Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Poznati teniski stručnjak i trener Patrik Muratoglu dao je svoj sud o finalu Australijan opena u Melburnu.

Finale između Novaka Đokovića i Stefanosa Cicipasa zakazano je za nedelju 29. januar od 9.30 na „Rod Lejver areni“.

PROČITAJTE JOŠ:

Finale je istorijsko po tome što će Srbin biti u prilici da osvoji 22. grend slem titulu i izjednači rekord Rafaela Nadala, ali i da postane tek drugi igrač koji je osvajao bar deset trofeja sa jednog grend slema.

Muratoglu je naveo nekoliko ključnih stvari koje mogu da presude u finalu, ali je veoma zanimljivo konstruisao da Novak, i ako pobedi, neće biti ono što se obično zove „GOAT“, odnosno najveći svih vremena.

„Ako pogledamo Novakovu igru i njegov skor protiv Stefanosa, 10-2 uz devet uzastopnih pobeda, možemo da pomislimo da će to biti jednostran meč i da će Novak uzeti svoju 22. titulu u nedelju“, rekao je Muratoglu.

„Ali, pritisak na Novaku će biti ogroman. On ima trku sa Rafom za najtrofejnijeg osvajača titula sa grend slem turnira svih vremena“, kaže Muratoglu.

Većina stručnjaka je saglasna da to više nije trka za najtrofejnijeg po kolekciji, već za najboljeg igrača svih vremena, pošto su i Novak i Rafa u mnogim stvarima nadmašili, nekada neprikosnovenog, a sada penzionisanog Rodžera Federera.

„Kada govorimo o Cicipasu, on igra sjajan tenis ceo turnir i biće spreman za ovo finale, a konačan rezultat meča leži u nekoliko ključnih elemenata. Prvo je početak. Novak možda počne malo zategnuto, a ako Stefanos to iskoristi i rano uzme brejk, moći će da zadrži Novaka pod pritiskom. Druga stvar je hrabrost, Stefanos će morati da bude hrabrost i agresivan. Njegove šanse leže u tome da naškodi Novaku svojom snagom. I me dovodi do pozicije na terenu. Novak voli da ostaje blizu osnovne linije i da ulazi u teren pri svakoj prilici da bi protivniku oduzeo vreme za reakciju. Stef je takođe mnogo bolji teniser u toj konfiguraciji. Onaj koji ovlada tim delom terena će dobijati razmene. I na kraju je tu mogućnost Cicipasa da igra sa istom rešenošću i kapacitetom i kada gubi na semaforu. Spremite se za finale iz snova“, rekao je Muratoglu.

BONUS VIDEO: Najbolji momenti meča Novaka Đokovića i Tomija Pola

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar