio nemilosrdan i prema Benfiki, Eštorilu i Viljarealu.

Srpski golgeter je do sada dvaput nastupao u Premijer ligi, ali nijednom nije uspeo da sačuva svoj tim u eliti. Ipak, sada je situacija znatno drugačija, pošto se tim znatno pojačao u prelaznom roku, a i Mitrović je u životnoj formi.

U Fulam su ovog leta stigli Portugalac Žoao Palinja iz Sportinga (20 miliona evra), Andreas Pereira iz Mančester junajteda (9,5 miliona), Kevin Mbabu iz Volzburga (5,5 miliona), Manor Solomon iz Šahtjora (pozajmica) i uskoro se očekuje zvanična potvrda za dolazak golmana Bernda Lena iz Arsenala. Svako od pomenutih trebalo bi da bude starter, a pitanje je samo koliko će timu biti potrebno vremena da se uigra.

Foto: EPA-EFE/Michael Regan

„Kotidžersi“ su tokom leta uspeli i da zarade pošto su novu sredinu našli Andre Zambo Angisa (Napoli, 15 miliona evra), Fabio Karvaljo (Liverpul 5,9 miliona) i Žon Majkl Seri (Hal Siti, besplatan transfer).

Ono što nije dobro za Fulam je činjenica da će rival u prvom kolu biti Liverpul (subota, 13.30), ali nakon toga slede mečevi sa Vulverhemptonom i Brentfordom, gde će se tražiti (prvi) bodovi u novoj sezoni.

Što se tiče Milivojevića on je sa Kristal Palasom već godinama u „zlatnoj sredini“ lige. Teško da će ove sezone moći da se umešaju u borbu za evropska takmičenja, ali isto tako male su verovatnoće da mogu da ispadnu iz lige s obzirom na kvalitet tima.

Palas je tokom leta doveo dva bitna pojačanja kada je reč o defanzivnoj liniji, a potpisani su ugovor i sa Krisom Ričardsom iz Bajerna (centralni bek) i Čeikom Dukureom iz Lensa (defanzivni vezni). Prva zvezda ekipe je Vilfird Zaha, a Milivojević je nažalost izgubio mesto u prvoj postavi i verovatno će šansu dobijati sa klupe.

Luka Milivojević
Luka Milivojević; Foto: EPA-EFE/Peter Cziborra / POOL

Kada je o borbi za vrh reč, izvesno je da će „velika šestorka“ ove sezone prirediti spektakl. Mančester siti i Liverpul su ponovo prvi favoriti za titulu, Mančester junajted sa novim trenerom Erikom ten Hagom želi da se vrati na staze stare slave, Totenhem konačno može da se dokopa nekog trofeja, Arsenal je „sklopio sve kockice“, dok Čelsi i dalje nije završio sa pojačanjima.

„Građani“ su izgubili od Liverpula u Komjuniti šildu sa 3:1 i biće posebno naoštreni za početak sezone i takozvani „brz start“ kako ne bi morali kasnije da jure rivala za titulu. Erling Holan nije se najbolje pokazao u zvaničnom debiju za Siti, ali je izvesno da će ovo biti još jedna sezona sa 20+ golova za njega. Ostaje pitanje samo koliko će se brzo naviknuti na engleski fudbal, te kakvu će saradnju ostvariti sa Kevinom de Brujneom, jednim od najboljih vezista na svetu.

Liverpul je tokom leta ostao bez Sadija Manea, ali su svi ostali prvotimci ostali. Došao je Darvin Nunjez, koji bi uz Mohameda Salaha trebalo da bude „prva oštrica“ u napadu. O odbrani i bekovima je suvišno trošiti reči, a očekuje se i da Luis Diaz odmeni Manea i pokaže kvalitet koji poseduje.

Mančester siti Livrepul fudbal utakmica
Foto: TANJUG/AP Photo/Frank Augstein

„Redsi“ u prvih deset kola imaju tri derbija u gostima (Mančester junajted, Čelsi, Arsenal), dok Siti ima nešto lakši raspored, pošto u prvih deset mečeva od težih rivala ima samo Totenhem i Junajted i oba duela igraju na svom terenu.

Prvi međusobni meč Liverpula i Mančester sitija igra se u 11. kolu 16. oktobra, a domaćin će biti ekipa Jirgena Klopa.

Junajted je prošle godine završio kao šesti na tabeli, zbog čega će igrati u Ligi Evrope. Erik ten Hag je došao umesto Ralfa Ragnika i već u pripremnom periodu ekipa je pokazala da može da bude izuzetno efikasna i bez prve zvezde Kristijana Ronalda.

Na pet mečeva „crveni đavoli“ postigli su 14 golova, a pobeđen je i Liverpul sa 4:0. Junajted se pojačao u odbrani (došli Lisandro Martinez i Tajrel Malacija) i sredini (stigao Kristijan Eriksen), dok se u napad vratio Entoni Marsijal, koji bi u slučaju Ronaldovog odlaska verovatno bio prva opcija.

Foto: TANJUG/AP Photo/Dave Thompson

Džejdon Sančo je bio jedan od najboljih igrača u pripremnom periodu i time nagovestio da bi mogao da ima blistavu sezonu, baš kao i klub. Iako ih mnogi ne vide kao tim koji bi mogao da se umeša u borbu za titulu, „crveni đavoli“ su izuzetno naoštreni da poprave utisak iz prošlih godina i vrate se na staze stare slave, ako ničim drugim onda bar plasmanom u Ligu šampiona.

Arsenal je nakon nekoliko godina „tranzicije“ i „pronalaženja“ u modernom fudbalu, konačno sklopio ekipu koja je kadar da uradi nešto značajno u Engleskoj. Mikel Arteta je jedno vreme bio na ivici otkaza, ali mu je dato poverenje što on izuzetno poštuje.

„Tobdžije“ imaju nekoliko perspektivnih mladih igrača, koji su od prošle sezone često starteri (Bukajo Saka, Emil Smit Rou, Gabrijel Martineli, Martin Odegard…), a stigla su i tri velika pojačanja. Najviše se istakao Gabrijel Žezus, koji je od dolaska upisao već sedam pogodaka, a tu su i Oleksandr Zinčenko i Fabio Vijeira.

Čelsi će do kraja prelaznog roka pokušati da dovede napadača, a prva meta je Pjer Emerik Obamejang. Iako ga mnogi ne vide kao tim koji može da stane na put dominaciji Liverpula i Sitija, Čelsi sa Tomasom Tuhelom zna kako se osvajaju trofeji.

fudbal
Foto: TANJUG/AP Photo/Joan Monfort

Oni koji baš i ne znaju kako se osvajaju trofeji, ali su željni da nauče su fudbaleri Totenhema. Trener Antonio Konte dobio je poverenje ljudi u klubu, a „pevci“ će u novu sezonu ući jači za Ivana Perišića, Klemona Lenglea i Rišarlisona, pa se može reći da je tim jači na sve tri strane terena.

Aston Vila i Vest Hem nameću se kao timovi koji bi mogli da pomrse konce najboljima, biće zanimljivo videti kako će na terenu izgledati Everton i Njukasl, dok će donji deo tabele verovatno zauzeti oslabljeni Lester, Sautempton, Vulverhempton, Bornmut, Brajton, Lids, Notingem Forest i Brentford.

Premijer liga, prvo kolo:

Petak:

Kristal Palas – Arsenal 21.00

Subota:

Fulam – Liverpul 13.30

Bornmut – Aston Vila 16.00

Lids – Vulverhempton 16.00

Njukasl – Notingem Forest 16.00

Totenhem – Sautempton 16.00

Everton – Čelsi 18.30

Nedelja:

Lester – Brentford 15.00

Mančester junajted – Brajton 15.00

Vest Hem – Mančester siti 17.30

BONUS VIDEO Golovi i najbolji potezi sa utakmice Liverpul – Arsenal

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar