Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Polovičan učinak srpskih timova u Evroligi

Košarkaši Crvene zvezde verovatno nisu mogli na bolji način da otvore Evroligu, pošto su pred punom Arenom savladali Asvel sa 94:73, dok se Partizan nije baš lepo proveo na gostovanju Makabiju u Tel Avivu, pa je poražen sa 96:81.

Trener Zvezde Duško Ivanović odlučio je da ostavi Jaga dos Santosa i Džoela Bolomboja van ekipe, u izabranih 12 se nije našao ni Dejan Davidovac, dok se stanje Nemanje Bjelice uglavnom krije, pa nije još jasno da li će i kada zaigrati, pošto je zadobio novu povredu nakon pripremnog perioda.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što je bilo jasno i pre meča sa Asvelom jeste da će Ivanović imati na raspolaganju nešto više kvalitetnih opcija nego prošle sezone, pa ostaje da se vidi kako će on uklapati tim. Uloga trenera ove sezone u Zvezdi je i te kako izazovna, što zbog izbora igrača i petorki koje ćemo gledati na terenu, tako i zbog načina igre koji bude postavljen.

Zbog velikog broja pojačanja, jasno je da nije još sve na svom mestu, videlo se to i protiv Asvela u nekoliko situacija, ali ipak se mnogo toga već nazire.

Šabaz Nejpir je francuskom timu ubacio 21 poen, pa se može očekivati da tokom sezone bude jedan od, ako ne i najbolji strelac ekipe sa Malog Kalemgdana. Zvezda je letos ostala bez Fakunda Kampaca i Luke Vildoze, ali je dobila Nejpira, koji je drugačiji tip igrača, ali je zato spreman da zatrpa svačiji koš i šut za tri poena mu je i te kako jako oružje.

Pored Šabaza najbolje se pokazao Rokas Giedraitis, koji je ubacio 17 poena, u jednom trenutku imao je i 4/4 za tri poena, a uhvatio je i pet skokova i četiri asistencije. Litvanac je i u pripremnom periodu bio jedan od najboljih igrača svog tima, pa ako se po jutru dan poznaje biće ovo njegova uspešna sezona.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Oni koji je posebno oduševio, iako se to malo manje očekivalo, jeste Marko Simonović, koji je od prvog sekunda pokazao zrelost, iz igre nije promašivao do kraja, pa je za 18 minuta imao 14 poena. Na njega se ozbiljno računa ove sezone, a mogao bi da ima sličnu ulogu kao Petrušev prošle sezone, dok bi veliki broj minuta mogao da ima i u ABA ligi, gde bi trebalo da hvata zalet za one važnije mečeve.

Kada već pričamo o pojedinačnim učincima, Adam Hanga je imao sedam poena, četiri skoka i tri asistencije, ali je pokazao zrelost, smirenost, dok je kao sekundarni organizator odličan i deluje da će mu Beograd tek prijati, a da timu može mnogo da pruži i to na više načina, pre svega svojim iskustvom.

Zvezda je protiv Asvela šutnula čak 34 trojke, ubacila ih je 17, pa bi i u nastavku sezone mogli da gledamo i te kako raspucan tim Duška Ivanovića, iako on uporno ističe da košarka nije samo šut za tri poena. U tome što priča i te kako ima istine, a posle meča nije baš bio najzadovoljniji.

PROČITAJTE JOŠ:

Razlog za to verovatno je bila kriza crveno-belih u trećoj četvrtini kada je Asvel uspeo da uhvati kakav-takav priključak, ali Zvezda nije ispuštala veliku prednost kao u nekim mečevima prošle sezone, koji su je kasnije skupo koštale i u ABA i u Evroligi.

Već sada možemo reći da je ovaj tim daleko iskusniji, a na papiru kvalitetniji, ali pravo uigravanje i pronalazak pravih petorki i ritma će tek doći kako sezona bude odmicala.

Sve u svemu, Asvel je bio odličan za početak sezone, a u narednom kolu sledi Žalgiris, koji jeste teži ispit, ali će duel protiv Cedevite u ABA ligi biti odlična provera pred putovanje u Litvaniju.

Što se Partizana i njegovog poraza tiče, on ne treba previše da brine „grobare“, ali da su neki alarmi u timu popaljeni, to svakako da. Nisu crno-beli blistali ni u pripremnom periodu, ostali su bez trofeja i u ABA Superkupu, a gostovanje Makabiju samo je potvrdilo probleme u ekipi Željka Obradovića.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Pre svega, ti problemi su defanzivne prirode, a ni pod obručem nema pravog zaštitnika, dok i uvlačenje u pik-en-rol izaziva velike „rupe“ u odbrani crno-belih, koji definitivno nisu uigrani i biće potrebno vreme da se podigne forma.

Gostovanje Makabiju statistički je bilo najteže prošle sezone u Evroligi, pa ako se već desilo Partizanu, bolje je na startu nego kasnije. Ako se setimo prošle sezone, Obradovićeva ekipa je sezonu započela teškim porazom od Albe u Berlinu, ubrzo nakon toga imala je skor 4-9, a na kraju je umalo dogurala do Fajnal-fora. Još je rano pričati da li će sličan razvoj situacije biti i ove sezone, deluje da fali najmanje još jedan igrač u rotaciji (i to centar), ali svakako da će tim morati da izgleda bolje u narednim rundama, jer Obradović neće dozvoliti raspad sistema.

Ni u napadu Partizan nije blistao, momci u crno-belom šutirali su svega 5/17 za tri, dok su i pod košem bili daleko od dominacije, a Frenk Kaminski je na terenu proveo tek nešto više od šest minuta, dok je i Mateuš Ponitka bio zakucan za klupu – nepunih pet minuta je proveo na parketu.

Obradović je jasno pokazao da će svi morati da zasluže minutažu, nikome neće biti poklonjena, a naporan rad tek sledi.

Foto: euroleaguebasketball.net

Ono što je bilo pozitivno, jeste partija Alekse Avramovića, koji je za 26 minuta ubacio 24 poena, ali niko sem njega i delimično Pi Džej Dozira, nije bio posebno raspoložen za nadmetanje sa Makabijem.

Partizan je imao 16 izgubljenih lopti, što najbolje pokazuje raštimovanost tima, a Makabi je imao i više skokova (34-26) i više asistencija (31-18), pa je razlika mogla da bude i ubedljivija na kraju.

Crno-beli će u narednom kolu imati priliku za popravni, pošto idu na noge Asvelu, koji ne deluje obaćavajuće ni ove sezone, a zagrevanje za taj meč biće gostovanje Krki u ABA ligi.

Sve mečeve Evrolige i Evrokupa gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar