Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Evroliga, najelitnije evropsko klupsko takmičenje, poslednjih nekoliko godina dobija na kvalitetu i uzbudljivosti, ali ima još mnogo problema koji treba da se reše.

Nedeljama, mesecima i godinama unazad priča se o formatu takmičenja, kalendaru utakmica, proširivanju lige, pravilima, budžetima i mnogim drugim problemima, ali ove sezone nekako u prvi plan došlo je suđenje.

A kada suđenje i arbitri budu oni o kojima se mnogo priča, jasno je da nešto ne valja.

Ne kaže se džabe da su sudije najbolje odradile posao, ako se nije pričalo o njima.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, ove sezone u Evroligi situacija je potpuno drugačija, a glas sve češće o toj temi dižu čelnici klubova, treneri, igrači…

Poslednji u nizu primera stiže iz Bolonje sa meča Virtus – Partizan (88:84). Košarkaši Partizana žestoko su oštećeni u završnici, na dva minuta i tri sekunde pre kraja utakmice, kada je Kordinije ukrao loptu Kevinu Panteru i pogodio za 77:77, a prethodno se odrazio iz auta prilikom ukradene lopte, što prema pravilima nije dozvoljeno.

Dan ranije došlo je do sukoba između igrača i sudija na utakmici Baskonija – Makabi. U centru pažnje našao se Vejd Boldvin, koji je u poslednjem napadu Makabija, inače veoma važnom, izgubio loptu, ali pošto je mislio da je fauliran zaleteo se ka sudiji Marcinu Kovalskom.

Zapravo, američki bek je najpre snažno bacio loptu tik pored sudije, zatim mu se besno uneo u facu, a saigrači su odmah pritrčali i uspeli malo da ga smire.

Makabi je poražen i ostao je na slabijem međusobnom skoru od tima iz Vitorije, a po svemu sudeći u nastavku sezone će bar neko vreme morati bez Boldvina, kom sigurno preti suspenzija. Videćemo samo kolika.

Za pomenuti potez Boldvina nema i ne sme da postoji opravdanje, u svakom slučaju je za kaznu i suspenziju, jer kada ste sportista morate da naučite da se nosite časno i sa nepravdama, a sudije na meču Makabija i Baskonije nisu se baš proslavile, i to nije prvi put ove sezone.

Tu tvrdnju potvrđuje i objava Čime Monekea, jednog od najboljih košarkaša Baskonije, koji je na neki način stao u odbranu svog kolege.

„Takođe treba nešto da se uradi u vezi sa ovim sudijama… Molim vas“, napisao je Moneke na Tviteru posle utakmice.

U istoj nedelji, samo dan ranije, temu suđenja otvorio je i Kendrik Nan, koji nije štedeo reči.

„Uprkos pobedi od 20 razlike, čoveče, sudije su bile užasne i neko bi trebalo da preuzme odgovornost za to kako oni vode utakmice“, rekao je Nan posle ubedljive pobede njegovog Panatinaikosa nad Armanijem.

Sve češće se priča o suđenju u Evroligi.

„Ako niko neće to da kaže, onda igrači moraju da kažu. Mogu da misle šta god hoće ali sudije moraju mnogo bolje da rade svoj posao“.

Damir Javor, Gitis Vilius, Kristaps Konstantinovs delili su pravdu na toj utakmici PAO i Armanija.

Kada smo već kod Javora, on je od sezone 2016/17, kada je uspostavljen novi format u Evroligi, Zvezdi sudio u sedam navrata i svih sedam mečeva je tim sa Malog Kalemegdana izgubio. Od toga samo ove sezone je Javor čak tri puta sudio Zvezdi.

Razlog zbog kojeg Zvezda i njeni navijači nisu u ljubavi sa ovim arbitrom i da im on ne donosi sreću. Naravno, sudija ne može biti krivac i nije za neuspehe Zvezde ove sezone, ili bilo koje druge.

Ove sezone glasan u kritikama sudija bio je Majk Džejms, u ovom trenutku možda i najbolji igrač Evrolige.

Foto: Srđan Stevanović/STARSPORT

Bek Monaka je više puta ove sezone upućivao „strelice“ ka sudijama, a jedan od takvih slučajeva bio je na meču protiv Fenerbahčea.

Košarkaši Monaka su poraženi sredinom decembra na gostovanju Fenerbahčeu rezultatom 86:74, a meč je obeležila i tehnička greška dosuđena verovatno prvoj zvezdi Evrolige. On je podigao veliku buru u košarkaškoj javnosti svojom objavom na društvenoj mreži „X“.

U prvom poluvremenu nakon jedne pogođene trojke, Džejms je gestikulirao ka publici i dosuđena mu je tehnička greška. To mu se nimalo nije dopalo, pa je rešio da oplete po sudijama na društvenim mrežama.

„Fenerbahče je odigrao dobru utakmicu. Sve pohvale. Ali moramo da popričamo o ludoj tehničkoj grešci koju sam dobio. Evroligo, bilo je to najluđe izmišljeno sr**e za koje sam ikada čuo. To je smešno i sramota. Morate da budete bolji. To je sve“, napisao je Džejms.

Nakon toga prokomentarisao je i skandal koji se dogodio na utakmici između Olimpijakosa i Valensije.

Naime, jednom navijaču grčkog tima oduzeta je sezonska ulaznica i zabranjen mu je ulazak u dvoranu jer je vređao sudiju na rasnoj osnovi.

„Sudija mi je rekao da mi nije dozvoljeno da gledam ka publici, a navijačima je dozvoljeno da kažu šta god hoće jer su platili kartu. To je užasan pogled na sport. To što si kupio ulaznicu ne daje ti za pravo da budeš d****ija“, smatra Džejms.

Takođe, Džejms se zbog suđenja bunio i posle poraza od Panatinaikosa, kada je smatrao da nisu svirani faulovi nad njim, pa je čak i okačio sliku jedne situacije.

Kritikama su se tokom sezone pridružili i Tomas Vokap iz Olimpijakosa, Dimitris Janakopulos, vlasnik Panatinaikosa…

„Sudije moraju da se urazume“, rekao je jednom prilikom grčko-američki plejmejker crveno-belih iz Atine.

Naravno, bilo je tokom sezone još mnogo komentarisanja suđenja, kritika posle mečeva, navijačkih frustracija zbog nekih odluka, izvlačenja snimaka i slika situacija…

Ukratko, opšti haos, bar kada je reč o suđenju. Stoga, jasno je da nešto mora da se uradi i to što pre.

PROČITAJTE JOŠ:

Znamo da se Evorliga i te kako ugleda na NBA, a u Americi se javno komentarisanje suđenja i te kako kažnjava i gotovo da nema slučaja kada se nekome progleda kroz prste.

U Evropi ne možemo da pričamo trenutno o tome, jer očigledno da sudije moraju mnogo bolje da obavljaju svoj deo posla i da uvođenje čelendža i stalno gledanje snimaka ne znači da oni kao arbitri ne treba da se razvijaju i napreduju u poslu.

Kamera može svašta da snimi, mnogo situacija može ponovo da se pogleda, ali kompjuteri nemaju osećaj za igru, ne mogu da utiču na dešavanja na parketu kao živi ljudi i ne mogu da donose odluke. Sudije mogu.

Da ne bude zabune, daleko od toga da su igrači uvek u pravu.

Koliko puta smo bili svedoci situacija u kojima igrači ne smeju da priznaju da su dotakli loptu pre nekog auta ili da su stvarno udarili nekoga po ruci na primer.

Međutim, i jedna i druga strana treba međusobno da se pomažu kako bi košarka zaista dobila puni sjaj, a ne bila u senci nepotrebnih drama, nepravednih odluka i međusobinih sukoba.

Treba spomenuti i nedovoljno jasna pravila u nekim situacijama, a ona se uglavnom tiču nesportskih faulova.

Setimo se samo utakmice Partizana i Makabija, kada je Džejms Naneli završio utakmicu zbog dve nesportske greške, a onda je posle meča i on javno kritikovao sudije. Tom prilikom je čak uputio javni apel Evroligi da sa nekim hoće da razgovora o toj situaciji, te da sudije nisu bile na potrebnom nivou.

I ne, nije problem da se ponekad napravi greška, to je sve sastavni deo sporta. Ali jeste problem ako grešaka ima mnogo, ako se one prave cele sezone i ako nezadovoljstvo igrača i navijača biva sve veće.

Deluje kao da nekada sudije nemaju dovoljno odgovornosti, da za greške ne snose nikakve posledice i da se već neko vreme ništa ne radi po tom pitanju. Evroliga se retko kada oglašava, a kvalitet suđenja kao da je sve manji, dok je sukoba sve više.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar