Foto: Shaun Brooks / Actionplus / Profimedia

I to je tako već godinama unazad.

Stefanos Cicipas će probati da promeni sliku mlađe generacije tenisera u finalu sa Novakom Đokovićem.

PROČITAJTE JOŠ;

Njih dvojica igraju meč za titulu u Melburnu i Cicipas pokušava da se domogne prvog trofeja sa najvećih turnira, a Novak svog 22.

Poslednjih dvadesetak godina svetskog tenisa u muškoj konkurenciji obeležio je upravo Đoković uz Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Tek sporadično su se uključivali neki mlađi teniseri, ali su svejedno tek njih trojica u sadašnjoj eri osvajali grend slem turnire, a da su mlađi od septembra 1988. godine.

Samo Dominik Tim, Danil Medvedev i Karlos Alkaraz su uspeli da poslednjih godina prekinu tu dominaciju tenisera rođenih osamdesetih godina prošlog veka.

Novak je rođen 1987, iste godine i Endi Mari, Nadal 1986, Sten Vavrinka 1985, a Rodžer Federer 1981. godine.

Huan Martin Del Potro i Marin Čilić su generacija 1988, a upravo je Div iz Tandila rođen septembra te godine i obojica imaju po jedan trofej sa grend slemova.

Vavrinka ima tri, Mari tri, a sve ostalo su pokupili Novak, Rafa i Rodžer, pa je Timu, Medvedevu i Alkarazu ostao po jedan US open u prethodne tri godine.

Kada je reč o ženskoj konkurenciji tu je slika znatno drugačija, pa osvajačica turnira rođenih posle 1988. ima daleko više nego u muškoj, što svedoči da je Cicipas pred finale Melburna sa Đokovićem unapred imao pakleno težak zadatak da malo osvetla obraz generaciji igrača rođenoj devedesetih godina prošlog veka.

BONUS VIDEO: Najbolji momenti meča Novaka Đokovića i Tomija Pola

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar