Novak Đoković, najbolji teniser sveta, sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu i to je jedan u nizu zvaničnih i nezvaničnih susreta sa političarima i državnicima.

Predsednik Vučić bio je domaćin Đokoviću u četvrtak, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, dan posle potvrde Tužilaštva da su PCR testovi bili validni.

PROČITAJTE JOŠ

Zahvalio je državi i Vučiću na pomoći dok je bio u pritvoru u Australiji, najavio da će se tek uskoro obratiti javnosti sa svojom verzijom priče šta se sve desilo u Melburnu.

Njegov susret sa Vučićem izazvao je podeljene reakcije javnosti i oprečna mišljenja, ali ovo nije prva zvanična poseta nekom državniku u Srbiji – bilo je toga i ranije, pre nego što je Novak postao jedan od tri najbolja tenisera svih vremena.

I u ranijim fazama karijere, mnogi političari koristili su priliku da budu viđeni sa Novakom, mnogi su zapamtili i prijem kod Borisa Tadića, kada je Dejvis kup reprezentacija osvojila „salataru“.

Foto: Srdjan Stevanovic

Bilo je to u decembru 2010. kada je Tadić bio predsednik Srbije, a mnogi su događaj upamtili i po čuvenom šišanju kada su svi održali obećanja i obrijali glavu zbog trofeja.

Pamti se i da je Srđan Đokovć podržao Borisa Tadića 2012. godine na mitingu, govorio je u ime svoje porodice i podržao kandidaturu.

„Ponosni smo na našeg sina, koji je prvak sveta u tenisu i najbolji sportista u svetu, ali smo ponosni i na ostale sinove. Da bismo svi mi imali viziju i misiju da naši životi postanu bolji i kvalitetniji nego što su danas, moramo da podržimo našeg predsednika na koga smo ponosni i koji ima viziju da nas uvede gde nam je mesto“, govorio je Srđan Đoković.

Pet godina kasnije, kada se igrao Dejvis kup meč protiv Hrvatske u Kraljevu, Tomislav Nikolić je bio u loži i rukovao se sa Novakom, a često je Đokovićeve mečeve gledao u društvu Vuka Jeremića.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Nekadašnji šef srpske diplomatije, ministar inostranih poslova, pratio je 2011. i finale Vimbldona u kom je Novak došao do prve titule, a jednom prilikom je zaigrao i fudbal protiv njega u humanitarnoj utakmici.

Jeremić je u jednom periodu posebno privlačio pažnju jer je pisao kako je u Njujorku „prevrtao stolove“ u kafani slaveći Novakove poene i titule.

O tome je pisao dok je bio predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ujedno je bio i na funkciji predsednika Teniskog saveza Srbije.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

U maju prošle godine, sastao se sa Aleksandrom Vulinom, ministrom unutrašnjih poslova, uoči drugog Srbija opena.

Đoković se ministru Vulinu zahvalio „na svemu što MUP čini na polju afirmacije sporta u Srbiji“.

„Posebno kroz uspehe koje pripadnici policije postižu na međunarodnim takmičenjima, ali i na svesrdnoj podršci prilikom organizovanja teniskih turnira u Beogradu na kojima pruža apsolutnu bezbednost kako učesnicima tih turnira, tako gledaocima i svima koji u organizaciji učestvuju“, navedeno je u prošlogodišnjem saopštenju.

Prethodno, u martu ga je u Skupštini grada Beograda ugostio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Novak Đoković i Milorad Dodik
Foto: Youtube Screenshot Klix.ba

U neformalnoj varijanti, Novak se družio sa Miloradom Dodikom.

Član Predsedništva BiH ugostio je u julu 2021. Novaka i njegovu porodicu na Jahorini. Opština Pale je baš tada Đokoviću dodelila 400 kvadratnih metara zemljišta na najatraktivnijoj lokaciji na Jahorini, a plac koji je dodeljen svetskom „broju jedan“ nalazi se pored same ski staze koja nosi ime Novaka Đokovića.

Dodik je iz Banjaluke na Jahorinu stigao helikopterom da bi imao što više vremena da ugosti sve članove porodice Đoković, druženje je nastavljeno i dva meseca kasnije, na venčanju Nemanje Majdova.

BONUS VIDEO Novak Đoković spektakularno dočekan u Budvi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram