Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Nije moglo bolje duplo kolo u Evorligi za crno-bele

Košarkaši Partizana pokazali su zašto su jedna od napadački najopasnijih ekipa u Evropi, pa su u duplom kolu Evrolige upisali dva trijumfa i to bez mnogo muke.

Nakon poraza u Valensiji, crno-beli su bili na skoru 9-11 i pred sobom su imali tri veoma neugodna rivala, ali su sve prepreke uspešno prebrodili.

Pobeda nad Zvezdom u večitom debriju dala je dodatni pogon ekipi Željka Obradovića, da bi duplo kolo prošlo onako kako je malo ko očekivao. Čak su i oni najvatreniji navijači crno-belih imali strepnju pred duele sa Asvelom i Žalgirisom, ali su obe ekipe ispraćene sa dvocifrenom razlikom na strani Partizana.

PROČITAJTE JOŠ:

Najpre je u punoj Areni Partizan razbio Asvel sa 92:71 i to sa potpunom kontrolom utakmice od prvog do poslednjeg minuta.

U skoro svakom statističkom parametru je Partizan nadigrao Asvel, a najveća razlika napravljena je u vidu osvojenih i izgubljenih loptu. Partizan je u tom odnosu imao plus četiri, dok je francuski šampion bio na minus 14.

Crno-beli su odlično šutirali i za dva (61%) i za tri poena (38,1%), a svako od 11 igrača koji su ulazili u igru dao je neki doprinos i omogućio treneru Obradoviću da kombinuje minute i sačuva neke pojedince za, bar na papiru, teško gostovanje Žalgirisu.

Videlo se već tada da Partizan igra na talasu samopouzdanja, konačno je proradio i Kevin Panter sa 22 poena, dok je Obradović nakon utakmice istakao napredak Uroša Trifunovića i Alena Smailagića, kao da je znao da će imati bitnu ulogu i u Kaunasu.

Žalgiris važi za jednog od najneugodnijih timova na svom terenu, za veoma čvrst kolektiv, bez pojedinaca koji odskaču, ali sa igračima koji mogu da iskoče kad se najmanje nadaš. Tako je na primer Edgaras Ulanovas rešio Armani u Milanu i Zvezdu u Kaunasu, dok su u nekim drugim duelima iskakali Ignas Brazdeikisi, Roland Šmits, Kevarijus Hejs…

Partizan je znao kako da se spremi za on što ga čeka, a Obradović je do tančina spremio taktiku i svoje izabranike za borbu u Kaunasu. Utakmica je za crno-bele započeta bez greške, domaći tim je napadan strpljivo, a razlika je sigurno rasla tokom celog prvog poluvremena. Na visoke postave Žalgirisa odgovarano je sa Smailagićem i Papapetruom, ali i moćnim Lesorom, koji se odlično kretao i postavljao, te dolazio do lakih poena.

U svakoj četvrtini je neko drugi izrastao u junaka, Panter je načeo litvanskog šampiona, Naneli je zadao poslednji udarac, a Papapetru i Ledej su dominirali gotovo čitavom utakmicom.

Krilni centar crno-belih imao je dabl-dabl sa 11 poena i 10 skokova, dok je Papapetru upisao 17 poena i pogodio možda i najbitniju torjku na meču kojom je odbijen nalet domaćina. Tada je Žalgiris prišao na minus šest u trećem periodu, ali je Papapetru uzeo nekarakterističan šut iz driblinga i „pocepao“ mrežicu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Ne može da se ne istakne da je Partizan za tri pogodio 13 od 22 šuta, što je 59,1 odsto uspešnosti. To je apsolutno košarkaško savršenstvo i sa takvim procentima se gotovo nikada ne gubi utakmica.

Koliko je taj procenat visok pokazuje i podatak da je Partizan slabije šutirao za dva poena – 18/34 odnosno 52,9 odsto.

Bitno je bilo i to što je Partizan potpuno oduzeo prednost domaćeg terena rivalu. Košarkaška publika u Litvaniji zaista jeste košarkaški obrazovana i jedna od najboljih u Evropi, ali tu nema emocije onakve kao u Srbiji. Crno-beli nisu dozvolili rivalu da se razmaše, da publika „podivlja“ i dodatno podigne svoj tim. Svaki manji „požar“ ugašen je trojkom ili dobrim potezom, pa je razlika išla i preko 20 poena.

Koliko je Obradović pre svega psihički, a onda i taktički spremio ekipu, govori podatak da su najbolji asistenti bili Trifunović i Avramović sa po četiri uspešna dodavanja, a niko nije bespotrebno forsirao i iskakao iz uloge u kojoj se našao.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Partizanova kreacija je na vrhuncu, bar kada je reč o dosadašnjem toku sezone, a šut crno-bele služi više nego dobro.

Ono što treba odati posebno priznanje Obradoviću i stručnom štabu je defanzivni deo igre. Tu je Partizan mnogo napredovao od početka sezone, rotacije su sve bolje i brže, što se odražava i na rezultate i sve manje primljenih poena.

Partizan je sada na skoru 12-11, nalazi se u plej-of zoni i igra na talasu dobre energije i atmosfere, ali i velikog samopouzdanja stečenog u prethodnih nekoliko nedelja. Kako je Zek Ledej rekao „ekipa raste“, a Partizan više ne važi za tim sa prosečnim mogućnsti ili kolektiv u stvaranju, već za ozbiljnog kandidata za evropski vrh.

U preostalih 11 kola u Beograd će, između ostalog, doći Fenerbahče, Real Madrid, Barselona, Olimpijakos, crno-beli idu u Istanbul, Monako, Bolonju, Milano… Proema procenama za Top 8 biće potrebno 17-19 pobeda, pa je Partizan u misiji koja je teška, ali daleko od nemoguće.

Brejk u Kaunasu mogao bi mnogo da znači za dlaji razvoj situacije, jer sada Partizan ima bolji međusobni skor od Žalgirisa i Baskonije, koji su mu glavni rivali u borbi za Top 8. Karte su kupljene, ostalo je još da se overe…

BONUS VIDEO Poruka za Kosovo i vređanje Vučića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar