Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Dok se većina svetskih medija utrkuje ko će sa više žestine da napadne Novaka Đokovića, kolumnista "Spektatora" Džejms Mekfirson je napisao seriju tekstova u kojima brani najboljeg tenisera planete.

On je još jednom ukazao na licemerje čitave priče sa ukidanjem vize Đokovića kroz ironičan komentar.

„Novak Đoković ne bi imao problem da uđe u Australiju da se jednostavno vakcinisao, kako kaže jedan stariji sportski novinar u listu ‘The Australian’. Pa naravno! Što Novak nije mislio o tome? Tako je lako rešiti problem. Ako svi glasamo za laburiste, neće biti svađe; ako svi postanemo ateisti, neće biti religijskih razlika; ako svi postanemo vegani, neće biti klimatskih ratova. Novak je trebalo da zavrne rukav. Problem rešen!“,  ističe Mekfirson.

PROČITAJTE JOŠ

On je potom nastavio.

„Šta je to sa šampionima i njihovim tvrdoglavim odbijanjem da se pokore i urade što i svi drugi? Mnogi od nas su bili prinuđeni, pa bi i Novak trebalo da bude prinuđen takođe. To je sad australijski način. I naravno, kad su svi prisiljeni, mnogo je lakše zamisliti da niko nije bio prisiljen. Nije li Novak rekao ‘da smo u ovom svi zajedno’ (osim za deset odsto Australijanaca koji nisu u svemu ovome zajedno sa nama)? Izuzev tih 2,5 miliona nevakcinisanih Australijanaca (sa kojim nikad više nećemo progovoriti), ostatak se složio, ‘nema vakcine, nema posla’, i trebalo bi i Srbin to da uradi“, ironičan je kolumnista.

Nije se tu zaustavio sa sarkazmom.

„Poštovanje je dvosmerna ulica. Novak bi trebalo da poštuje Australijance tako da se mane gluposti o ljudskim pravima i telesnoj autonomiji. I svi bismo ga poštovali ako bi igrao po našim zahtevima. Tako funkcioniše poštovanje. I za sav taj mambo-džambo o voljnom pristanku – želi li Novak da udara po loptici ili ne? Dobrovoljan pristanak je za medicinske etičare i prezadužene studente filozofije. Dakle, primi vakcinu ili provedi ostatak života pod pratnjom policije u jednom od izbegličkih kampova gledajući Nadala kako osvaja šampionat. To je tvoj izbor. O, i dobrodošao u Australiju, druže!“, konstatuje Australijanac.

Osvrnuo se i na to kako sada izgleda Australijan open i tenis u svetlu poslednje pandemije.

„Niko nije prisiljavao svetskog broja jedan da čini nešto protiv svoje volje. Ako Novak nije hteo da se takmiči, to je njegov izbor. Mogao je da ostane u Srbiji i mi bismo održali turnir za sve najbolje igrače na svetu (osim za najboljeg na svetu), što bi zapravo bio turnir za najbolje vakcinisane igrače sveta. AVP, Asocijacija vakcinisanih profesionalaca, Grend (socijalna distanca) slem? Što da ne? Ako je to put u budućnost, i tenis mora da ide u korak s vremenom. Sledeće godine mogli bismo nosioce da rangiramo prema zaslugama u društvu. Ako ste trostruko vakcinisani, vozač hibrida Prius i pstistalica LGBTQ, možete dobiti vajld kartu bez obzira na teniske veštine. Pravi problem je da već imamo pola miliona slučajeva kovida zahvaljujući potpuno vakcinisanim putnicima koji su ovde stigli preko mora. I to je razlog što bi i Novak trebalo da je putpuno vakcinisan kada je došao preko mora.“

BONUS VIDEO Srbi svim srcem uz Novaka: Gromada od čoveka 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram