Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Potera za sjajnim Bugarinom

Ovogodišnja Evroliga nam je donela jednu od najluđih sezona ikada u ovom formatu. Sve najave da bi ovo mogla da bude najizjednačenija sezona ikada ne samo da su se ostvarile već su i debelo nadmašene.

Ekipe koje se nalaze na dnu tabele, pobeđuju lidere, ekipe se smenjuju u pobedničkim i gubitničkim serijama, a borba za plej-of je takva da su sve ekipe u igri iako se bližimo polovini sezone.

PROČITAJTE JOŠ

Slično je i kada su individualni učinci u pitanju. Veliki broj igrača se nalazi u samom vrhu indeksa korisnosti sa minimalnim razlikama i obično se igra u serijama koa i kompletni timovi.

Jedno ime se ipak malo izdvojilo.

Vezenkov je od dolaska u Olimpijakos pokazao da je igrač izevropskog vrha, ali je ove sezone podiao standarde na jedan drugi nivo.

Od početka je lider u kategoriji najkorisnijih igrača i najkonstantniji je igrač takmičenja, a sa svojo „ol-raund“ igrom nosi Olimpijakos i drži ga u vrhu Evrolige.

Nakon 14 kola beleži 25.9 indeksinih poena, dok je prvi pratilac Matijas Lesor sa 21.6.

Zanimljivo je da je razlika između njega i igrača Partizana na drugom mestu skoro identična onoj između Lesora i Dvejna Bejkona kao 10. najkorisnijeg igrača.

Vezenkov je ove sezone sjajan poenter i skakač. Drugi je strelac Evrolige, sa 19.6 poena po meču, a ispred njega je samo bek Panatinaikosa Bejkon koji je odigrao i pet utakmica manje.

Bugarski košarkaš briljira u šutu za dva poena sa čak 70.8 procenata, a šutira odličnih 45.9 za tri poena.

Vezenkov je i najbolji defanzivni skakač takmičenja čime doprinosi sjajnom građenju koša i kontroli skoka, dok je ukupno treći skakač iza Lesora i Mustafe Fola.

Igraču Olimpijakosa najveći adut je konstantnost jer mu je najslabija partija bila u 11 kolu protiv Efesa kada je imao 15 indeksnih poena.

Foto: Starsport

kada su u pitanju najveći protivkandati da ga nadmaše po indeksu korissnosti, izsvaja se grupa od pet imena koju predvode Matijas Lesor I Vasilije Micić.

Njih dvojica uz Vezenkova jedini imaju prosečan indeks preko 20 i trenutno su najozbiljniji rivali bugarskom košarkašu.

Lesor je najbolji skakač i najbolji po ofanzivnim skokovima u takmičenju, treći je bloker Evrolige, peti po broju iznuđenih faulova i generalno igrač koji je vrlo efikasan u svemu što radi na terenu.

I on je generalno izuzetno konstantan i da nije odigrao slabije mečeve na vezanim gostovanjima Barseloni i Real Madridu, možda bi njegov zaostatak za Vezenkovim bio i manji.

Vasilije Micić je odigrao dva vezna slabija meča, ali je i ove sezone uspeo da pokaže zašto je jedan od najboljih igrača u Evropi.

Micić je peti strelac u Evroligi sa 17.9 poena, treći je asistentzt i prvi po broju iznuđenih prekršaja ove sezone. Ukoliko podigne procentre za tri poena i smanji izgubljene lopte jer je u tom segmentu treći u Evroligi, mogao bi ozbiljno da izazove Vezenkova.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kada su u pitanju preostala trojica igrača koji se nalazeu samom vrhu sa preko 19 inedeksnih poena po meču, tu je Lorenco Braun koji je četvrti strelac i drugi asistent Evrolige, zatim fenomenalni Majk Džejms koji je šesti strelac takmičenja, kao i krilo Efesa Vil Klajburn.

Borba za MVP nagradu će biti izuzetno zanimljiva, očekuje nas još 20 mečeva.

BONUS VIDEO Ludo slavlje navijača i košarkaša Partizana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar