Novak Đoković, najbolji teniser sveta, sastao se u četvrtak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Predsednik Vučić bio je domaćin Đokoviću u četvrtak od 10 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, dan posle potvrde Tužilaštva da su PCR testovi bili validni.

PROČITAJTE JOŠ

Novak Đoković je posle 11 dana agonije deportovan iz Melburna i nije mu bilo dozvoljeno da se takmiči na Australijan openu, gde je trofej osvojio Rafael Nadal.

Tokom boravka u zatočeništvu, Đoković je imao nekoliko razgovora sa predsednikom Vučićem, a sada mu preti odsustvo sa Rolan Garosa zbog nove mere Francuske.

„Nikad se nije desilo da svi, kuvarice, domari, da samo žele Novaka da vide. Ko god da dolazi od najvećih državnika sveta, Putina, Sija, Angele Merkel… Nikada ovako nešto nismo videli. Sve dame su se posbno doterivale i spremale, došao je neko veći i važniji od nas, veliko hvala što si danas ovde. Hvala što ste proslavili našu zemlju“, rekao je Vučić.

Onda je bilo reči o Australiji.

„Postoji jedna stvar koja je neporeciva, za divljenje. Novak i ja smo se čuli prvog jutra ili noći, u zavisnosti od vremenske razlike… Rekao sam ‘hajde Novače, vraćaj se, šta ćeš tamo, dođi u svoju Srbiju, mi te ovde čekamo.’ Onda sam video koliko je uporan i na sportskom planu pokaže koliko je spreman da se bori za sebe i zemlju, da pokaže da je bolji od drugih. Kad je Medvedev rekao da su ubili dečaka u njemu, neki su pokušali da ubiju mnogo srca, mnogo dečaka i devojčica u ovoj zemlji. Njihovo srce još snažnije kuca i za Vas Novače, i za Srbiju.“

Spomenuo je Vučić i večnu trku.

„Svi se nadamo da ćete da preteknete i Nadala i Federera na sportskom planu. Ovde niko nije znao za koga da navija u finalu, ovako, pomalo smo navijali za Medvedeva, ali se radujemo što ste prvi na listi. Osim ličnog uspeha koji svi želimo, u koji verujemo, želim da Vas zamolimo, spremni smo da kao država pomognemo, da svojim ugledom i radom pomognemo teniskom sportu da za 10 i 20 godina imamo neke nove klince koji mogu da se bore za naš grb, trobojku i Srbiju. Spremni smo da pomognemo sa više turnira u Srbiji, sa više finansijskih mogućnosti. Hvala na svemu i što volite Srbiju i što ste uvek uz Srbiju. Mi ćemo se truditi da vam ne odmažemo, hvala“, rekao je Vučić.

Novak Djokovic i Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić i Novak Đoković Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Onda se obratio i Novak svima.

„Hvala na toploj dobrodošlici, želeo sam da se vidim sa vama pre svega kao građanin Srbije, imao sam potrebu da se zahvalim, kao predsednik ste mi pružili veliku podršku, kao i sve institucije državne. Za vreme nemilih događaja, iako sam bio sam u pritvoru, suočen sa mnogo problema i izazova, nisam se osećao usamljeno. Imao sam podršku, familije, naroda, ljudi iz regiona, sveta, svi su pokušavali da se javno ili lično nađu, da olakšaju boravak tamo. Boravak je u najmanju ruku bio neočekivan. Vi kao predsednik i država uopšte niste imali obavezu da pružite podršku kakvu ste pružili niti se to podrazumeva, ali želim da znate da lično osećam veliku zahvalnost jer ste stali iza mene.“

Nastavio je Novak u sličnom tonu.

Novak Djokovic i Aleksandar Vucic
Novak Đoković i Aleksandar Vučić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Doveli ste sebe u kompromitujuću poziciju na međunarodnom nivou, zbog toga sam izuzetno zahvalan i kao što rekoh, to se ne podrazumeva, to se ceni i poštuje. Kao čovek, građanin Srbije i sportista ću dugo to pamtiti. Moja veza sa Srbijom jača iz dana u dan, ono što me je zateklo u Australiji čini da će ta veza biti takva doveka i zaista iz srca hvala svima.“

Za kraj, Novak je rekao da moli medije za strpljenje jer će se u narednih sedam do 10 dana obratiti svima detaljnije, sa svojom verzijom priče onoga što se desilo.

Novak Djokovic i Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić i Novak Đoković Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Neće on da vam kaže, pobediće ih sve na Rolan Garosu, Vimbldonu i US Openu“, rekao je Vučić na kraju.

Novak je po povratku u Srbiju više puta išao u Crnu Goru, bio je u Tivtu, boravio je na Žabljaku i u Pljevljima uz pršutu i čaj, posetio je Ostrog, nakon čega je stigao na rođendan Olge Danilović. U Beograd se vratio zbog još jednog rođendana, jer je 24. januara njegova majka Dijana proslavila 58. rođendan.

Prisustvovao je i liturgiji u Hramu Svetog Save povodom proslave dana posvećenog najvećem srpskom svetitelju, a posle je sa roditeljima bio na ručku sa patrijarhom Porfirijem.

Prvi turnir na kojem će Đoković igrati ove godine je iz ATP serije 500 u Dubaiju, od 14. do 26. februara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar