Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Ništa, ali baš ništa nije slutilo na to da će se u meču Real Madrida i Partizana desiti ono što se desilo.

Real je navikao da pobeđuje i osvojio je titulu prvaka Evrope u košarci i fudbalu ukupno 24 puta.

PROČITAJTE JOŠ:

Zato kad odete na prvu utakmicu Top 8 faze u Madrid, vidite da je gomila mesta ostala prazna, kao da ljude to ni ne zanima. Tek kad se dođe na meč do titule ili borba za neku medalju, to je to.

Sve ostalo im je, što bi se reklo „njaaaa“. I prethodnih godina kada je Real u Beogradu osvojio titulu prvaka Evrope 2018. i četiri godine kasnije kad je igrao na Fajnal-foru, najmanje ste mogli da vidite navijača u belom u „Belom gradu“.

Jednostavno su razmaženi, imaju zbog čega i samo u košarci su deset puta bili najbolji na evropskom kontinentu.

Međutim, u danima posle okršaja Partizana i Reala u „Vizink centru“, videli smo da su uglavnom i pošteni pošto u anketi španskih medija traže strože kazne i za svoje igrače.

VIDEO Najveća sramota evropske košarke: Tuča u Madridu, svi igrači isključeni, Jabusele davio i bacio na parket Egzuma

Nema relativizacije za ono što se desilo, počev od faula Serhija Ljulja, dizanja pesnice Kevina Pantera, ponajmanje za ono što je uradio Geršon Jabusele.

Bukvalno je čovek promenio sport i postao rvač u sekundi kada je o pod tresnuo Dantea Egzuma. Za ono što je uradio, dobio je samo produženi odmor od pet utakmica, jer je zaslužio više.

Ostala je enigma zašto Ljulj nije kažnjen kao direktan okidač za sve što je usledilo. Tačno je da je Kevin Panter kao kapiten Partizana morao da reaguje drugačije i da se samo nasmeje u lice Špancu i pokaže mu „2:0“.

Ali, kad bi sve bilo tako idealno i svi reagovali razumom, onda tuča i sukoba nikad ne bi ni bilo, ni na basketu ispred škole, još manje tamo gde se igra za neke pare.

Gotovo sigurno je da bi Ljulja hladnokrvna i ležerna reakcija Pantera dovela do ludila i situacije da napravi neku veću glupost, pa dobije tehničku ili namernu i dodatno ukanali svoj klub.

Foto: BURAK AKBULUT / AFP / Profimedia

Ovako je sve eskaliralo opštom tučom u kojoj je Dante Egzum povređen, Jabusele je dobio pet utakmica kazne, Panter dve, a Gabrijel Dek i Matijas Lesor po jednu.

Među navijačima crno-belih su odmah krenule spekulacije i kalkulacije da li da se „pusti“ Real u prvom meču u Areni, da bi se za drugi vratio Lesor, a za Fajnal-for i Panter, da li da se napadne F4 odmah u prvom meču, a kolaju ideje i da se Panter oslobodi sankcije za F4. Sve je to sada u domenu spekulacija, a ono što je činjenica je da ova tuča nije prva i verovatno nije ni poslednja u elitnom takmičenju u godinama koje dolaze.

Real ima istoriju takvih postupaka kada gubi, posebno kad ga neko učini potpuno bespomoćnim kao Partizan na terenu u Madridu.

Setimo se i utakmice finala Evrolige 2013. sa Olimpijakosom. Markus Sloter je tada iz sve snage odalamio Vasilisa Spanulisa, Rudi Fernandez je „Bilija“ odgurnuo svom silinom, a na Papanikolaua pre toga nasrnuo posle promašenog slobodnog bacanja.

To je poput nekog pravila. Kad ne ide, udaraš „sekirice“ i onda ćeš izbaciti protivnika iz ritma i nateraćeš ga da napravi glupost.

Na tom meču sa Olimpijakosom je došlo do problema i gužve, ali stvari nisu eskalirale kao sada.

U jednoj situaciji na meču Reala i Panatinaikosa pre osam godina, kada je Real vodio, Fakundo Kampaco, danas igrač Crvene zvezde bacio je Dimitrisa Dijamantidisa na pod.

Kasnije se izvinio svestan da je pogrešio, dok je Felipe Rejes, čuveni igrač Reala rekao da su on i igrači znali da je Faku jak, ali nisu znali da je toliko.

Ipak, ovaj okršaj sa Olimpijakosom je mnogo više uzburkao strasti na terenu, a za dva koplja više ovaj s Partizanom.

Prilično skoro pamtimo još jedan slučaj okršaja na terenu iz 2022. kada je naš Marko Gudurić navodno prozvao trenera Olimpije iz Milana Etorea Mesinu, zbog čega je reagovao Kajl Hajns.

Hajns se zaleteo na igrača Fenerbahčea, brzo se uključio i ostatak ekipa, ali i tadašnji trener Fenera Saša Đorđević koji je isprva pokušavao da smiri strasti, a onda se iznervirao i počeo da se raspravlja sa nekim na parketu.

Srećom, tu nije došlo do pesničenja i niko nije morao da izvlači deblji kraj. Na meču Olimpijakosa i Galatasaraja iz 2013.

Tada su se u borbi za loptu posle slobodnog bacanja našli Mirza Begić i Pops Mensah Bonsu, posle čega su zamahnuli da udare jedan drugog nekoliko puta.

Ostali su uglavnom tada pokušavali da ih smire, ali je igrač Begić, igrač Olimpijakosa gurnuo rivala, ovaj mu je uzvratio udarcem, posle čega je i Begić probao da patosira igrača Galatasaraja.

Mensah Bonsu je nekoliko puta još probao da udari Begića jureći ga oko terena, a Evroliga je tada bila znatno stroža.

Upravo zbog ovog slučaja može da se kaže da je Jabusele dobio samo produženi odmor. Mirza Begić je tada dobio četiri meča, Jorgos Printezis tri meča suspenzije, baš kao i Mensah Bonsu.

Olimpijakos je uz to kažnjen i utakmicom bez prisustva navijača i sa 39.000 evra. Zanimljivo je da je tada Begić kao začetnik čitavog incidenta kažnjen najteže, a da u slučaju Partizana Ljulj nije kažnjen uopšte.

Bobi Dikson, odnosno Ali Muhamed je svojevremeno ušao u obračun sa Skotijem Vilbekinom tokom utakmice Fenerbahčea i Darušafake.

Na klupi Fenera je tada sedeo Željko Obradović, koji 2016, baš u tom momentu nije mogao da smiri Diksona, a Amerikanac je glavom udario Vilbekina.

Na parketu se tada nalazio Nikola Kalinić koji je pokušavao da smiri strasti, baš kao i Jan Veseli.

Navijači Anadolu Efesa i Olimpijakosa su se sukobili prošle godine u Beogradu kada je srpski glavni grad organizovao Fajnal-for Evrolige, ali su i njihovi igrači imali svojih sukoba u prošlosti.

Ipak, nekako upada u oči to što je Rudi Fernandez i na utakmici Reala i Žalgirisa, kada je Real gubio 74:72 pred kraj.

Fernandez je tada loptom u glavu pogodio Kšištofa Lavrinoviča, posle slobodnog bacanja Lavrinovičevog saigrača iz litvanskog tima.

Navijači su to uzeli za zlo Fernandezu, pa ga je jedan udario sledećom prilikom i završio u policiji, a Litvanci su mu kasnije posvećivali uvredljive transparente.

Istom prilikom je Rudi provocirao i Pauliusa Jankunasa, kasnije mu se izvinio i bio je kažnjen sa tek tri i po hiljade evra.

„Oni rođeni da puze se nikad neće uzdići“, napisali su navijači Fernandezu, koji je ovog puta bio jedan od onih koji su pomirljivo posle incidenta pričali sa Željkom Obradovićem u Madridu.

Ovog puta je Jabusele divljački nasrnuo na Egzuma i narušio ugled kluba čiji bi navijači voleli da se i posle serije sa Partizanom on zove „kraljevskim“, po cenu otkaza igračima koji se ne mogu kontrolisati.

BONUS VIDEO: Željko Obradović posle druge utakmice u Madridu i poruka navijačima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar