Foto: Shutterstock/kovop/Jamie Schwaberow / Getty images / Tim Nwachukwu / Getty images / Li Ying / Xinhua News / Profimedia

Još uvek je daleko Pariz, ali se već stvara slika o favoritu.

Olimpijske igre nešto najveće i najbolje što sport ima da ponudi održaće se naredne godine u Parizu, a tamo će nastupati i košarkaška reprezentacija Srbije.

„Orlovi“ su svoju vizu za Igre izborili na Mundobasketu gde su osvojili srebrnu medalju, a u finalu izgubili od Nemačke.

PROČITAJTE JOŠ

Gotovo da niko to nije očekivao, ali su izabranici Svetislava Pešića igrali zaista sjajno i zasluženo su u Beogradu dočekani pred velikim brojem ljudi.

Izborili su plasman veći čak i od selekcije Amerike, koja je takmičenje završila kao četvrta, nakon što su ih u polufinalu i meču za treće mesto srušili Nemci i Kanađani.

Kanada vs Amerika Foto:EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Već neko vreme Sjedinjene Američke Države nisu vladajuća selekcija i deluje da ih je to pogodilo, jer će naredne godine u Parizu nastupati – „drim tim“.

Kao što su to uradili u Barseloni 1992. godine, sa Majklom Džordanom i ekipom, sada će ponoviti sa Lebron Džejmsom i preostalim NBA zvezdama.

Početkom septembra pojavila se informacija da će Džejms igrati na Olimpijadi i da je istakao veliku želju da uradi to uz najveće zvezde NBA košarke kao što su Kevin Durent i Stef Kari, a novinar Šems Čaranija je tada otkrio da ih je već kontaktirao.

Foto: EPA/JOHN G. MABANGLO

Sve to je potvrđeno i na NBA „Medija deju“, a nedavno Amerika je dobila i novo pojačanje – Džoela Embida.

Do sada, zainteresovanost za igranje na Olimpijadi potvrdili su i Džejson Tejtum, Kavaj Lenard, Bem Adebajo, Demar Derozan, Devin Buker, Bredli Bil, Donovan Mičel, Kris Midlton, Džulijus Rendl, Zek Lavin, Aron Gordon, Fred Vanvlit i Bruk Lopez, dok teško da bi iko od igrača koji su već igrali na Mundobasketu – imali nešto protiv da igraju na Olimpijskim igrama u Parizu. To se pre svih odnosi na Entonija Edvardsa, Ostina Rivsa, Paola Bankera, Džejlena Bransona.

Embid je imao mogućnost da igra i za Kamerun i Francusku, ali se na kraju odlučio za selekciju SAD.

On je nedavno razgovarao sa čelnicima Košarkaške federacije Francuske, koji su igraču Filadelfije dali rok do 10. oktobra da odluči za koju će reprezentaciju igrati.

Foto:Tanjug/AP Photo/Derik Hamilton

„Bilo je teško, dopadale su mi se sve tri opcije. Sa svojom domovinom Kamerunom, koju mnogo volim. Ali zaista želim da učestvujem na Olimpijskim igrama, to mi je bio cilj i san. Dodajte činjenicu da je moj sin Amerikanac, ovde sam već dugo i u poslednjih nekoliko godina donosim odluke na osnovu porodice“, istakao je Embid i dodao:

„Francuska je uradila ono što je rekla da hoće i to zaista cenim. Odluka je bila teška, želeo sam da uzmem što je moguće više vremena, ali dobio sam krajnji rok. Na kraju sam zadovoljan odlukom“, zaključio je Embid.

Ipak, nekako čini se da je ovaj izgovor prilično jeftin i da je to samo jedan način da se direktno izbegne ono što već svi znamo, a to je nastup za najbolju reprezentaciju i najveća šansa da se osvoji medalja na Olimpijskim igrama.

Nikola Jokić Foto: Thorsten Baering / imago sportfotodienst / Profimedia

Džejms nije igrao za Ameriku od 2012. godine, dok Stef Kari nikada nije igrao na Olimpijskim igrama, ali ima dva zlata sa Mundobasketa.

Jasno je da će svim reprezentacijama sa Embidom ili bez njega biti teško da savladaju „drim tim“, ali vicešampioni Mundobasketa imaju druge planove.

BONUS VIDEO Nezapamćen skandal – Makabi bez borbe u finalu