Novak Đoković se nalazi u pritvoru u Melburnu, gde u migrantskom hotelu čeka odluku suda povodom žalbe na ukidanje vize koja mu je prvobitno bila izdata.

PROČITAJTE JOŠ

Novak je krenuo put Australije uz poruku da je dobio medicinsko izuzeće, ali ga je na aerodromu dočekao pakao i više od sedam sati zatvaranja i ispitivanja, pre nego što mu je ukinuta viza i doneta odluka o proterivanju.

Političari su zauzeli jedinstven font i poništili odluke medicinske komisije, a tim srpskog tenisera je uložio žalbu i čeka se odluka najkasnije u ponedeljak.

Do tada srpskom teniseru stiže sve veća podrška teniskog sveta, a prema informacijama koje je saopštila njegova porodica, Novak boravi u lošim uslovima. Sve detalje trećeg dana zatočeništva možete prati zajedno sa nama.

Šta znamo do sada?

Novak je krenuo u Australiju sa potvrdom o medicinskom izuzeću

Na aerodromu je zaustavljen i ispitivan preko sedam sati, odbijena mu je viza sa izgovorom da nema potpunu dokumentaciju i određeno proterivanje

Novakov tim je uložio žalbu i čeka odluku suda najkasnije u ponedeljak

Đoković se nalazi u hotelu sa migrantima u lošim higijenskim uslovima

Sve više tenisera se oglašava u znak podrške Đokoviću, oglasio se i PTPA

Novakova porodica organizuje proteste u Beogradu

– Oštra reakcija zbog Đokovićevog tretmana: „Novak nije ovo zaslužio“

– „Tirani iz vlade, pustite Novaka“: Pokrenuta peticija za Đokovićevo puštanje

Pratite uživo sa nama sva dešavanja o Novakovom zatočeništvu.

20.15 Toliko za danas…

U Australiji je trenutno nešto posle šest časova izjutra 8. januara, do prvih narednih informacija i dešavanja vezano za Đokovića će proći još najmanje nekoliko sati. Očekuje nas nesumnjivo podjednako uzbudljiv dan, kao i uvod u poslednja 24 časa pre odluke o konačnom statusu prvog tenisera planete.

18.50 Oglasio se i Boris Beker, nekadašnji trener Novaka Đokovića

„Ovo je greška koja bi mogla da mu utiče na karijeru“, napisao je Beker u tekstu koji je objavio Dejli mejl.

Ipak, Beker je dodao i da, ako neko može da se izvuče, to je upravo Novak:

„Ukoliko neko može da se izvuče, to je on, upravo zbog ogromne snage uma koja se pokazala kao meštoviti blagoslov“

17.30 Pokrenuta peticija za Đokovićevo puštanje

Navijači su pokrenuli peticiju koja ima za cilj puštanje Novaka Đokovića, ali i njegovo učešće na Australijan openu.

17.00 Olimpijski komitet Srbije podržao Đokovića

„Olimpijski komitet Srbije poziva na podršku četvorostrukom učesniku Olimpijskih igara i osvajaču bronzane olimpijske medalje iz Pekinga u momentu kada doživljava najveću ljudsku i sportsku nepravdu. On je sportskim dostignućima, ponašanjem i odnosom prema ljudima u Australiji od prve godine kada je nastupao na jednom od najprestižnijih teniskih turnira, dokazao koliko poštuje zemlju domaćina, običaje, ali i pravila koja su stavljana pred njega i druge sportiste“, navedeno je u saopštenju OKS-a.

16.35 Podrška za Đokovića od strane legende australijskog tenisa

Čuveni Pol Meknami pružio je podršku Đokoviću:

„Sada je i češka teniserka Renata Voracova privedena poput Novaka Ovo je previše, to me je nateralo da posetim Srbe iz Australije ispred hotela Park i dam im božićni poklon.“

16.08 I Savo Milošević bio na protestu

Foto:Marko Djokovic/Starsport.rs

15.52 Objavljen snimak Nadalove izjave o Đokoviću koja je izazvala polemike

Izjava koju je Rafael Nadal dao povodom dešavanja vezanih za najboljeg tenisera sveta u Australiji objavljena je i u formi video-zapisa.

15.34 Dijana Đoković se slomila, Novakova majka zaplakala na protestu FOTO

Novakova majka Dijana Đoković nije mogla da sakrije emocije zbog svega što se dešava njenom sinu, pa je u jednom trenutku i zaplakala tokom protesta u Beogradu. Okupljeni su bili ispred Narodne Skupštine oko pola sata i onda su se razišli.

15.13 Pogledajte fotografije sa protesta ispred Skupštine u Beogradu

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

*

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

*

Dijana i Srđan Đoković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

*

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

*

15.09 Noletov trener Vajda: Šampione, svi smo uz tebe

„Ograničeni su samo zakoni i ljudski mozak, ali slobodna ljudska duša je demonstracija slobode, jedinstva i neograničene ljubavi. Šampione, svi smo uz tebe“, poruka je Marjana Vajde, koji se takođe prvi put oglasio.

15.07 PROTEST ZBOG NOVAKA U BEOGRADU, OKUPILI SE PORODICA I GRAĐANI

15.01 Obratio se Srđan Đoković

Porodica Đoković okupila se ispred Narodne Skupštine, među okupljenima su otac i majka, Srđan i Dijana, kao i Novakov brat Đorđe, ali i nekoliko stotina građana.

„Je l’ možete da verujete šta se već treći dan dešava sa našim Novakom“, zapitao je Srđan Đoković nakon čega su krenuli povici „monstrumi“.

14.49 Uskoro prenos uživo protesta

Ostanite uz Nova.rs jer za minut dva krećemo uživo prenos protesta ispred Skupštine u Beogradu

14.46 Okupljaju se građani ispred Skupštine, igra se tenis

Prvi skup podrške Novaku u Beogradu održan je na Badnji dan u četvrtak, a otac Srđan Đoković najavio je skup svakog dana od 15 časova, pa su se tako i danas, na Božić, građani okupili.

Kao što može da se vidi, igra se i tenis ispred parlamenta u prestonici, a trenutno je prisutno nekoliko stotina.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

14.20 Zatočeni Novak se prvi put oglasio – čestitao Božić i zahvalio se na podršci

Najbolji teniser sveta Novak Đoković prvi put se zatočen javio iz hotela u kojem je pritvoren u Melburnu.

14.01 Omraženi košarkaš: Novak ne može samo da dođe i uzme milione dolara

Legendarni košarkaš Čarls Barkli imao je komentar na odnos australijskih vlasti i političara prema Đokoviću.

„Australija ima niske brojeve kovid slučajeva, zbog toga su mu rekli: ‘Ne, ne možeš samo da dođeš u Australiju na dve nedelje i uzmeš milione dolara igrajući tenis‘. Svaka čast na tome“, izjavio je Barkli.

13.39 Treća osoba sa medicinskim izuzežem napustila Australiju

Posle otkrića da je Čehinja Voračova već neko vreme u Melburnu sa dokumentima o medicinskom izuzećem, i treća osoba, funkcioner koja je imala istu potvrdu, napustila je Australiju. Opširnije ovde.

13.11 Tipsarević o Novakovom privođenju: Jeftin lov na veštice

Novakov prijatelj i bivši teniser Janko Tipsarević žestoko je kritikovao situaciju oko Novaka Đoković. „Jeftini potezi,jeftine alternative, jeftini politički poeni. Mnogo lažnih jakih momaka u jeftinom lovu na veštice“, napisao je Tipsarević.

12.44 Kusturica o Novaku: Svet je odavno postao zatvor

Kusturica je u otvorenom pismu javnosti uporedio hapšenje sa filmom. Opširnije o tome ovde.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

12.21 Snažna poruka Nikole Mirotića za Novaka

„U dane kada se nebo spušta na zemlju i zemlja penje u nebesa, dragi Novače. želim ti da budeš istrajan u svemu sto radiš i svemu što jesi. Najmračnije je pred samu zoru i najteže pred osvit slobode. Želim ti dobro zdravlje, mir u duši i sreću u porodici. I da svjetlost Hristovog rođenja osvjetli i sve one umove koji prebivaju u tami. Mir Božiji, Hristos se rodi!“.

12.08 Porodica Đoković poziva na nove proteste

Posle protesta u četvrtak, porodica Đoković je najavila nove proteste za petak u 15.00 ispred Skupštine Srbije i tom prilikom pustila saopštenje.

„Porodica Novaka Đokovića poziva sve verne navijače i one koji podržavaju najboljeg tenisera na svetu u delikatnoj situaciji u kojoj se našao pred prvi Grend slem turnir u sezoni – Australian open, da se i danas, na Božić, okupe ispred Skupštine grada u 15 časova.Najveći hrišćanski praznik je prilika da se još više oseti važnost zajedništva i iz Beograda u svet ode slika ogromne podrške koju najbolji teniser na svetu ima u svojoj zemji.“, stoji u saopštenju.

11.36 Ponižavajuće: Australijske vlasti zabranile svešteniku da uđe kod Đokovića

Novak Đoković provodi Božić zarobljen u hotelu u Melburnu, a australijske vlasti još jednom su postupile ponižavajuće prema njemu. Najboljeg tenisera sveta hteo je da poseti sveštenik Episkopije australijsko-novozelandske, ali ni njemu to nije dozvoljeno čak ni na ovaj pravoslavni praznik.

Foto: CON CHRONIS / AFP / Profimedia

11.30 Ne znaju šta rade: Češku teniserku pustili, pa je smestili u hotel kod Novaka

Češka teniserka Renata Voračova, našla se u istoj situaciji kao Novak Đoković jer joj je ukinuta viza na osnovu medicinskog izuzeća, ali je ona već bila u Melburnu i igrala.

11.19 NBA šampion o australijskim političarima: Ne bi seks u javnoj kući organizovali

Nekadašnji NBA centar, ali i šampion sa Golden Stejt Voriorsima Endrju Bogut veoma grubo je prokomentarisao postupke australijskih političara prema najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću.

11.15 Zverev: Nikada neću reći lošu reč za Novaka

Poznato je da su Novak i Aleksandar Zverev u veoma dobrim odnosima, a više puta tokom prethodnih meseci Nemac je izrazio divljenje srpskim teniserom.

„Bilo bi dobro za tenis da je on ovde. Ali, pravila su pravila. Nikada neću reći lošu reč za Novaka, ali ne znam dovoljno detalja da bih mogao da ga zaštitim“, izjavio je Zverev.

11.03 Srbi poludeli zbog sramnih poruka: „Izbeglice su dobrodošle, Đoković nije“

Pogledajte fotografije ispred hotela u kojem je smešten Đoković u Melburnu i haos koji je nastao.

Foto: William WEST / AFP / Profimedia

10.57 Oglasio se i Aleksandar Čeferin zbog Noleta

U odbranu najboljeg tenisera sveta stao je i predsednik UEFA Aleksandar Čeferin, inače po profesiji advokat.

„Mogu da komentarišem samo na osnovu onoga što sam saznao iz medija. Moja procena je ako je Novaku Đokoviću, kojeg lično poznajem, dato izuzeće od strane australijskih službi, onda je potpuno apsurdno da sada žele da ga proteraju. To mi je nekorektno“, istakao je Čeferin.

Foto: EPA-EFE/Angel Diaz

10.51 Marin Čilić stao uz Novaka: Valjda će se uskoro sve rešiti

Marin Čilić, nekadašnji osvajač US Opena, osvrnuo se na lošu sliku koja o tenisu ide u svet zbog situacije sa Đokovićem.

„Neverovatan je način na koji se ophode, pogotovo prema Novaku. On je došao ovde, a priča i dalje traje. Žao mi ga je, nadam se da će se uskoro sve razrešiti“, dodao je Čilić.

10.40 Pospišil čestitao Novaku Božić

Vasek Pospišil pružio je podršku Novaku Đokoviću, ponosnom Srbinu i svom bratu, kako je rekao, i čestitao mu praznik.

10.24 Sukobi ispred Novakovog hotela

Srbi koji su došli da pruže podršku Đokovića za Božić sukobili su se sa pristaliciama migranata koji su nosili transparente protiv Đokovića. Noletovi fanovi razvili su veliku zastavu sa njegovim likom i porukom, a pristalice migranta su poručile da Đoković baš i nije dobrodošao uz psovku da odj****.

Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

10.11 Podrška stiže sa svih strana

Novaka podržali Kirjos, Čilić, Izner, PTPA…

10.00 Šta se dešavalo prethodnog dana

Sve o Novakovom drugom danu u zatočeništvu pročitajte ovde.

BONUS VIDEO Marin Čilić o situaciji Novaka Đokovića u Melburnu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare