Aleks Ferguson
Foto: ANDREW YATES / AFP / Profimedia

Ovaj transfer je u Velikoj Britaniji nazvao "duh transfer" jer se zapravo nikada ništa nije desilo.

Malo ko zna da je tada 17-godišnjeg Adema Ljajića lično jurio ser Aleks Ferguson, kako je to znao da radi kroz istoriju kao na primeru Dejvida Bekama.

PROČITAJTE JOŠ

Došao je na trening sesije dok je još igrao u Srbiji, ali kada je trebalo da zakorači na najveću scenu sve se odjednom srušilo. Sve se to dešavalo tokom oktobra 2008. godine kada su „crveni đavoli“ napravili dogovor sa Partizanom.

Ljajić je proveo 2009. godinu u Beogradu, a trebalo je da pređe tamo. Zoran Tošić se već našao tamo i zadužio dres sa brojem 14.

Ljajić se pojavio na najvećoj sceni sa samo 16 godina, a Nemanja Vidić je bio posrednik u transferu jer su bili i kod njega na večeri pre nego što je dogovor okončan.

„Dobro je za Srbiju i za mene da su tu oko mene. Nadam se da su uživali. Nisam morao da ih ubeđujem da dođu u Junjated. Ovo je najbolji tim na svetu. Svi žele da bude deo ovog tima. Oni imaju san i znamo kako se osećaju. Mnogo mi je bilo teško kada sam ovde došao, ali sad sam tu da im pomognem.

Ljajić kog su nazvali „novi Kaka“ nastavio je da blita i u Partizanu nakon potpisa, ali nije skrivao oduševljenje zbog Junajteda.

„Nisam očekivao da se sve desi tako brzo. Imam samo 17 godina i imao sam neke snove u prošlosti, ali sada imam još jedan: dres Junajteda. Ipak, provešću još jednu godinu u Partizanu i biću spreman za ‘Old Traford'“, rekao je Ljajić.

Delovalo je da je sve gotovo, pa je Ljajić odradio trening u novembru sa timom. Ipak, sve se odjednom raspalo.

Klub je odlučio da odustane od srpskog vunderkinda.

„Imali smo opciju da ga otkupimo, pratili smo ga poslednjih 12 meseci i uzeli smo u obzir što mladi igrači prolaze kroz klubove, ali odlučili smo da ne nastavimo za transferom“, poručio je PR kluba tada.

Majk Felan, tadašnji trener Junajteda, pojasnio je odluku.

„Novac nije problem. Pokušali smo da dođemo do radne dozvole i rekli su nam da to ne može da se uradi na vreme da Adem potpiše u januaru. Imamo platformu koja dozvoljava mladim igračima da se razvijaju i da uđu u prvi tim – videli smo Adema i potencijal koji ima. Ipak, nekada ne možeš da se boriš sa ovim stvarima. Ponekad moraš da dobiješ radnu dozvolu, nekada ne. Adem je upao u zadnju kategoriju i zato smo doneli takvu odluku“, rekao je Felan.

Ljajić je ocenio da su njegove reči „besmislice“.

„Priče o mom fudbalskom stangidanju su besmislica. Ako Junajted zaista nije bio zadovoljan sa tim koliko sam napredovao ove godine, ne bih bio sa Fergusonom pre dva meseca na kraju mog obaveznog dela treninga sa klubom pre nego što odem u Englesku. Razlog zbog kog nije došlo do transfera je to što nisam dobio dozvolu za rad. Ko zna šta ću sledeće? Čuo sam da ima intersovanja klubova i da Partizan želi da me proda“, rekao je Ljajić.

Na kraju ga je put odveo u Fjorentinu gde je na 88 utakmica postigao 16 golova uz 14 asistencija.

Goran Stevanović, trener Partizana, poručio je da je prošao Ljajić kroz „psihološki šok“ tako mlad i pohvalio je kako se nosio sa tim.

BONUS VIDEO Glupost Morate i poništeni gol za vođstvo Španaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar