Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH, STRINGER / AFP / Profimedia

Po onome što smo videli do ovog trenutka u Australiji niko drugi nije trebalo, niti smeo da bude u velikom finalu Australijan opena. Ipak, i ovog puta će odlučiti neki mali detalji.

.

Pratite Australijan open na nova.rs uz Lilly drogerie.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

U nedelju od 09.30 će Novak Đoković igrati deseto finale ovog turnira i pokušati da jubilarni put podigne trofej na Australijan openu. Sa druge strane mreže će biti Stefanos Cicipas, teniser kog je pobedio 10 puta u karijeru uz dva poraza, a srpski as je slavio na poseldnjih devet mečeva. Ipak, statistika će u velikom finalu biti brzo zaboravljena u trenutku kada sudija bude rekao „Play“.

PROČITAJTE JOŠ

Cicipas veruje u savete koje mu daje Mark Filipusis, iako javno govori da je u tim doneo samo smisao za humor. Ipak, nije tajna da je iskusni Australijanac pronašao način da smiri Cicipasa u trenucima potpunog pomračenja uma. Ovog puta je taj filozof među teniserima odlučio da i finalu pristupi drugačije.

Psihološka borba

Bili smo svedoci tokom godina da Cicipas pred meč sa Đokovićem govori da je došlo njegovo vreme i da je sada trenutak da konačno takozvani „Next generation“ igrači preuzmu primat. To se nije desilo pre pet, četiri, tri, dve godine, nije ni prošle, a čini se da će se teško desiti i ove.

Psihološka borba je počela u direktnim porukama, ali i one koje se čitaju kao podtekst. Naime, Novak je zaboravio da je Stefanos igrao finale grend slema. To je mnogima bilo simpatično jer ga je novinar podsetio „Sećaš se meča u Parizu, bilo je 0:2, a onda se sve okrenulo“. To je upalilo sijalicu Đokoviću koji je shvatio da je jedino finale grend slema Grk igrao baš protiv njega u finalu Rolan Garosa.

To se nije dopalo Cicipasu koji je javno rekao da se ni on ne seća tog finala. Čak i kada je dobio još jedno pitanje podsećanja „nije se setio“. Cicipas je jedan od tenisera koji ne voli da se uklapa u klišeiran modus igrača, ali do sada te takve igrice nisu dale rezulate.

Ovog puta je sama činjenica da se za sve ne pita otac Apostolos dovoljan razlog da njegovi navijači veruju da će sve biti drugačije.

Stefanos Cicipas
Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Samouništenje

U prethodnim duelima je jedna kriza po setu odlučivala ko će ga osvojiti. Bitna razlika je u iskustvu jer je Đoković uspevao da zadrži svoje servis gemove i u trenucima kada mu nije mnogo toga polazilo za rukom. Cicipas je poznat kao teniser koji u jednom trenutku zna da pritisne „dugme za samouništenje“. Ruku na srce sada znatno ređe nego prethodnih godina.

Ipak, pitanje je da li će uspeti da odigra tri seta na takvom nivou da ne dozvoli Đokoviću da to iskoristi i da odbije sve napade. Obično je u tim servis gemovima brzao, igrao drugačije nego što to inače čini, a onda ih gubio. Iz tih „žutih“ minuta nije uspevao da ga „iskopa“ ni otac koji je često tada vikao na grčkom. Ovog puta Cicipas ima i manje problema sa sudijama jer su saveti trenera dozvoljeni, što kao da je skinulo veliki teret sa njegovih ramena.

Cicipas igra odlično u Australiji, iako je najbolji na šljaci. Ipak, tokom godina je doveo svoju igru do nivoa da i na betonu može da bude izuzetno neugodan rival.

Jedan je ovde osvojio mnogo turnira, a drugi je gladan trofeja. Igram sjajan tenis, uživam, samo ne vidim ništa negativno u tome kako igram, čak i kada ne funkcioniše. Vrlo sam optimističan protiv bilo koga da igram, to je nedostajalo mojoj igri, više verujem u ono što radim i to je više nego dovoljno. Možda ne ispadne kako sam hteo, ali dao sam 110 odsto“, poručio je Grk koji je tako poručio da mu je zapravo pao veliki kamen sa srca.

To oslobođenje, svojevrsna katarza kako su je nazvali upravo Grci, nada je Cicipasa da može da napravi senzaciju protiv kralja Australije koji je podigao devet trofeja na „Rod Lejver“ areni.

Foto:REUTERS/Jaimi Joy

Bekhend i tajno oružje

Svi ljubitelji tenisa dobro znaju da je najslabiji udarac Cicipasa upravo onaj najelegantniji. U godinama kada je jednoručni bekhend gotovo nestao, a onda se naprasno vratio, on je uvek bio jedan od onih koji su ga redovno koristili.

Nije bio precizan, nije bio snažan, nije prosto bio na nivou svih njegovih Top 10 i Top 5 elemenata. Ipak, došlo je do velikog napretka, pre svega u promeni u pristupu.

Protiv Karena Hačanova u polufinalu je neretko igrao bekhend duboko sa visokom odskokom, nije to bio snažan udarac, ali dovoljno neugodan sa visokim odskokom da rivalu napravi probleme.

Upravo to će probati da eksploatiše protiv Đokovića, ipak možda je zaboravio da je upravo taj udarac Novak razvijao na Rolan Garosu prošle godine. Takozvani baloni su bili novina u igri koju je koristio protiv nekih igrača, sada je taj obrazac počeo da koristi Grk.

Novaka to sigurno neće iznenaditi, pa već sada ima plan kako bi mogao to da iskoristi u svoju korist. Đoković je pratio napredak Cicipasa, pa je čak i javno pohvalio da igra izgleda drugačije.

„Nema nešto mnogo tajni. Nismo igrali jedino na travi. On je dosta sazreo, ima 25 godina. Verovatno je na vrhuncu svojih sposobnosti. Ovo je možda meč njegovog života. Igra za broj jedan, za prvi Grend slem protiv mene. Biće motivisan. Igra dobro, napredovao je. Znam šta mi je činiti, znam kako da se taktički spremim. Pružao sam ovde neke od najboljih partija. Spreman sam da idem do kraja protiv njega. Pet setova, pet setova, pet sati, pet sati. Radujem se. Ovo finale je očekivano sa obzirom na to kako smo obojica igrali“, rekao je Đoković i poručio da grčki as igra tenis života.

Vreme je za spektakl i odluku ko je najbolji na planeti.

BONUS VIDEO Najbolji momenti meča Novaka Đokovića i Tomija Pola