Foto: REUTERS/Jaimi Joy

Najbolji srpski teniser Novak Đoković pobedio je Stefanosa Cicipasa sa 6:3, 7:6 (4) i 7:6 (5) i osvojio je desetu titulu na Australijan openu.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Novak je u 33. grend slem finalu ispisao istoriju, uzeo je 22. trofej i poravnao se sa Rafaelom Nadalom na vrhu večne liste. Postao je i tek drugi teniser koji je na jednom grend slemu osvojio bar deset titula, što je uradio Nadal na Rolan Garosu gde ima 14 trofeja.

PROČITAJTE JOŠ:

Dvonedeljni turnir na kom se mučio sa povredom zadnje lože krunisao je titulom protiv Cicipasa, koji je prvu težu i opasniju prepreku imao tek u srpskom asu.

Novak će stoga od ponedeljka biti i prvi igrač sveta, skoro godinu dana otkako je sa vrha ATP liste pao, jer su ga Australijanci lani deportovali iz Melburna.

Đoković je odigrao fantastičan prvi, tek dovoljno dobar i znatno pasivniji drugi set, dok je u trećem pokazao i slabosti i vrline i na kraju sa neverovatnom dozom smirenosti rešio meč u taj-brejku.

Ceo rolerkoster koji je prošao u drugom i trećem setu se, posle svega što je proživeo, sabralo u suzama i emocijama, jer se srpski as samo srušio u svom boksu i počeo da plače u majčinom zagrljaju.

Cicipasu je oduzeo servis u prelomnim trenucima za mini-brejkove, Grku je energija drastično opala, Novak je poveo sa 5:0 i tu povratka za Cicipasa više nije bilo, iako je i tada uspeo da naniže tri poena i privremeno vrati neizvesnost.

Novak Đoković Foto: Martin KEEP / AFP / Profimedia

Kada servis ne bi išao, tu je bila smirenost i preciznost u udarcima, „prekidač“ bolje igre se aktivirao u najtežim trenucima i to je na kraju i slomilo Cicipasa, najpre u finišu drugog, a onda i trećeg seta.

Cicipasu se mora priznati to što se trudio od starta da menja taktiku, koriguje igru i poboljšava je, pa je to uspevao da radi u drugom setu u kom je imao i set loptu, ali i u trećem u kom je imao brejk prednosti.

Nedostatak iskustva, činjenica da je igrao najbolje tek kada je bio priteran uza zid mu nije išla u prilog, te je Đoković, iako nije igrao briljantno, osim u prvom setu, uspeo da trijumfuje.

Na terenu je prvo blistao, pa se nervirao i besneo na Gorana Ivaniševića, čak i psovao nekoga iz publike, ali sve vreme pokazivao energiju i strast potrebnu za meč ovakvog profila.

Foto: Printscreen/Tviter: CristinaNcl

Prvi gem je Novak završio servisima bez mnogo problema, a Cicipas je forsirao igranje forhendom i to mu se umalo osvetilo.

Posle grešaka Grka, Novak je stigao do 15:40 i prve dve brejk lopte već u drugom gemu meča. Baš tada je Stefanos odservirao perfektno, a onda na drugoj brejk šansi dobio poklon od rivala.

Novak je odigrao dobar ritern, ali je poslao lopticu iza osnovne linije, posle čega je Grk servisima završio posao za 1:1.

Srbin je uzeo i prvi poen u trećem gemu, Cicipas je uzvratio agresivnijim udarcima u narednom, pre nego što je Novak shvatio da mora da uđe u teren.

Novak Đoković Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Kada je to uradio, naterao je Cicipasa na grešku i Grka je opet morao servis da vadi iz problema. Međutim, čim je Novak promenio ritam forhend dijagonalom iz polja, Cicipas je promašio za 30:40, a onda na brejk lopti napravio duplu servis grešku i častio Novaka.

U narednom gemu je Đoković lako došao do 40:0, Cicipas je vezao dva poena, ali je očajnim drop-šotom pozvao Novaka na mrežu za laku realizaciju i potvrdu brejka – 4:1.

Cicipas se servisom spasao posle 15:30 u šestom gemu, da bi Đoković u sedmom dominantno potvrdio brejk preciznim „bombama“ iz forhenda i poveo 5:2.

Lagano je nakon toga završio set srpski igrač, pa je sa 6:3 i u dobrom raspoloženju mogao da uđe u drugi.

Foto: REUTERS/Carl Recine

Njegov rival je u prvom gemu tog seta delovao smireno, servirao je dobro, baš kao i Novak, pa je posle desetak minuta igre bilo nerešeno 1:1.

Prve naznake problema Novak je dao u četvrtom gemu kada je promašio dvaput iz bekhenda.

Posle drugog promašaja Cicipas je poveo 15:30, ali je Srbin odigrao savršeno izgrađen poen završen smečom, a onda pritisnuo Stefanosa koji je blokom izbacio loptu vani za 40:30, da bi as okončao taj gem za 2:2.

Novakov loš ritern na drugi servis na 15:30 je pogurao Cicipasa ka novom vođstvu u narednom gemu, jer je umesto dve brejk lopte za Srbina, Grk imao egal iz kog je došao do 3:2.

Foto: REUTERS/Hannah Mckay

Posle dobrih servisa, usledila su dva savršena „đokovićevska“ riterna u sedmom gemu za 15:30 i novu neprijatnu situaciju za Cicipasa.

Ni tu Đoković nije uspeo da iskoristi svoju šansu, jer je Cicipas bio siguran u udarcima.

Novak je posle udarca Grka pao, pa je onda nervozno vikao ka ljudima iz svog boksa, dok je Cicipas držao stegnutu pesnicu uvis i vodio 4:3.

Da jedna, ili dve loptice nisu bile „naklonjene“ Novaku u narednom gemu i da ona na 15:30 nije prešla mrežu, Cicipas bi imao dve brejk lopte.

Novak Đoković Foto: DAVID GRAY / AFP / Profimedia

Srpski igrač je bio vidno u sve većim problemima, ali je uspevao da održi korak u svojim gemovima.

Cicipas je u devetom lako uzeo tri poena, a onda je Đoković ispalio sjajan ritern, uneo malo neizvesnosti do 40:30, pa promašio relativno lak udarac i Grk je poveo 5:4.

U desetom gemu je imao i set loptu posle Novakove greške iz bekhenda po paraleli, ali je onda u isti deo terena ispalio viner, a do kraja gema uz mnogo „vatre“, pa čak i psovku izjednačio na 5:5.

Drugi deo igre morao je da rešava taj-brejk, a Đoković je svojim navijačima pokidao živce, jer je sa dva mini-brejka došao do 4:1, a onda neshvatljivo pao.

Foto: REUTERS/Carl Recine

Cicipas je uspeo da izjednači na 4:4 sa nekoliko dobrih udaraca, ali je onda Đoković napravio prelomni mini-brejk kojim je rešio drugi set u svoju korist.

Između drugog i trećeg je otišao u toalet, nešto nije bilo kako treba, što se videlo i u prvom gemu trećeg seta, jer je Novak odmah pretrpeo brejk.

Živost u igri i udarcima mu je opala, preciznost takođe, dok je Cicipas počeo da se svađa u jednom trenutku sa sudijom i na taj način proba da pritiska svog protivnika.

Ta taktika mu je prolazila tek do drugog gema, kada je Đoković na izjednačenju odigrao četiri idealna udarca.

Foto: REUTERS/Jaimi Joy

Prvo je paralelom iz bekhenda došao do brejk prilike, pa sačekao kiks Cicipasa za 1:1. Nije se bogzna kako radovao, ali je počeo da igra znatno bolje u polju.

Do 3:3 je Cicipas uspevao da održi korak, ali je Novak svoje gemove uzimao lakše i posle manjeg broja udaraca.

To se videlo i u momentu kada je Đoković odservirao sigurno, tek toliko da namesti sebi dva vinera za 40:30 i gem, odnosno vođstvo 4:3 u trećem setu.

Ni Cicipas, ni Novak nisu uspeli da naprave onaj prelomni korak u setu sve do deset odigranih gemova. Đoković je bio siguran posle servisa, pa je nanizao 16 poena zaredom kada bi servirao.

Novak Đoković Foto: REUTERS/Carl Recine

Sa druge strane nije ni Cicipas dozvoljavao sebi da poklekne sve do nove napete završnice i igranja na razliku. Tek u taj-brejku je Đoković uspeo da prelomi meč.

Cicipas je izgubio koncentraciju, servis i udarci ga nisu slušali kao dotle i igrač Novakovog renomea je to znao da kazni.

Đoković je poveo sa 5:0, Cicipas je onda vratio jedan mini-brejk i došao do 5:3, a onda i do 6:5. Đoković je u tom trenutku, kao i mnogo puta u karijeri uspeo da izvuče iz svog reketa najbolji udarac kada najviše treba i uspeo je da pobedi za 22. trofej, suze i tenisku istoriju.

Đoković - Cicipas 6:3, 7:6 (4), 7:6 (5)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare