Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Retko koje saopštenje je privuklo toliko pažnje kao ono koje je objavio Novak Đoković kako bi odgovorio na sve "dezinformacije o aktivnostima i prisutnosti na događajima u decembru". Navijači su stekli utisak da je praktično Novak kompromitovao sve što je uradio.

Đoković je potvrdio da je bio na događajima u Srbiji nakon što je testiran pozitivno na koronavirus. U jednom slučaju tvrdi da rezultat nije bio gotov, ali je prilikom intervjua za „Ekip“ svesno znao šta radi i odlučio da odradi čitav intervju sa maskom.

PROČITAJTE JOŠ

„Otkazao sam učešće na svim drugim događajima, osim intervjua za ‘Ekip‘. Osećao sam obavezu da uradim intervju za ‘Ekip’, jer nisam želeo da izneverim novinara, ali sam se držao mera socijalnog distanciranja, i nosio sam masku, osim za vreme snimanja. Posle intervjua i snimanja otišao sam kući i izolovao se na predviđeni period, ali sada mi je jasno da sam napravio grešku u proceni, i da je trebalo da odložim ovu obavezu“, napisao je između ostalog Đoković u saopštenju.

I mnogi sada komentarišu šta mu je uopšte ovo trebalo, zašto je odlučio da ugrozi svoj teško stečeni imidž i da se uplete u pravu političku borbu koja je dobila i pravne okvire.

Sve su češći komentari sumnje u ono što Novak priča, a u čitavu priču se umešala i porodica Đoković. Veliki je znak pitanja uz njihovo ime od kad su prekinuli konferenciju za medije nakon pitanja o pozitivnom testu Novaka.

Preko noći (i bukvalno) je Novak kod mnogih izgubio legitimitet jer su mnogi posumnjali da je možda njegova priča zapravo iskonstruisana. Ipak, to bi moglo da se odrazi i na Udruženje profesionalnih tenisera koje je napravilo brojne pomake (ravnopravnija raspodela novca, više para za slabije plasirane igrače, izjednačavanje muške i ženske konkurencije), a sada mora da se nosi sa kontroverzama.

U ovom trenutku su svi oko njega odjednom odlučili da utihnu na društvenim mrežama, verovatno svesni da bi i sami mogli da se nađu na udaru kritika. Uostalom, osetio je i sam to Đoković kada je napisao da su mnoga pitanja „bolna i zabrinjavajuća za porodicu“.

Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

I dok je Novak konačno razbio pitanje kako je izgledalo njegovo vreme provedeno u Srbiji, ostalo je nejasno zbog čega je odlučio da javno progovori da je svesno bio na događajima dok je bio pozitivan iako je i zakonski zabranjeno da se to čini.

Direktno je time Đoković ugrozio svoje šanse da zaigra na Australijan openu od 17. do 30. januara. Brojne kontrodiktorne informacije učinile su da Novaka osude i neke velike pristalice, a to je imalo veliki uticaj na sve koji imaju kontakt sa njim.

Objasnio je u saopštenju da se testirao nakon što je prisustvovao meču Crvene zvezde i Barselone u Evroligi. U tom periodu je uradio dva antigenska testa na kojima je bio negativan i jedan PCR na kom je bio pozitivan.

Istakao je da je rezulat PCR testa saznao tek nakon što je bio na dodeli nagrada mladim teniserima, te da nije imao nikakve simptome.

Pojasnio je da više neće komentarisati ovu situaciju zbog „velikog poštovanja prema Vladi Australije, vlastima i procesu koji je u toku“.

I igrači su odlučili da reaguju nakon njegove objave. Navode da se Novak do sada zalagao za veća prava tenisera, a sada je jedini u Top 100 koji se i dalje nije vakcinisao. Po zvaničnim statistikama je više od 97 odsto profesionalnih tenisera vakcinisano.

BONUS VIDEO Srbi svim srcem uz Novaka: Gromada od čoveka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar