Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Olimpije iz Milana 74:68 u meču 23. kola Evrolige i sada je već vreme da se pale određeni alarmi.

To je Zvezdi četvrti uzastopni poraz, treći sa šest i manje poena razlike i drugi od Olimpije u isto toliko mečeva sa beogradskim klubom.

PROČITAJTE JOŠ:

Da Olimpija nije jedan od najgorih timova Evrolige, kao što jeste, bilo bi opravdano i realno da može da pobedi oba srpska predstavnika u Evroligi.

Ali, ne u ovom trenutku, u ovim okolnostima i sa ovakvom situacijom na tabeli. Prvo, Olimpija od početka sezone ima osam pobeda u Evroligi.

Od toga je 25 posto ostvarila protiv Zvezde, kojoj je imperativ prethodnih dana bilo da savlada Virtus i Olimpiju.

Ni jedni ni drugi nisu baš „gornji dom“ tabele, ali su uspeli da, bez neke preterane neizvesnosti savladaju srpski klub, što više govori o Zvezdi, nego o kvalitetima Virtusa i Olimpije.

A problema u redovima crveno-belih ima podosta u poslednje vreme. Što kadrovskih, što situacionih.

Nikola Ivanović ne liči na sebe posle povrede rebra, a taman je dao nagoveštaj „oživljavanja“ forme kod Duška Ivanovića, kada je crnogorski stručnjak stigao.

Po dva poena Partizanu i Virtusu, nula Žalgirisu i bez minutaže protiv Olimpije, to nije baš idealan scenario, ni za njega, ni za Zvezdu, tim pre što Fakundo Kampaco još četiri nedelje mora da sedi uz teren.

Stefan Marković pravi greške po kakvim ga niko ne pamti, ume da pokloni protivniku loptu u ruke za koš ili faul u momentu kada njegov tim to ne sme da radi.

Pefi nikada nije bio šuter van linije 6,75 metara, ali sada ni ono po čemu je bio prepoznatljiv, energija i dobar pregled igre, ne radi kako treba.

Ni Luka Vildoza nije baš isti kao u decembru, ali bar i dalje izgara u svakom meču. Toliko se dobro pokazao pre povrede zadnje lože, da se sada saigrači gotovo automatski okreću ka njemu na terenu i „pod moranjem“ je da napravi neko čudo. A nije Majkl Džordan.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Problem je što ostali oko njega uglavnom stoje, napad je statičan i onda odbrana protivnika ima daleko lakši posao.

To za sobom vuče pad u procentu šuta za tri poena, pa i Luka ima 1/5, 1/3 i 1/6 u mečevima sa Žalgirisom, Virtusom i Olimpijom.

Protiv Partizana je imao 4/7, ali nema pravu podršku i onda se kreira neka izolacija za Filipa Petruševa ili Bena Bentila, pa nema više onih „ekstra pasova“ koje je iz reketa distribuirao Luka Mitrović.

Foto: Starsport

Ipak, Vildoza pre svih nema dovoljnu podršku u Nemanji Nedoviću, koji na nivou sezona trojke šutira 23,5 posto, a svi znamo da kad nemaš šut spolja u modernoj košarci, teško možeš da budeš ozbiljna pretnja ako nemaš Šeka u reketu.

Tačno je da je Nemanja pogodio trojku za pobedu nad Partizanom u decembru, tačno je i da je večitom rivalu dao trojku za -1 pre nekoliko dana, ali 0/4 i 0:3 u Italiji, pa 1/6 protiv Litvanaca, definitivno nije ono što zadovoljava.

Naročito ne u periodu kada se ne zna ni šta je sa Brankom Lazićem. Ubaci nula poena, pa bljesne sa devet, pa opet nula.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Za to vreme, epitet defanzivnog specijaliste više ne opravdava ni upola kao nekada, jer sa 0,7 ukradenih lopti po meču, teško da može da se nađe na listi najboljih kradljivaca, pošto u Evroligi kolo vode Vildoza i Tomas Vokap sa 1,7 i dve ukradene po meču. Istovremeno, Zvezda je na dnu Evrolige po broju ukradenih lopti sa 5,9 po meču.

Kada je reč o ovim drugim problemima, situacionim, jedan koji posle meča sa Olimpijom svakako upada u oči su ključni ofanzivni skokovi.

Italijanski klub je i u četvrtak uveče uspevao da nakon jedne, ili dve dobre odbrane, uhvati skok u napadu, pa onda da Kajl Hajns poentira iz reketa ili neko spolja.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Tako se u nekoliko navrata prekidao solidan ritam koji se kao poslednji voz za Top 8, morao hvatati u meču s Italijanima.

Ovi skokovi su već neko vreme problem Zvezde koja kao da svu energiju potroši u rotaciji na igračima, a onda koncentracija splasne kada lopta treba da se osigura.

Drugi veliki problem je spomenuti šut spolja i izostanak kreacije, što srozava procente šuta za dva i tri poena, a Zvezda po broju pogođenih trojki na 16. mestu, po broju dvojki na 11.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Naravno, crveno-beli s pravom mogu da se žale na neke užasne sudijske odluke koje su čak i direktno odlučile pojedine mečeve, a druge gurale u korist rivala.

Nekoliko primera, poput nepostojećeg faula Bentila u bitnim momentima, ili sporne situacije kod koša uz faul Dalibora Ilića, videli smo i u četvrtak.

Ipak, to svejedno ne oslobađa odgovornosti igrače i stručni štab srpskog šampiona, koji dobije Monako sa preko 20 poena razlike, a onda dozvoli da Žalgiris „uđe u glavu“ svih na terenu, preokrene dobijen meč Zvezde i gurne je u kanal iz koga ona još uvek ne vidi izlaz.

A moraće brzo da ga nađe, jer za šest dana dolazi meč sa Makabijem iz Tel Aviva koji mora nekako da se savlada kao direktan konkurent za mesto u Top 8, jer će u suprotnom, dok se Fakundo Kampaco registruje za mečeve Evrolige, fokus već biti pomeren sa elitnog na regionalno takmičenje.

BONUS VIDEO: Košarkaši Partizana sa „grobarima“ slave pobedu protiv Zvezde

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar