Novak Đoković, Rafael Nadal, Danil Medvedev
Novak Đoković, Rafael Nadal, Danil Medvedev; Foto: Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair; AP Photo/Simon Baker; EPA-EFE/DEAN LEWINS

Još jedno epsko finale Grend slema odigrali su Rafael Nadal i Danil Medvedev, ali rekord po dužini trajanja meča ostao je nedodirljiv.

Na terenu su proveli pet sati i 24 minuta, Nadal je slavio, ispisao istoriju po mnogim parametrima i uzeo svoj jubilarni 21. grend slem trofej.

PROČITAJTE JOŠ:

Imao je Rus veliku šansu da objedini prvo mesto na ATP listi i prvu titulu u Australiji. Sve se činilo da je gotovo nakon prva dva seta, koja je Danil osvojio, da bi u trećem imao prednost 3:2 i tri vezane brejk lopte.

To sve nije bilo dovoljno. Viđen je pravi rolerkoster emocija i udaraca, ali je iskusniji ipak na kraju odneo sav plen.

Iako će se ovo finale još dugo prepričavati, ostaće na drugom mestu po dužini trajanja. Prvo mesto pripada istorijskom duelu u Melburnu 2012. godine, a akteri su bili Novak Đoković i Rafael Nadal.

Malo ko se, čak iako nije ljubitelj tenisa, ne seća ovog duela. Pet sati i 53 minuta, nadljudski napor i pobeda Srbina sa 3:2, po setovima 5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5.

Svi su mislili da je meč rešen kada je Nadal u petom setu imao brejk prednosti, ali Novak se vratio i na 5:5 oduzeo servis rivalu.

Čak ni tu nije bio kraj. Nadal je pripretio brejk loptom, ali ju je Novak spasao hrabrim bekendom, koji je naterao Španca na grešku.

Usledila je meč lopta, a Novak je meč završio vinerom iz forhenda. Usledilo je urlik, a potom i cepanje majice, koji su kasnije mnogi ljudi iz tenisa tumačili kao konačno „buđenje teniske zveri“ u liku srpskog tenisera.

Foto: EPA/JOE CASTRO
Foto: EPA/JOE CASTRO

Na dodeli trofeja, nijedan od dvojice tenisera nije mogao da stoji. Počelo je skakutanje u mestu, grčevi, istezanje…

Potom su organizatori odlučili da donesu stolice i vodu, kako teniseri bukvalno ne bi pali od umora.

Foto: EPA/BARBARA WALTON
Foto: EPA/BARBARA WALTON

Sada, deset godina kasnije, divljenje ovom spektaklu može biti samo još veće, a Rafa i Medvedev su nas ove godine i te kako podsetili na to.

Trećeg najdužeg Grend slem finala u istoriji, takođe se dobor sećaju svi verni navijači Novaka Đokovića. On je 2019. godine na Vimbldonu porazio Federera u super taj-brejku.

Rezultat je bio 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12 u Đokovićevu korist. Svi koji prate tenis znaju koliko je teško pobediti Rodžera Federera u taj-brejku, a uraditi to tri puta u istom meču, može samo jedan čovek na planeti.

Srbin i Švajcarac su tad na terenu proveli četiri sata i 57 minuta, a Novak se osim protiv Rodžera borio i sa celokupnom publikom u Londonu.

Spasao je dve meč lopte i to na protivnikov servis. Pronalazi je Novak nestvarne udarce, a nakon pobede usledio je pogled ka tribinama uz, tada već tradicionalno, žvakanje trave sa terena.

Četvrtom najdužem finalu takođe je kao akter prisustvovao Novak. Tada je sa druge strane mreže bio Endi Mari, koji je uspeo da porazi Srbina u teniskom maratonu nakon pet setova. Rezultat je bio 7:6, 7:5, 2:6, 3:6, 6:2 za Britanca, a meč se odigrao 2012. godine na US Openu.

Teniseri su na terenu bili četiri sata i 54 minuta. Novak je bio na pragu povratka nakon prokockana prva dva seta, ali je za Britanca meč imao posebnu važnost.

To je bila njegova prva Grend slem titula, a do danas je uzeo još dve – obe na Vimbldonu 2013. i 2016. godine. Čak šest puta je osujećen u finalima – pet puta u Australiji i jednom na Rolan Garosu.

Zbog svih problema sa operacijama i povredama, teško da ćemo više ikada gledati Marija u finalu nekog velikog turnira, ali finale 2012. godine mu je svakako urezano kao jedan od najposebnijih mečeva karijere.

Listu zatvaramo duelom Nadala i Medvedeva, ali na US Openu 2019. godine. Finale je trajalo četiri sata i 50 minuta, a trijumf je i tada odneo Nadal nakon pet setova.

Rezultat je bio 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4, a Rusu je to bilo prvo Grend slem finale.

Đoković je te godine bio primoran da preda meč četvrte runde protiv Stena Vavrinke zbog povrede, a njega je u narednoj rundi savladao Medvedev, koji je do finala došao pobedom nad Grigorom Dimitrovim.

Sa druge strane žreba, Nadal je bio bolji od Matea Beretinija u polufinalu, baš kao ove godine u Australiji.

BONUS VIDEO Najbolji potezi na meču Nadal – Medvedev 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar